Komentara: 0
Pregleda: 3111

Muzički festival "Glas anđela - Tijana Jurić" u subotu u Bajmoku

28.06.2017. u 13:10h
Izvor: Subotica.com
Treći etno Festival "Glas anđela - Tijana Jurić" održaće se 30. juna i 1. jula, u Bajmoku. Tokom dva festivalska dana, posetioci će moći da prate raznovrsne sadržaje, a novina od ove godine je organizovanje radionica za decu.
Muzički festival "Glas anđela - Tijana Jurić" u subotu u Bajmoku

"Glas anđela - Tijana Jurić" je manifestacija koja promoviše kulturu i neguje tradicionalnu muziku sa ovih prostora. Prvog festivalskog dana, glumci Nataša Ninković i Zoran Cvijanović izvešće predstavu "Prah", u sali KUD "Dože Đerđ" u Bajmoku, s početkom u 20 časova.

Drugog dana, 1. jula, počeće muzički program, na terenima sportskog centra Bajmok, u 20 časova. Festival će otvoriti Matija Bećković, istaknuti srpski pesnik i akademik, koji će ovom prilikom govoriti svoje najpoznatije stihove. Publici će se, u uvodnom delu Festivala, predstaviti i prošlogodišnja pobednica Ivona Damjanović.

Muzički festival "Glas anđela - Tijana Jurić" u subotu u Bajmoku

Kao i prethodne dve, i ove godine će centralni program Festivala biti takmičenje dece do 16 godina u izvođenju tradicionalne muzike, a pobednik takmičenja poneće nagradu "Glas anđela".

- Zbog velikog broja talentovane dece, koja su tokom maja pred stručnim žirijem prolazila audicije, doneli smo odluku da ove godine, umesto 10, imamo 15 takmičara. Fondacija "Tijana Jurić", kao pokretač i organizator ovog Festivala, nagradiće najboljeg takmičara stipendijom za školsku 2017/2018. godinu, koja će se isplaćivati tokom devet meseci. Takmičare koji budu osvojili drugo i treće mesto, čekaju utešne, ali vredne nagrade. Škola tradicionalnog pevanja etnomuzikologa Bojane Nikolić, darovaće jednom takmičaru stipendiju za besplatno školovanje glasa, u trajanju od jedne godine - saopštio je Organizacioni odbor trećeg Festivala.

Deca koja će se takmičiti dolaze iz različitih gradova naše zemlje, među kojima su Beograd, Kljajićevo, Boleč, Zaklopača, Kula, Dolovo, Novi Sad, Obrenovac, Kikinda i Kruševac. Ona će pevati pred stručnim žirijem, u čijem sastavu će biti vrsni etnomuzikolozi, dok će ih na bini pratiti Gradski narodni orkestar "Spomenar" iz Sombora.

Nakon takmičarskog programa, uslediće dodela zahvalnica istaknutim pojedincima i kolektivima, koji su u prethodnom periodu dali doprinos u stvaranju boljih uslova za bezbednost dece. Potom će žiri proglasiti ovogodišnjeg pobednika takmičenja, a na kraju večeri, na bini će zasvirati Dejan Petrović Big band, prva truba sveta.

Ulaz na drugi festivalski dan biće slobodan za sve posetioce.

Muzički festival "Glas anđela - Tijana Jurić" u subotu u Bajmoku

Pored zvaničnog programa, Festival je ove godine proširen dodatnim, predfestivalskim sadržajima.

- Reč je o kreativnim i muzičkim radionicama za decu, u okviru kojih se ona edukuju i druže. Sa njima rade etnomuzikolozi i pedagozi, podstiču ih da iskažu svoju kreativnost i talenat i da im, nakon školske godine, jednim neuobičajenim sadržajem, upotpune leto - navode u Organizacionom odboru i dodaju da radionice traju od 26. juna, pa sve do početka Festivala, odnosno do 30. juna.

Festival "Glas anđela - Tijana Jurić" pokrenut je 2015. godine, u znak sećanja na talenat za muziku koji je Tijana Jurić imala. Želja Fondacije "Tijana Jurić" je da organizovanjem ove kulturne manifestacije, na najbolji način motiviše mlade u Srbiji da se bave pravim vrednostima i da se klone nasilja, što poručuju i zvaničnim sloganom Festivala, koji glasi "Kulturom protiv nasilja".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3111

Povezana vest

Povezane teme

fondacija tijana jurić

glas anđela tijana jurić

predstava

takmičenje

pevanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.