• Pregleda: 5691

Najava 48. Takmičenja risara u Đurđinu

U okviru tradicionalne žetvene svečanosti, u subotu će na njivi u blizini crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu biti održano 48. Takmičenje risara. Organizator manifestacije je Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.
Najava 48. Takmičenja risara u Đurđinu

U veštini rušnog košenja žita snage će odmeriti 18 parova, od kojih polovina dolazi iz susednih zemalja, Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Okupljanje risara predviđeno je u 6 časova, nakon čega sledi izlazak na njivu, pletenje užadi od 7 časova i doček gostiju na karucama. Tradicionalni risarski ručak će na njivi biti postavljen u 8 časova.

- Svi učesnici i gosti će moći da probaju tradicionalni risarski ručak,  domaću slaninu, hleb i luk. Takmičenje će zvukom zvona najaviti u 9 časova gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban.  Ove godine ćemo treći put po redu organizovati takmičenje u kuvanju tarane, koje će okupiti 11 ekipa - kaže direktor UBH „Dužijanca“, Marinko Piuković.

U okviru pratećeg programa posetioci će moći da uživaju u Dečjim igrama na strnjici „Kasalica“, nastupu lokalnog, KUD iz Đurđina kao i da vide kako je nekada izgledala vršidba na starim mašinama. U 12 časova biće proglašen pobednički risarski par, uručene nagrade i zahvalnice učesnicima. U 12.30 časova predviđena je svečana užina za risare i goste.

Kako bi manfestacija mogla da bude uvršćena u turističku ponudu, Đurđin će prema rečima organizatora biti stalna lokacija. Plan je da ukoliko se steknu uslovi u naredne dve godine, na salašu bude izgrađen i etno muzej, kao i ugostiteljski objekti, što bi omogućilo korišćenje  turističkih kapaciteta  tokom cele godine.

Manifestaciju su pored Grada Subotice, podržali i Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
vedran Odgovori
Koga interesuje ovaj kič?!
srbenda iz backe topole Odgovori
..@..vedran....Kich..????Zaboga...... kakav kich........................???? Pa zar nije to ... jedan od najlepsih delova jedne od tradicija ovog naroda koji vekovima zivi na ovim prostorima..!?
koko Odgovori
Još samo pozovite Matiju Bećkovića i autentičnost će biti potpuna.
Vesko Odgovori
@ srbenda iz backe topolo, pozitivno si me iznenadio. Pozdrav iz Subotice.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.