Komentara: 170
Pregleda: 15294
Video
Foto

Na drugoj protestnoj šetnji "1 od 5 miliona" učestvovalo oko 500 građana

15.02.2019. u 21:35h > 22:13
Izvor: Subotica.com
Oko 500 Subotičana učestvovalo je večeras u drugoj protestnoj šetnji „1 od 5 miliona“. I ovoga puta, građani nezadovoljni stanjem u društvu šetnju su počeli ispred zgrade „Jadrana“ i nastavili je Korzoom i napravili krug po centru grada. Šetnja je prošla bez incidenata.
Na drugoj protestnoj šetnji "1 od 5 miliona" učestvovalo oko 500 građana

Okupljenima su se obratili Konstantin Stefanović, član Saveta protesta, Nela Tonković, istoričarka umetnosti i bivša direktorka Savremene galerije, i Nebojša Milenković, istoričar umetnosti iz Novog Sada.

- Šira javnost nas je dočekala na nož. Ko stoji iza protesta? Gde su ciljevi? Zašto šetamo? Konstatacije koje su išle u pravcu obeshrabljivanja, kako se ne može šetati bez ciljeva, kako smo povezani sa subotičkom hobotnicom, ma šta to znači, i političkim partijama i kako smo samo paravan za povratak starih struktura - rekao je Konstantin Stefanović. - Istina je da smo se skupili i inicirali protest u Subotici motivisani isključivo nezadovoljstvom aktuelnim stanjem u našem društvu koje nezadrživo srlja u otvorenu diktaturu.

Na drugoj protestnoj šetnji "1 od 5 miliona" učestvovalo oko 500 građana

Prema rečima Nele Tonković, kada je bila na protestu „1 od 5 miliona" u Beogradu ispred nje je išao čovek u jakni na kojoj je pisalo „Šetam za normalnu Srbiju".

- Da li je normalna Srbija u kojoj se opšti interesi podređuju ličnim i stranačkim interesima? Da li je normalna Srbija koja ponižava svoje građane, koja se bori protiv bele kuge i za podizanje nataliteta, a onda uvredi sve majke dodeljujući im mizernu, minimalnu porodiljsku naknadu? Nije! - rekla je Nela Tonković, dodajući da je večerašnja šetnja na Dan državnosti, kao i da sat na Gradskoj kući simbolično kasni. - Danas šetam za one koji su otišli iz ovoga grada jer su se borili i nisu mogli da ostave ovde dobar deo svog života. Šetam za Sašu, koji je dobio Bodrogvarijevu nagradu, a onda je pola godine nakon što mu je grad rekao da je dobar mladi umetnik morao da ode iz ovoga grada. Šetam i za Janeta i Tijanu, ljude koji su okupljali mlade, animirali ih i angažovali da daju bolji deo sebe u umetnost, a koji su otišli. Šetam i za Baneta koji je otišao u London.

Na drugoj protestnoj šetnji "1 od 5 miliona" učestvovalo oko 500 građana

Policijska procena, informacija koju smo dobili na licu mesta, je da se večeras u grupnoj šetnji okupilo oko pet stotina građana, a potvrđeno nam je i da do kraja skupa nije bilo nikakvih incidenata.

Video zapis sa 2. protestne šetnje u centru grada

Izvor: Subotica.com
Drugi protest "#1od5miliona" Drugi protest "#1od5miliona" Drugi protest "#1od5miliona" Drugi protest "#1od5miliona" Drugi protest "#1od5miliona" Drugi protest "#1od5miliona" Drugi protest "#1od5miliona" Drugi protest "#1od5miliona"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 170
Pregleda: 15294
Povezane teme

protest

protest građana

#1od5miliona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.