• Pregleda: 2672

Na današnji dan rođen je Ivan Sarić, jedan od znamenitijih Subotičana

Na današnji dan, 1876. godine, rođen je Ivan Sarić, Subotičanin čije je ime zlatnim slovima upisano u istoriju sporta i jugoslovenskog vazduhoplovstva.
Na današnji dan rođen je Ivan Sarić, jedan od znamenitijih Subotičana

Ivan Sarić je u mnogo čemu bio ispred svog vremena. Voleći brzinu, najpre se bavio biciklizmom, potom trkama na motorima, pa automobilima. U svakom sportu, osvajao je medalje na takmičenjima širom Evrope, ali je u istoriju našeg grada i države, pa i Evrope, ušao je kao čovek koji je ostvario Ikarov san i to samo nepunih sedam godina posle čuvenog leta braće Rajt u Francuskoj.

Sarićeva interesovanja za avijaciju vezuju se za leto 1909. godine, kada je boraveći u Parizu upoznao neke od pionira vazduhoplovstva, gde je najveći utisak na njega ostavio francuski inženjer i pilot Luj Blerio, koji je te godine prvi preleteo Lamanš u svom lednokrilcu. Po povratku u Suboticu, Sarić je odlučio da napravi sopstvenu letelicu. 

Iako je podsećao na Bleriov, Sarićev avion je bio originalno delo. "Sarić 1", kako je letelica nazvana, bio je jednokrilac meštovite konstrukcije sa rasponom krila od osam i po metara. U njemu je bio trocilindrični motor "Anzani" od 25 konjskih snaga, a trup aviona, dug sedam i po metara, bio je sagrađen od priručnih materijala kao što su drvo, laneno platno, točkovi motocikla i klavirske žice, završen iste, 1909. godine.

Napravljenu letelicu, Sarić je najpre izložio u holu gradskog hotela, da bi je potom prebacio na hipodrom, gde je izveo prve probne letove, istovremeno uvežbavajući da i sam pilotira. Prvi javni let, kada se uzdigao na visinu od 30 metara i u širokom luku obleteo konjičko trkalište, izveo je 16. oktobra 1910. godine, koji je posmatralo čak sedam hiljada Subotičana.

- Osećaj da sam pobedio vazduh, da sam nad najvišom kućom u Subotici, da ću vremenom stići još više pod oblake, to su osećaji koji se ne mogu izraziti, to samo jednom čovek oseća u životu - rekao je Sarić neposredno posle uspešnog sletanja, koji je toga dana otvorio prvu stranicu istorije vazduhoplovstva u našoj zemlji.

Ipak, Sarić nije mirovao, već je naredne godine, nezadovoljan letnim osobinama prvog modela, preradio letelicu u model "Sarić 2" na koji je ugradio sedmocilindrični rotativni motor od 60 konjskih snaga nemačkog proizvođača "Delfosa". Međutim, nije poznato je da li je uspeo da poleti ovim avionom. Kako je bio je darovit konstruktor i pronalazač različitih tehničkih izuma, u vazduhoplovstvu je konstruisao još i motore, elise, a 1917. godine je sagradio i model helikoptera koji je na probama pokazao odlične rezultate.

Ivan Sarić je završio trgovačku akademiju, živeo je i radio kao knjigovođa u svom rodnom gradu, gde je doživeo duboku starost kao penzioner. Bio je aktivan u sportskim i tehničkim društvima, počasni član Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije, Auto-moto saveza Jugoslavije, te počasni član Auto-moto društva "Pobeda" iz Subotice. Dobitnik je velikog broja priznanja, a umro je u Subotici 23. avgusta 1966. godine u 91. godini života.

