• Pregleda: 8050

Nagrađeni najbolji matematičari Subotice

U susret Međunarodnom danu broja PI, koji se obeležava sutra, u Velikoj većnici Gradske kuće danas su dodeljene diplome i pohvale najboljim matematičarima našeg grada. Diplome je primilo oko 160 osnovaca i srednjoškolaca, a na državno takmičenje ispraćen je subotički tim koji čini sedam đaka – Bjanka Stojanović i Miloš Pajić iz prvog razreda, Tot Noemi iz drugog, Bešnji Levente iz trećeg razreda i maturanti Minja Vuković, Teodor Sakal Francišković i Veljko Todić.
Nagrađeni najbolji matematičari Subotice

Na gradskom takmičenju učestvovalo je 337 učenika osnovnih škola,  a to je po rečima Ljubice Kiselički, predsednice komisije Društva matematičara Subotice, za stotinu manje nego prošle godine.

- To je posledica činjenice da se Subotica naglo prazni. Danas imamo oko 160 talentovane dece, srednjoškolaca koji su osvojili nagrade na gradskom i okružnom takmičenju  i osnovaca koji su dobili nagrade na gradskom takmičenju – ističe Kiselički. – Subotica je tradicionalno grad uspešnih matematičara, koji nažalost, u velikoj meri odlaze jer su kao stručnjaci potrebni u drugim delovima sveta. Žao mi je što ne ostaju ovde.

Puna sala Velike većnice najbolji je dokaz koliko vredne i talentovane dece ima naš grad. Među njima je i Teodor Sakal Francišković,  maturant Gimanzije „Svetozar Marković“.

- Osvojio sam druga mesta na opštinskom i okružnom takmičenju i time ostvario plasman na republičko takmičenje, koje se održava sad u subotu. Kao i svake godine intenzivno sam se pripremao za takmičenja, pomagale su mi profesorke, a vežbao sam i vikendom – iskreno će Teodor, kome ovo nije prvi put da učestvuje na takmičenjima najvišeg ranga.  – Matematika se mora voleti, ja od malena sa majko vežbam matematiku i ona mi nije bauk. Ali zato ostali predmeti nekad jesu. U budućnosti planiram da se bavim programiranjem a matematika mi je dobra osnova za to.

Njegova mlađa drugarica Bjanka Stojanović, učenica prvog razreda Gimanzije, na opštinskom takmičenju osvojila je treće, a na okružnom drugo mesto.

- Bilo je naporno, ali svakodnevno vežbanje je dalo dobre rezultate. Još od četvrtog razreda idem na takmičenje iz matematike, ali i na takmičenja iz drugih predmeta, a najbolji rezultat mi je prvo mesto na republičkom takmičenju iz biologije – kaže Bjanka.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Roditelj Odgovori
Bravo.Motivišimo pametne djake da ostanu u zemlji. Potrebniji su nama nego SAD-u, Nemačkoj, GB...molim vlast!
Osnovci Odgovori
Dario Vajda je bio najbolji učenik iz osnovnih škola Severnobačkog okruga.
nonšalantni bećar Odgovori
Eminentno. Sad još da urade nešto s tim znanjem matematike, s tim korisnim alatom...
Lela Odgovori
Najiskrenije čestitke mladim matematičarima Subotice.
Daddy Odgovori
Wow!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.