• Pregleda: 4259

Nacionalna Nedelja posvećena dojenju (30. septembar – 7. oktobar)

U toku je 40. nedelja u godini koja je u našoj zemlji simbolično izabrana, i obeležava se kao Nacionalna nedelja posvećena dojenju.
Nacionalna Nedelja posvećena dojenju (30. septembar – 7. oktobar)

Cilj obeležavanja je da se društvena svest o značaju i prednostima dojenja podigne na viši nivo. Isto tako je potrebno podizati nivo društvene svesti o značaju pružanja aktivne podrške porodici. Dobrobit je opšta, pripada celoj zajednici, jer se time unapređuje zaštita zdravlja majke i deteta.

Svetska i Nacionalna nedelja dojenja ove godine povezuju stvaraoce promena na nivou zajednice, države i regiona, koji pozivaju na globalne akcije. Važno je da se skrene pažnja javnosti na značaj pružanja podrške majkama da obezbede detetu ishranu dojenjem, i zbog toga što se u kriznim i vanrednim situacijama jedino na taj način može spasiti život deteta.  

Kampanja je i prilika da se ukaže na prednost isključivog dojenja u prvih šest meseci života odojčeta kao i na značaj nastavka dojenja uz dopunsku ishranu do kraja druge godine starosti deteta. Dojenje blagotvorno deluje na emocionalni, psihički i intelektualni razvoj deteta što su brojne studije i istraživanja širom sveta dokumentovale.

Slogan ovogodišnjeg obeležavanja glasi: “Dojenje – Ključ održivog razvoja“.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.