Komentara: 2
Pregleda: 4410
Foto

Na Mlečnu pijacu po namirnice za uskršnju trpezu

14.04.2022. u 14:28h
Izvor: Subotica.com
Hrišćani katoličke veroispovesti u nedelju će proslaviti Uskrs, dok će pravoslavci ovaj veliki praznik obeležiti nedelju dana kasnije. Trpeza, oko koje će se okupiti porodica u svakom domu koji slavi, biće svečana i bogata, a vredne domaćice i domaćini uveliko obavljaju kupovinu namirnica, pa je prodaja na Mlečnoj pijaci, ovih dana, intenzivirana.
Na Mlečnu pijacu po namirnice za uskršnju trpezu

Kao i svaki pravi domaćin, naš sugrađanin Geza Kučera požurio je jutros na pijacu da dokupi sastojke koji nedostaju za pripremu praznične trpeze, za koju je zadužena supruga.  

- Počeli smo sa pripremama još pre nedelju dana, više supruga nego ja, jer ona voli da sve bude na svom mestu i da svega ima dovoljno, da ništa ne zafali. Ja ću, po povratku sa pijace, potopiti šunku da ne bude toliko slana. Kao i svake godine, za Uskrs nam dolaze deca, a trpeza će biti bogata. 

Na Mlečnu pijacu po namirnice za uskršnju trpezuIako je radni dan, veliki broj kupaca jutros je zabeležen na Mlečnoj pijaci. Prodavci kažu da je prodaja intenzivirana još od vikenda. Osim zeleniša, očekivano, najviše se kupuju jaja, ren, šunka i kobasica.

- Već nedelju dana je veći promet, ima dosta kupaca. Kupuju povrće i voće, a sada pred Uskrs prodajem i dosta rena. Cene su skoro kao i prošle godine - kaže Klara Daražac, prodavac na zelenom delu - Prodaja je krenula sad pred Uskrs, mada još uvek to nije kao ranijih godina, jer građani odlaze i u markete koji rade po ceo dan. Cene nisu porasle, krompir prodajem za 35 dinara po kilogramu. To nije skupo - nadovezuje se Nenad Ajvazović.

Na Mlečnu pijacu po namirnice za uskršnju trpezu

Na Mlečnu pijacu po namirnice za uskršnju trpezuOsim povrća i voća, ovih dana na Mlečnoj pijaci pazare se i jaja, uglavnom sveža, mada zaposlene domaćice često kupe i već našarana uskršnja jaja.

- Prodaja jaja je baš intenzivirana, što je i očekivano sada pred Uskrs. Cene se kreću u rasponu od 12 do 18 dinara po komadu. Prodaju se i jeftinija i skuplja.  

Na Mlečnu pijacu po namirnice za uskršnju trpezuPosla ovih dana ima i za mesare, jer šunka, kobasica i jagnjetima su neizostavni deo preznične trpeze.

- Subotičani ovih dana uglavnom pazare šunku i to tirolsku plećku bez kosti ili suvu šunku. Kupuju i kobasicu, kao i jagnjetinu, evo od jutros sam prodala svu jagnjetinu, da imam još i to bi prošlo. Kupuju bez obzira na cenu - kaže Tina Kovačić, mesar na Mlečnoj pijaci.

Na Mlečnu pijacu po namirnice za uskršnju trpezu

Kako je u toku uskršnji post, gužve su i ispred ribarnica, a posao ovih dana ide i prodavcima suvog voća i orašastih plodova. Kada su u pitanju cene, za teglu rena potrebno je izdvojiti od 350 do 500 dinara, tirolska šunka košta 900 dinara po kilogramu, dok je za kilogram suve šunke potrebno izdvojiti 1.200 dinara. Uz šunku se kuva i kobasica koja košta oko 700 dinara po kilogramu. Za sve one koji će na dan Uskrsa poslužiti jagnjeće pečenje, za ovu vrstu mesa moraće da izdvoje od 900 do 1.050 dinara po kilogramu, dok jaja koštaju od 12 do 18 dinara. 

 

Izvor: Subotica.com
Mlečna pijaca - ponuda i potražnja, razgovor sa posetiocima i zakupcima pred uskršnje praznike Mlečna pijaca - ponuda i potražnja, razgovor sa posetiocima i zakupcima pred uskršnje praznike Mlečna pijaca - ponuda i potražnja, razgovor sa posetiocima i zakupcima pred uskršnje praznike Mlečna pijaca - ponuda i potražnja, razgovor sa posetiocima i zakupcima pred uskršnje praznike Mlečna pijaca - ponuda i potražnja, razgovor sa posetiocima i zakupcima pred uskršnje praznike Mlečna pijaca - ponuda i potražnja, razgovor sa posetiocima i zakupcima pred uskršnje praznike Mlečna pijaca - ponuda i potražnja, razgovor sa posetiocima i zakupcima pred uskršnje praznike Mlečna pijaca - ponuda i potražnja, razgovor sa posetiocima i zakupcima pred uskršnje praznike
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 nedelju
Komentara: 2
Pregleda: 4410
Povezane teme

mlečna pijaca

uskršnji praznici

Uskrs

uskršnja jaja

Uskršnja kupovina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.