Komentara: 2
Pregleda: 1767
Foto

"Moje zdravlje, moje pravo", niz aktivnosti povodom Svetskog dana zdravlja

05.04.2024. u 08:35h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom "Moje zdravlje, moje pravo", širom sveta obeležava se Dan zdravlja, a u našem gradu tim povodom biće upriličene brojne aktivnosti koje imaju za cilj da istaknu značaj prevencije, ali i da pošalju poruku da su pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanju, informacijama, bezbednoj vodi za piće, čistom vazduhu zdravoj ishrani, kvalitetnom stanovanju, pristojnim uslovima rada i životne sredine prava koja moraju biti dostupna svakom pojedincu.
"Moje zdravlje, moje pravo", niz aktivnosti povodom Svetskog dana zdravlja

Zdravlje je osnovno pravo svakog čoveka priznato u Ustavu Svetske zdravstvene organizacije, u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i brojnim međunarodnim i regionalnim sporazumima o ljudskim pravima, podsećaju iz subotičkog Centra za promociju zdravlja.

Pravo na zdravlje uključuje prava na kontrolu zdravlja, informisani pristanak, telesni integritet i učešće u donošenju odluka u vezi sa zdravljem, ali i pravo da ne budete izloženi torturi, zlostavljanju i štetnim praksama, odnosno nediskriminaciju, jednakost, uključenost i odgovornost - dr Mirjana Dakić iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlja - Pravo na zdravlje obuhvata četiri bitna, međusobno povezana elementa, a to su raspoloživost, pristupačnost, prihvatljivost i kvalitet.

"Moje zdravlje, moje pravo", niz aktivnosti povodom Svetskog dana zdravljaIz Crvenog krsta naglašavaju da je neophodno da svi, bez obzira na životnu dob, što ranije usvojimo zdrave životne navike. U cilju promocije prevencije i zdravih stilova života danas i sutra će biti upriličeno niz aktivnosti.

Danas u prepodnevnim časovima u prostorijama Crvenog krsta održaće se tradicionalni kviz za subotičke đake "Šta znaš o zdravlju, šta znaš o Crvenom krstu?". Od 13h, učesnici kviza će slušati edukativnu radionicu "Moje zdravlje, moje pravo" koju će voditi dr MIrjana Dakić - najavljuje Zoran Milovanović iz Crvenog krsta.

"Moje zdravlje, moje pravo", niz aktivnosti povodom Svetskog dana zdravljaSutra (6. aprila), od 8 do 11h, u "Univerexportu" na Segedinskom putu biće upriličen Bazar zdravlja u okviru kog će sugrađani imati priliku da prekontrolišu krvni pritisak, šećera u krvi te da odrede indeks telesne mase i kompoziciju tela. Lekari će deliti savete o očuvanju zdravlja.

Izvor: Subotica.com
Najava obeležavanja Dana zdravlja (ZjZZ i Crveni krst) Najava obeležavanja Dana zdravlja (ZjZZ i Crveni krst) Najava obeležavanja Dana zdravlja (ZjZZ i Crveni krst) Najava obeležavanja Dana zdravlja (ZjZZ i Crveni krst) Najava obeležavanja Dana zdravlja (ZjZZ i Crveni krst) Najava obeležavanja Dana zdravlja (ZjZZ i Crveni krst) Najava obeležavanja Dana zdravlja (ZjZZ i Crveni krst) Najava obeležavanja Dana zdravlja (ZjZZ i Crveni krst)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 nedelje i 3 dana
Komentara: 2
Pregleda: 1767
Povezane teme

svetski dan zdravlja

zavod za javno zdravlje

centar za promociju zdravlja

crveni krst subotica

zoran milovanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.