Komentara: 146
Pregleda: 20169

Mural u čast patrijarhu Irineju na zgradi u Đure Đakovića

24.11.2020. u 20:26h
Izvor: Subotica.com
Patrijarh Irinej dobio je mural u centru Subotice. Oslikan je na prometnoj lokaciji, a iza njegove figure vidi se hram Svetog Save u Beogradu, gde je i sahranjen u nedelju.
Mural u čast patrijarhu Irineju na zgradi u Đure Đakovića

Tokom poslepodneva na zgradi preko puta Dispanzera oslikan je mural u čast patrijarha srpskog Irineja, koji je preminuo u petak i sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save.

Kako saznajemo sa lica mesta oslikavanje murala organizovala je grupa Subotičana, koja je želela da ostane anonimna, uz uveravanje da su pribavljene sve neophodne dozvole.

Mural u čast patrijarhu Irineju na zgradi u Đure Đakovića

Mural u čast patrijarhu Irineju na zgradi u Đure Đakovića

Mural se nalazi na prometnoj raskrsnici ulica Đure Đakovića i Zmaj Jovine, nedaleko od hrama Vaznesenja Gospodnjeg. Još tokom radova Subotičani su zastajali i fotografisali novi simbol u našem gradu, a neki su prokomentarisali i da je ovo od danas "Irinejeva raskrsnica".

- Lepo izgleda, možda nije najbolja lokacija ali sa merom je urađeno, zadovoljna sam kako izgleda - kaže nam sugrađanka Dijana.

- Prilično autentično urađen mural, vernik sam i drago mi je da smo na ovaj način iskazali poštovanje prema blaženpočivšem patrijarhu koji je po meni bio pravi simbol ljudske dobrote i plemenita ličnost koja je zadužila naš narod - kaže Ognjen.

- Podržavam. Lepo je to. Ali ... Patrijarh Pavle je bio izuzetan čovek i mudrac kakvog nikada nećemo imati više... E takvih ljudina nema danas, on je bio poslednji. Zaista je ostavio ogroman trag. A ako ON nije zaslužio ovo, nije niko. Znači niko. Pod hitno oprati bruku - prokomentarisala je Bojana na našoj Fejsbuk stranici.

Mural u čast patrijarhu Irineju na zgradi u Đure ĐakovićaMural u čast patrijarhu Irineju na zgradi u Đure Đakovića

Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, u poseti našem gradu bio je krajem aprila 2017. godine, kada je obišao Opštu bolnicu a upriličen mu je i prijem u Gradskoj kući. Tom prilikom poručio je: "Ideal hrišćansta je skladan život svih naroda koji žive na istom prostoru, a Subotica je grad koji se rukovodi tim idealom".

- Ovo je divan grad, ovde živi 20 nacija, to nije nikakva mana i nedostatak nego bogatstvo naroda koje žive sa raznim kulturama i nasleđem. Drago mi je što čujem da ovde vlada savršeno zajednički život svih nacija, a tako i treba da bude jer smo svi hrišćanski i moramo da živimo jevanđelski. Kao što je i rekao jedan srpski pesnik „Brat je mio ma koje vere bio“, a drago mi je što se to ostvaruje ovde kao realnost. Bilo bi dobro da je tako  u čitavoj našoj zajednici, jer je to svima dobro i dobro je kada niko ne pati što nosi ime nekoga naroda. Želim gradu puno uspeha a gradonačelniku da danas i u budućnosti vodi ovaj grad na najbolji način i na zadovoljstvo svih onih koji žive ovde, i Srba i Mađara i svih drugih, jer je to ideal hrišćanstva - poručio je tada patrijarh srpski Irinej.

Mural u čast patrijarhu Irineju na zgradi u Đure Đakovića

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 146
Pregleda: 20169

Povezana vest

Povezane teme

patrijarh irinej

mural

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.