Komentara: 13
Pregleda: 6179

MZ Peščara obiluje infrastrukturnim problemima

01.03.2016. u 16:46h
Izvor: TV Subotica
Mesna zajednica Peščara je teritorijalno jedna od većih na području grada Subotice. Na severu je oivičena Kelebijskim i Meljkutskim putem, na zapadu Bajskim putem do pružnog prelaza na Somborskoj pruzi, na jugu granica je trasa Somborske pruge, a na istoku Kelebijski put.
MZ Peščara obiluje infrastrukturnim problemima

Na teritoriji MZ Peščara živi preko 7500 stanovnika, većina bez osnovne infrastrukture. Na svega par kilometara od centra grada asfalt, kanalizacija, vodovod i kanali za odvođenje atmosferskih voda samo su misaona imenica.

„Na teritoriji MZ Peščara imamo oko 70 ulica od kojih je 23% asfaltirano. Vodovodom je pokriveno svega 43% a pojava arsena u pijaćoj vodi je 3 puta veće od dozvoljene. Prioritet za naredne 2 godine je da se postavi vodovodna instalacija i da naš narod konačno počne da koristi gradsku vodu. Što se kanalizacije tiče pokriveni smo 30%. Septičke jame se prilikom velikih kiša izlivaju u brojnim domaćinstvima jer nemamo kanalizacionu infrastrukturu a problem pravi i kanal Jasibara koji je otvoren kanalizacioni vod koji u periodu toplijih dana širi nesnosan smrad stanovnicima. Takođe imamo i 52 zemljane ulice u kojima uopšte nema traga asfaltu“, kaže Aleksandar Ranković, predsednik skupštine MZ Peščara.

Stanovništvo i rukovodstvo mesne zajednice, zajedno rade na rešavanju problema nerazvijenosti i veruju da će kontinuiranim radom imati pozitivne rezultate uz saradnju sa lokalnom samoupravom koja je na visokom nivou.

MZ Peščara obiluje infrastrukturnim problemima

„Prioritet je zdrava pijaća voda. Mi smo takođe u priorite stavili i ulice u kojima smo dobili dozvolu za gradnju. To je Uskočka, Koparska do Rolanda Romena i Mariborska ulica. Ja bih voleo da ih je više ali za ove ulice imamo izrađen plan detaljne regulacije. Predviđen je i budući dom kulture u ulici Edvina Zdovca površine 200 kvadrata koje niko ne koristi. Svega 2 ulice ispunjavaju uslove za asfaltiranje a to su ulica Narodnog fronta i deo Mohačke jer su kod nas uglavnom ulice asfaltirane na parčiće u etapama“, rekao je kaže Aleksandar Ranković.

Rukovodstvo mesne zajednice teži da obezbedi svojim sugrađanima dom kulture, a gde bi u buduće imali i sopstvene kancelarije dostupne svima.

„Imamo projekat da napravimo našu mesnu zajednicu, tj Dom kulture površine 200 kvadrata, a videćemo da li ćemo ga adaptirati ili postaviti novi montažni. Za te namene imamo obećanje čelnika grada da će nam pomoći sa 5,5 miliona dinara koji su odobreni i nadam se da će doći do realizacije kako bi veliki broj stanovnika naše mesne zajednice moglo da rešava svoje probleme i da održavaju kulturne i druge manifestacije koji su vezani za našu mesnu zajednicu“, dodaje Ranković.

I za mesnu zajednicu Peščara i za druge mesne zajednice postavlja se pitanje, zašto se dozvolilo da građani u 21. veku žive bez osnovnih uslova za život u gradu sa oko 100.000 stanovnika, koji je istina za volju imao ekonomski procvat do raspada SFRJ, a nakon mračnih godina ponovo počeo da staje na noge. Da li je grešio komunizam, socijalizam ili demokratija? Zaključak je teško doneti, međutim jedno je sigurno stanovnici Peščare, Makove sedmice i drugih mesnih zajednica ne zaslužuju da u 21. veku hodaju po blatu, da nemaju gradsku vodu i da se bore sa fekalijama.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 13
Pregleda: 6179
Povezane teme

mz peščara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.