Komentara: 4
Pregleda: 2075

Na jesen novi izbori za nacionalne savete

19.06.2014. u 18:19h
Izvor: RTV Yueco
Pre nešto više od četiri godine održani su prvi neposredni izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji. Prema sadašnjim najavama novi izbori će se održati na jesen, najverovatnije u oktobru. Prvi četvorogodišnji period rada nacionalnih saveta pratilo je osporavanje pojedinih njegovih nadležnosti, od kojih su neke oborene i pred Ustavnim sudom, usvojene su izmene zakona, a u samim savetima ocenjuju da na planu poboljšanja prava manjinskih zajednica ima pomaka.
Na jesen novi izbori za nacionalne savete

Nakon donošenja zakona 2009. godine i priprema početkom juna 2010. godine održani su prvi neposredni izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina. Mađarska i Bunjevačka nacionalna zajednica su svoje savete birale neposredno na izborima, dok je Hrvatski savet izabran na elektorskoj skupštini. Predsednik Hrvatskog nacionalnog saveta Slaven Bačić ocenio je da je od izbora, pa na ovamo ostvaren napredak u ostvarivanju prava manjina, ističući oblast informisanja. On ipak naglašava da postoje oblasti za koje sve manjine smatraju da se zakonska rešenja ne ostvaruju u praksi, kao što je oblast obrazovanja.

Od izbora pa na ovamo, trajala su sporenja o tome koliko su prava data manjinama u skladu sa ustavom. Tačku na sporenja stavio je Ustavni sud, osporivši brojne odredbe Zakona o nacionalnim savetima. Zakon je nedavno izmenjen, posebno u sferi načina njihovog izbora. Nekadašnja pomoćnica gradonačelnika Ljubica Kiselički jedna je od onih koja smatra da je sprovođenje tog zakona u praksi pratio niz nelogičnosti, posebno kod školskih odbora, proglašenja ustanova od nacionalnog značaja.

Neposedni izbori za nacionalne savete sprovešće, kao i sve druge neposredne izbore u zemlji, republička izborna komisija. Prema sadašnjim najavama, manjine mogu očekivati izbore za svoje savete predstojeće jeseni, najverovatnije u oktobru.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2075
Povezane teme

nacionalni saveti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.