Komentara: 5
Pregleda: 3393
Foto

MZ "Peščara" bila domaćin 2. "Čvarkijade"

26.03.2018. u 13:38h
Izvor: Subotica.com
Na ovogodišnoj "Čvarkijadi", koja se održala u subotu u Mesnoj zajednici Peščara, učestvovalo je više od 40 ekipa koje su se takmičile u pravljenju čvaraka, dok su posetioci bili u prilici da uživaju u njihovoj degustaciji i druženju.
MZ "Peščara" bila domaćin 2. "Čvarkijade"

Za razliku od prošle godine, kada je na "Čvarkijadi" učestvovalo 27 ekipa, ove godine se njihov broj gotovo udvostručio, te su posetioci bili u prilici da degustiraju čvarke od čak 46 različitih timova. Jedan od takmičara bio je Vasil Nikolovski iz Subotice, koji je sa svojom ekipom prvi put učestvovao na ovoj manifestaciji.

- Tajna dobrih čvaraka je u tome da slanina mora da bude dobra, da bude dobar majstor i dobra vatra. Posle sve zavisi od žirija, njihovog ukusa i simpatija, ali se nadam da će naša ekipa pobediti - rekao je Nikolovski.

MZ "Peščara" bila domaćin 2. "Čvarkijade"

Vasil Nikolovski (levo)

MZ "Peščara" bila domaćin 2. "Čvarkijade"

Dragan Baratović, učesnik

Na ovogodišnoj manifestaciji, van konkurencije su bile dve ekipe iz Valjeva, koje su pripremale duvan čvarke.

- Kod nas manifestacija traje već 12 godina i u proseku se proda oko pet tona čvaraka. Razlika između običnih i duvan čvaraka je u pripremi, odnosno duže se kuvaju i potrebna je veća količina mesa. Mora da bude dosta mesa i vode, dugo kuvanje oko sedam ili osam sati, dok ne dođe do prženja. Duvan čvarci se u našem kraju koriste za dekoraciju i predjela, jer idu odlično uz pršutu i kulen na raznim slavljima - objasnio je Dragan Baratović, takmičar iz Valjeva.

MZ "Peščara" bila domaćin 2. "Čvarkijade"

MZ "Peščara" bila domaćin 2. "Čvarkijade"

Aleksandar Ranković, predsednik MZ "Peščara"

Predsednik skupštine Mesne zajednice Peščara, Aleksandar Ranković, istakao je da je prezadovoljan ovogodišnjim odzivom takmičara, te da su se među njima našle i dve ekipe iz Mađarske, čime je manifestacija dobila prizvuk međunarodnog festivala. 

- Bilo je još prijava, ali zaista nismo mogli da uzmemo sve u obzir i povećamo broj ekipa, jer nismo stigli da obezbedimo toliko sirovine, u pitanju je ogromna količina. Danas se ovde topi čak 1.521 kilogram slanine, svaka ekipa je dobila po 20 kilograma i očekujemo da sve protekne u najboljem redu. Svi takmičari su dobro raspoloženi, svugde se čuje muzika i ovo će biti jedno lepo druženje - istakao je Ranković.

Procenjuje se da je prošlogodišnju "Čvarkijadu" posetilo više od 600 posetilaca sa cele teritorije Grada Subotice, a predsednik skupštine Mesne zajednice najavio je da će se i naredne godine održati manifestacija, koja ima za cilj očuvanje i promociju tradicionalnih načina pravljenja hrane od domaćih proizvoda.

Deo čvaraka koji su se tokom subotnjeg dana topili i pržili u MZ "Pečara" poklonjen je u humanitarne svrhe, dok je deo otišao u ruke najsrećnijima u nagradnoj igri.

MZ "Peščara" bila domaćin 2. "Čvarkijade"

Izvor: Subotica.com
Čvarkijada 2018 Čvarkijada 2018 Čvarkijada 2018 Čvarkijada 2018 Čvarkijada 2018 Čvarkijada 2018 Čvarkijada 2018 Čvarkijada 2018
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 3393
Povezane teme

mz peščara

čvarkijada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.