• Pregleda: 5841

Na graničnom prelazi Horgoš sve je manje pokušaja ilegalnog prelaska granice

Na graničnom prelazi Horgoš sve je manje pokušaja ilegalnog prelaska granice. U proteklom periodu pogranična policija u saradnji sa carinom je imala niz uspešnih akcija koje se odnose na hvatanje migranata u pokušaja prelaska granice, tako da nam se čini da su se okrenuli ka drugim graničnim prelazima. Nedavno je sprečen i šverc 16 kilograma marihuane.
Na graničnom prelazi Horgoš sve je manje pokušaja ilegalnog prelaska granice

Navala ilegalanih migranata koji prolaze kroz Srbiju na putu ka EU sve je veća. Iako, se u poslednje vreme ne vide u blizi granice, na Severu bačke su se stopili sa lokalnim stanovništvom. Prema podacima Centra za pružanje pomoći tražiocima azila, od januara do maja, 486 osoba iz Afrike i Azije izrazilo je nameru da zatraži ovde azil. U istom periodu lane, ovu nameru izrazilo je njih 579. U ostatku godine, taj broj je povećan za oko 2.500! Osim zvaničnih azilanata, policija je od početka godine otkrila i 500 ilegalnih migranata, dok ih je u 2011. ukupno bilo 800. U policiji objašnjavaju da je u poslednje vreme smanjen broj pokušaja ilegalnog prelaska granice.

U upravi carina kažu da od kada imaju skener, broj prekršaja je smanjen. Prošle godine je zabeleženo 23 carinska prekršaja, a sprečen je pokušaj šverca nekoliko desetina miliona dinara i 500.000 evra.

Po svemu sudeći, ilegalni migranti su pronašli drugi put do “obećane zemlje”. Trend rasta i azilanata i ilegalnih migranata će se nastaviti, a po procenama Centra za pomoć azilantima, na to će uticati teška kriza u Grčkoj. Afrikanci i Azijati su ranije ostajali u Grčkoj tražeći sezonske poslove, sada se tamo kraće zadržavaju i odmah iz Turske odmah produžavaju za našu zemlju, pa odatle dalje za Mađarsku.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

1
zorica vukmanov Odgovori
emigranti kako ih nazivamo to su samo hrabri ljudi koji trbuhom za kruhom idu u nepoznato i neizvesno hrabro zele da bolje zive velika je steta da nema prihvatiliste za te ljude pa da nastave dalje svojim putem pa ako je demokratija nije mi jasno zasto covek ne moze da se krece gde zeli
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.