Komentara: 1
Pregleda: 2050
Foto

Monodrama Minje Peković „Bravo za klovna“ premijerno 9. decembra

07.12.2022. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Monodrama Minje Peković „Bravo za klovna“ biće premijerno izvedena 9. decembra na sceni „Jadran“. Ovo je druga premijera Drame na srpskom jeziku u ovoj pozorišnoj sezoni, a reč je ličnoj priči prvakinje drame subotičkog Narodnog pozorišta.
Monodrama Minje Peković „Bravo za klovna“ premijerno 9. decembra

Naša višestruko nagrađivana glumica delo je napisala na osnovu dnevnika koji je vodila tokom lečenja od karcinoma 2020. godine.

- Želeli smo da ono čemu se pristupa fatalistički, kada se čuje dijagnoza, da probamo da joj priđemo sa druge strane - šta ako to nije kraj nego alarm. Da vidimo da li u tim nemilim okolnostima čovek može nešto dobro i pozitivno da nađe za sebe. Zato ovu predstavu posvećujem svima onima koji biju ove bitke, ljudima koji su uz njih, i da se svi nadamo da zapravo lek čuči u svima nama i da ga ispitamo zajedno – poručila je Minja Peković, koja je inače autorka režije, testa, muzike i pesama. - Na terapijama sam pisala dnevnik i imala sam ideju da to posluži svrsi. Ako umetnik kroz nešto prolazi, a profesija mu je javna, onda mu je zadatak da svoje iskustvo oblikuje kreativno i pomogne drugim ljudima da dođu do katarze, da svi osvestimo ono  što je svima zajedničko i važno. Ali nisam znala kako. Predlog upravnika Miloša Nikolića je bio da posle svih nagrada uradim neku monoformu i predložio Edit Pjaf, koju sam inače slušala na putu do ambulante i bolnice i pomislila sam da je to sve isti paket. Za sve to vreme Jelena Mihajlović je pratila celu priču i odlučeno je da će predstava biti na sceni i kreće mala radionica. Cela apriča govori o tome da čovek kroz vatru mora da hoda sam, ali ne bi mogao da je pređe ako nema drugih oko njega. Monodrama jeste, ali je u njoj toliko truda celog autorskog tipa. Čak i kad je monodrama, nikada nije mono. Jedna violina ne čini orkestar i pojedinac ne može da bude dobar ako iza sebe nema tim.

Monodrama Minje Peković „Bravo za klovna“ premijerno 9. decembra

Predstava „Bravo za klovna“ će prvi put na sceni doneti ono što čovek prolazi kada se suoči sa činjenicom da mu je dijagnostifikovana opaka bolest.

- Prvi put možemo da vidimo i shvatimo lični doživljaj osobe koja prolazi kroz sve to, postupke, prispitivanja načina na koji se od sada gledalo na svet, odnosa prema svetu, šta je važno a šta nevažno. Predstava donosi novu snagu, veru i budi nadu šta je sve moguće prevazići, šta je moguće sam sa sobom rešiti i kako iz najvećih životnih iskušenja izaći kao pobednik – najavljuje Jelena Mihajlović, direktorka Drame na srpskom jeziku. - Predstava je donekle inspirisana muzikom Edit Pjaf, ona nije priča o njoj ali se neki životni trenuci preplići i Minja kao autorka nalazi neku vrstu potpore u njenom liku i delu.

Monodrama Minje Peković „Bravo za klovna“ premijerno 9. decembraPo rečima Miloša Nikolića, direktora Narodnog pozorišta, gledaoci će imati priliku da vide Minju u potpuno drugačijoj ulozi.

- Minju Peković smo upoznali preko mnogih uloga, od kojih su sve bile brilijantne. Slobodno mogu reći da je Minja najbolja pozorišna glumica u Srbiji a među najboljima u regionu, a o tome svedoče nagrade koje je dobila. Svedoci smo njenog talenta i izuzetne transformacije na sceni, a sada ćemo je videti drugačijoj ulozi – dodaje Nikolić.

Izvor: Subotica.com
Najava pozorišne premijere "Bravo za klovna" Najava pozorišne premijere "Bravo za klovna" Najava pozorišne premijere "Bravo za klovna" Najava pozorišne premijere "Bravo za klovna" Najava pozorišne premijere "Bravo za klovna" Najava pozorišne premijere "Bravo za klovna" Najava pozorišne premijere "Bravo za klovna" Najava pozorišne premijere "Bravo za klovna"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2050

Povezana vest

Povezane teme

Narodno pozorište

miloš nikolić

pozorišna predstava

minja peković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.