Komentara: 0
Pregleda: 2494

Na pravosudnom turniru "Moot court" pobedili studenti iz Niša

28.04.2014. u 13:46h
Izvor: RTV Yueco
Ekipa studenata sa Pravnog fakulteta u Nišu “Justicija” je pobedila ekipu iz Zagreba “Vladimir Baer”, na finalnom turniru "Moot Court" takmičenja. Usmeni turnir je održan juče u Velikoj većnici Gradske kuće kada su budući pravnici, advokati i sudije imali priliku da pokažu svoje znanje i poznavanje zakona iz oblasti ljudskih prava pred sudijama koje su predstavljale veće Evropskog suda za ljudska prava.
Na pravosudnom turniru "Moot court" pobedili studenti iz Niša

"Moot court" takmičenje predstavlja simulaciju suđenje gde studenti dobijaju slučaj sa izmišljenim činjeničnim stanjem koje je vezano za oružani sukob i njihov zadatak je da primenom međunarodnog humanitarnog prava reše taj slučaj. Ekipe na takmičenju ocenjuje stručni žiri sastavljen od eksperata iz oblasti međunarodnog humanitarnog prava.

"Moot Court" je bitan jer je upravo naš region jedna od crnih tačaka Evrope po broju žalbi pred Evropskim sudom za ljudska prava. Sudije smatraju da u regionu ima malo advokata i pravnika koji dobro poznaju ljudska prava i cilj je da se stvori mreža regionalnih branilaca ljudskih prava.

U ovogodišnjem finalu učestvovalo je 12 timova iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Makedonije. Regionalni "Moot Court" se održava od 2007. godine, a svoje korene vuče iz tradicije nordijskog Moot Courta koji se održava od 1984. godine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2494

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.