Komentara: 2
Pregleda: 2330

Finalni turnir prestižnog takmičenja pred Evropskim sudom za ljudska prava za vikend u Subotici

25.04.2014. u 11:03h
Izvor: Subotica.com
Grad Subotica će u periodu od 26 do 27. aprila biti domaćin osmog finala prestižnog "Moot Court" takmičenja pred Evropskim sudom za ljudska prava, koje se održava u organizaciji Civil Rights Defenders. Događaj će biti održan u zgradi Višeg suda u Subotici.
Finalni turnir prestižnog takmičenja pred Evropskim sudom za ljudska prava za vikend u Subotici

"Moot Court" je takmičenje u kojem studenti pravnih fakulteta iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske učestvuju u simulacijama suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava. Regionalni Moot Court se održava od 2007. godine, a svoje korene vuče iz tradicije nordijskog Moot Courta koji se održava od 1984. godine. Po prvi put od osnivanja regionalnog takmičenja, Civil Rights Defenders je 2013. godine organizovao Trans - evropsko finale u kom su se sastali pobednici iz našeg regiona – tim „Henrik Steska“ (Ljubljana, Slovenija) i tim „Schjødt“ (Oslo, Norveška), pobednik nordijskog takmičenja. Trans - evropsko finale je održano u zgradi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (Francuska). Do sada, naš regionalni Moot Court je okupio više od 600 učesnika.

U ovogodišnjem finalu učestvovaće ukupno 12 timova – dva iz Srbije (Niš i Novi Sad), tri iz Hrvatske (Split, Rijeka i Zagreb), četiri iz Bosne i Hercegovine (Mostar, Sarajevo i Tuzla) i po jedan iz Slovenije (Ljubljana), Crne Gore (Podgorica) i Makedonije (Skopje).

„Izuzetno nam je zadovoljstvo da ugostimo studentkinje i studente iz regiona, mlade ljude koji će u budućnosti braniti ljudska prava, ali su već sada motivisani da profesionalno napreduju i upoznaju se sa praksama Evropskog suda za ljudska prava – jedne od najprestižnijih evropskih institucija. Moot Court je tim pre važniji ako znamo da je upravo naš region jedna od crnih tačaka Evrope po broju žalbi pred Evropskim sudom za ljudska prava“, rekao je Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defenders za Zapadni Balkan.

„Iako ima takmičarski model, Moot Court je pre svega motivisan željom da se stvori mreža regionalnih branilaca ljudskih prava. Ovo je, verovatno, jedino takmičenje sa kog svi učesnici, a ne samo pobednici, izlaze više motivisani nego što su bili“, dodao je on.

Završni usmeni turnir biće održan pred većima sudija, kao stručnim žirijem, koji čine sudije Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, te sudije Ustavnih, Vrhovnih i drugih visokih sudova zemalja regiona,  kao i pravni zastupnici vlada država  pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2330

Povezana vest

Povezane teme

Sud Subotica

Viši Sud Subotica

Osnovni sud Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.