Komentara: 4
Pregleda: 2720

Nagrade za Ljubicu Ristovki i Andraša Urbana

19.02.2014. u 16:55h
Izvor: RTV Yueco
U proteklih nedelju dana dvoje naših sugrađana nagrađeno je za rad u oblasti pozorišne umetnosti. Upravnica subotičkog Narodnog pozorišta, Ljubica Ristovski dobitnica je nagrade za multikulturalnost i interkulturalnost Zavoda za kulturu Vojvodine kao i za rad na mestu predsednice Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, dok je reditelj i direktor pozorišta „Deže Kostolanji“, Andraš Urban dobitnik statuete "Joakim Vujić" za 2014. godinu.
Nagrade za Ljubicu Ristovki i Andraša Urbana

Upravnici Narodnog pozorišta, Narodnog kazališta, Nepsinhaz Subotica, mr Ljubici Ristovski u petak, 21. februara će u  Svečanom holu Vlade APV biti uručena nagrada Zavoda za kulturu Vojvodine, za multikulturalnost i interkulturalnost za doprinos razvoju multikulturalnog teatra i intekulturalne saradnje u sferi pozorišta.

U obrazloženju nagrade stoji da joj se nagrada dodeljuje jer jeo kao upravnica Narodnog pozorišta Subotica koordinirala rad scena na Srpskom i Mađarskom jeziku, kao i za rad na mestu predsednice Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Ljubica Ristovski je na ovoj poziciji bila od 2005-2011. godine kada je pomogla da Zajednica bude prepoznata kao relevantan faktor pozorišnog života. Upravnica subotičkog pozorišta ističe da joj je ova nagrada značajna kao priznanje za dosadašnji rad.

Subotičkom reditelju i direktoru pozorišta „Deže Kostolanji“ Andrašu Urbanu prošle subote u Kragujevcu je dodeljena statueta „Joakim Vujić“ za 2014. godinu. Ovu nagradu dodeljuje Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca svake godine za Dan teatra - Sretenje, za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.

U obrazloženju žirija stoji da "Urban prodire u savremeni teatar, traga za pozorištem strasti, brzine, dinamike i prevazilazi nacionalne suženosti. Njegove predstave, teže interkulturalnosti, a ne multikulturalnosti. Nastaju iz potrebe da se postave važna pitanja epohe u kojoj živimo". Urban kaže da je bio iznenađen što je ovu nagradu dobio, ali da ju je rado primio, te da mu je iznad svega drago što umetnost ne poznaje barijere, nudući da je veći deo njegovog rada na Mađarskom jeziku, i da on radi kao pripadnik Nacionalne zajednice Mađara.

Nagrade koje su dobili Subotičani Ljubica Ristovski i Andraš Urban, način su da se profesija na svoj način zahvali i oda počast kulturnim pregaocima u vreme kada se u kulturu najmanje ulaže.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2720

Povezana vest

Povezane teme

andraš urban

ljubica ristovski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.