Komentara: 2
Pregleda: 1578

Nacionalni dan bez duvana - ne postoje bezbedni duvanski proizvodi

31.01.2019. u 15:40h
Izvor: Subotica.com
Nacionalni dan bez duvanskog dima ove godine se obeležava pod sloganom "Zaštitimo se od duvana", a zdravstveni radnici upozoravaju da ne postoje bezbedni duvanski proizvodi, niti bezbedan i siguran nivo izloženosti ovim proizvodima.
Nacionalni dan bez duvana - ne postoje bezbedni duvanski proizvodi

U Srbiji se više od 20 godina svakog 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvana. Ovogodišnjim sloganom "Zaštitimo se od duvana", zdravstveni radnici žele da skrenu pažnju na brojne izazove kojima su mladi izloženi, a to je da duvanska industrija na sofisticirani način reklamira i plasira nove duvanske proizvode kao "bezbednije od cigareta" ili "neškodljive po okolinu", poput nargile, e-cigarete, IQOS-a i drugih duvanskih proizvoda.

- Dim nargile je toksičan. Laboratorijske analize su pokazale merljive količine kancerogenih i toksičnih supstanci, a sagorevanjem uglja oslobađa se velika količina ugljen-monoksida. U poređenju sa cigaretama, dim nargile sadrži veće količine toksičnih materija, kao što su arsen, olovo, nikl, do 36 puta veću koncentraciju kartana i 15 puta veću koncentraciju ugljen-monoksida nego jedna cigareta, što znači da pušenje nargile u trajanju od 45 do 60 minuta, izlaže organizam pušača istoj količini kartrana i ugljen-monoksida kao pušenje jedne kutije cigareta - upozorila je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje Subotica.

STATISTIKA - Procenjuje se da u Srbiji puši oko 2,5 miliona odraslih stanovnika. Rezultati poslednjeg istraživanja iz 2017. godine, pokazuju da puši 11% dece uzrasta od 11 do 13 godina, podjednako dečaci i devojčice, dok 9% mladih konzumira nargilu, a 6% koristi elektronsku cigaretu.
Duvanskom dimu izloženo je u svojim domovima 61,7% učenika ovog uzrasta, a šest do deset pušača ovog uzrasta pokušalo je da prestane s pušenjem u poslednjih godinu dana. Posebno zabrinjavaju podaci da 70,4% učenika koji sada puše, cigarete kupuju u prodavnicama, samoposlugama ili na kioscima, pri čemu čak 82,6% njih nije bilo sprečeno u tome zbog svojih godina.

O štetnosti duvanskog dima najviše govori njegov sastav, kazala je dr Maja Stojanović, lekarka Doma zdravlja Subotica, objasnivši da je u pitanju heterogena smeša koja sadrži nekoliko stotina kancerogenih materija i sistemskih otrova, među kojima je najopasniji nikotin koji izaziva veliku zavisnost.

- Sve ove supstance kada dospeju u organizam izazivaju niz promena. Duvanski dim utiče na rad nadbubrežne žlezde i dovodi do ubrzanog rada srca, a kasnije dovodi do različitih poremećaja u radu srca i variranja krvnog pritiska. Takođe, utiče i na unutrašnjost krvnih sudova, koji se najpre oštećuju, a potom se stvaraju naslage na krvnim sudovima srca i mozga, koje mogu da dovedu do infarkta srca ili mozga. Štetan je i uticaj na respiratorni sistem, posebno na dečji, jer su deca pasivni pušači kod kojih može da dođe do pojave alergijskih promena na sluznici disajnih puteva, ali i do težih oblika astme i bronhitisa. Upotreba duvanskih proizvoda dovodi i do povećanog rizika od nastanka karcinoma, pri čemu bih posebno izdvojila karcinom jezika koji sve učestaliji kod aktivnih pušača, ali i karcinoma jednjaka, grklja i pluća - predočila je posledice dr Stojanović, dodajući da posebno rizičnu grupu čine trudnice, bilo da su aktivni ili pasivni pušači.

Nacionalni dan bez duvana - ne postoje bezbedni duvanski proizvodi

Centar za promociju zdravlja je, u novembru prošle godine, raspisao i likovni konkurs na temu "Zaštitimo se od duvana", namenjen učenicima osnovnih škola. Na konkurs je pristiglo ukupno 134 rada iz sedam subotičkih i jedne škole iz Bačke Topole, a nagrađena su po tri najbolja rada učenika nižih i viših razreda i jedan grupni rad.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 1578
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dom zdravlja subotica

duvanski dim

dan bez duvanskog dima

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

nacionalni dan bez duvanskog dima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.