Uspomenu na Ivana Sarića u njegovom rodnom gradu čuvaju Aeroklub koji nosi njegovo ime, kao i Tehnička škola i ulica u Malom Bajmoku, te spomenik u centru Subotice na kojem je predstavljen u prirodnoj veličini, naslonjen na svoj bicikl, dok u ruci drži elisu aviona.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
AKOTEPITAJU Odgovori
Prvi suboticki preletac.
Konel Odgovori
Subotica zasluzuje betonsku pistu i manji medjunarodni aerodrom
avet
Zaslužuje, ali nema ko to da pogura, ovi sada su svi nesposobni, odnosno, nemaju volje ni jedan veći projekat ZA SUBOTICU valjano da odrade do kraja.
Imali mi nekada aero klub Ivan Sarić prilično aktivan u svim sferama sportkog vazduhoplovstva. Sada je to skoro samo neko mrtvilo.
Pređite samo u Segedin, da vidite kako je tamo živo na sportskom aerodromu.
A imamo i mi u Subotici osobe koji su pre par godina se zalagali da se uspostavi neki manji putnički saobraćaj, ali džabe, politika vodi glavnu reč, pa onda ne može.
Bojan
Poštovani Avete,subotički aerodrom je sve samo nije mrtav.
Vode ga mladi i vredni ljudi,uz koje svoj doprinos daju i stariji članovi.
Ima pet sekcija-Motorne pilote, jedriličare, zmajare,padobrance i paraglajderiste.
Školski je centar za obuku pilota jedrilice motornih aviona i za obuku padobranaca.
Sve škole koje na njemu rade su aktivne i imaju brojne učenike.Svaki vikend aerodrom je pun ljudi koji vole nebo i prirodu.A dosta aktivnosti imamo i preko nedelje.
Pista nam je travnata, ali je ove godine obnovljena.Betonku svojevremeno nismo dobili,jer je u evropskim vazduhoplovnim planovima Segedin predviđen kao regionalni centar gde imaju i putnički čarter saobraćaj.Po tim standardima mi smo im u geografskom smislu bili preblizu i nismo isplativi.
Međutim,uz blagovremenu najavu,može se i kod nas sleteti i ocariniti.Na aerodromu nema politike.Možda neko i jeste član neke stranke,ali mi o tome ne pričamo.
Svi su dobrodošli,pa izvolite doći nam u posetu.Bićete nam drag gost.
ČINJENICA Odgovori
I pored toga što je stremio ka nebeskim visinama, a još i ličnim primerom dokazao da i ovaj kraj konja, pardon eroplan za trku imade, spomenik je ipak mogao biti dostupniji, recimo kao Vermešov na Paliću, sa dve - tri klupe polukružno postavljene. Sad, šta je tu je, iz te kože nikud
avet Odgovori
@Bojan
Hvala na informaciji, pasivan sam ljubitelj sportkih vazduhoplovnih sportova.
Zaključak da je tamo mrtvilo sam doneo na osnovu toga što se iznad grada skoro nikada ne vide sportski avioni i jedrilice kao nekada davno sedamdesetih i osamdesetih godina, kada nam je nebo bilo prošarano sportskim letelicama.
Možda i navratim jedan dan na sportski aerodrom Bikovo da odgledam pola letačka dana.
Nije mi namera bila ikoga da vređam, samo sam izneo moj utisak na osnovu mojih zapažanja iznad Subotice.
Bojan
Dobro nam došli.
Po lepom vremenu uvek nekoga ima na aerodromu. A vikendom pogotovo.
Wajk Odgovori
Opet je na sceni falsifikovanje istorije jer Szarity Jánosu ni u najružnijim snovima nije bilo da on i njegova voljena Szabadka mogu pripasti nekoj balkanskoj tvorevini,pa tako sve što je stvorio to je stvorio u razvijenoj Ugarskoj,a posle Velikog rata samo je životario,bez mogućnosti daljeg razvitka.
Istinitost Odgovori
Wajk-Vi Madari ste pomadarivali sve Dlovrne,da li tvoj mozak moze da shvati da je Ivan Saric -Bunjevac i da mu je prirodno da su mu braca Srbi i drugi sloveni,a ne da zivi sa tudinima.No,nisu uspeli sve da pomadare,a Hrvati su u njima imali dobre ucitelje.Pocivaj u miru Ivane Saricu,bunjevacka legendo.Bunjevac uvik,Srbin mozda,rvat nikad!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.