Komentara: 9
Pregleda: 4924

Na današnji dan rođen je Ivan Sarić, jedan od znamenitijih Subotičana

27.06.2019. u 11:10h
Izvor: Subotica.com
Na današnji dan, 1876. godine, rođen je Ivan Sarić, Subotičanin čije je ime zlatnim slovima upisano u istoriju sporta i jugoslovenskog vazduhoplovstva.
Na današnji dan rođen je Ivan Sarić, jedan od znamenitijih Subotičana

Ivan Sarić je u mnogo čemu bio ispred svog vremena. Voleći brzinu, najpre se bavio biciklizmom, potom trkama na motorima, pa automobilima. U svakom sportu, osvajao je medalje na takmičenjima širom Evrope, ali je u istoriju našeg grada i države, pa i Evrope, ušao je kao čovek koji je ostvario Ikarov san i to samo nepunih sedam godina posle čuvenog leta braće Rajt u Francuskoj.

Sarićeva interesovanja za avijaciju vezuju se za leto 1909. godine, kada je boraveći u Parizu upoznao neke od pionira vazduhoplovstva, gde je najveći utisak na njega ostavio francuski inženjer i pilot Luj Blerio, koji je te godine prvi preleteo Lamanš u svom lednokrilcu. Po povratku u Suboticu, Sarić je odlučio da napravi sopstvenu letelicu. 

Na današnji dan rođen je Ivan Sarić, jedan od znamenitijih Subotičana

Iako je podsećao na Bleriov, Sarićev avion je bio originalno delo. "Sarić 1", kako je letelica nazvana, bio je jednokrilac meštovite konstrukcije sa rasponom krila od osam i po metara. U njemu je bio trocilindrični motor "Anzani" od 25 konjskih snaga, a trup aviona, dug sedam i po metara, bio je sagrađen od priručnih materijala kao što su drvo, laneno platno, točkovi motocikla i klavirske žice, završen iste, 1909. godine.

Napravljenu letelicu, Sarić je najpre izložio u holu gradskog hotela, da bi je potom prebacio na hipodrom, gde je izveo prve probne letove, istovremeno uvežbavajući da i sam pilotira. Prvi javni let, kada se uzdigao na visinu od 30 metara i u širokom luku obleteo konjičko trkalište, izveo je 16. oktobra 1910. godine, koji je posmatralo čak sedam hiljada Subotičana.

- Osećaj da sam pobedio vazduh, da sam nad najvišom kućom u Subotici, da ću vremenom stići još više pod oblake, to su osećaji koji se ne mogu izraziti, to samo jednom čovek oseća u životu - rekao je Sarić neposredno posle uspešnog sletanja, koji je toga dana otvorio prvu stranicu istorije vazduhoplovstva u našoj zemlji.

Na današnji dan rođen je Ivan Sarić, jedan od znamenitijih Subotičana

Ipak, Sarić nije mirovao, već je naredne godine, nezadovoljan letnim osobinama prvog modela, preradio letelicu u model "Sarić 2" na koji je ugradio sedmocilindrični rotativni motor od 60 konjskih snaga nemačkog proizvođača "Delfosa". Međutim, nije poznato je da li je uspeo da poleti ovim avionom. Kako je bio je darovit konstruktor i pronalazač različitih tehničkih izuma, u vazduhoplovstvu je konstruisao još i motore, elise, a 1917. godine je sagradio i model helikoptera koji je na probama pokazao odlične rezultate.

Ivan Sarić je završio trgovačku akademiju, živeo je i radio kao knjigovođa u svom rodnom gradu, gde je doživeo duboku starost kao penzioner. Bio je aktivan u sportskim i tehničkim društvima, počasni član Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije, Auto-moto saveza Jugoslavije, te počasni član Auto-moto društva "Pobeda" iz Subotice. Dobitnik je velikog broja priznanja, a umro je u Subotici 23. avgusta 1966. godine u 91. godini života.

Na današnji dan rođen je Ivan Sarić, jedan od znamenitijih Subotičana

Uspomenu na Ivana Sarića u njegovom rodnom gradu čuvaju Aeroklub koji nosi njegovo ime, kao i Tehnička škola i ulica u Malom Bajmoku, te spomenik u centru Subotice na kojem je predstavljen u prirodnoj veličini, naslonjen na svoj bicikl, dok u ruci drži elisu aviona.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4924
Povezane teme

ivan sarić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.