Komentara: 34
Pregleda: 5298

Moguć blagi pad cena nekretnina u 2024. godini

02.01.2024. u 12:44h
Izvor: Subotica.com
Moguć blagi pad cena nekretnina u 2024. godini

Visoke kamatne stope na stambene kredite uticale su na promet nekretnina u našem gradu, kao i na cenu stanova u novogradnji, objašnjava agent za nekretnine Zoran Andrić.

U poslednjih nekoliko meseci je tržište počelo da se otvara, jer su ljudi shvatili da ne mogu da reše svoje stambeno pitanje bez kredita. Kamatna stopa trenutno iznosi oko 5 odsto i uglavnom sve banke rade slično - objašnjava Andrić i dodaje da su cene stanova u novogradnji niže za oko 100 evra po kvadratu - Kvadrat novogradnje u samom centru grada sada se kreće u rasponu od 1.800 do 1.900 evra, dok se novi stanovi na Prozivci prodaju u rasponu od 1.250 do 1.350 evra plus PDV.

Potražnja za vikendicama ne jenjava, a ponuda slaba

Sagovornik objašnjava da će se, ukoliko kamatne stope ostanu na ovom nivou, trend pada cena nekretnina nastaviti i u 2024. godini.

- U tom slučaju će morati malo da se spuste cene kvadrata u novogradnji, a to će svakako značiti i pad cene u starogradnji - dodaje Andrić.

U 2023. godini potražnja za stanovima i kućama je bila ujednačena, a kako navode agenti za nekretnine najatraktivnije lokacije za kupovinu stanova su Prozivka, Radijalac, širi centar grada, a potom Teslino naselje i Mali Radanovac.

- Kuće su nešto povoljnije u odnosu na stanove, naročito ako govorimo o mesnim zajednicama koje su udaljenije od centra grada. Na primer, imamo na Zorci kuće koje se prodaju za 35 hiljada evra, što je za stanove nezamislivo. Stanovi u starogradnji se kreću oko hiljadu evra po kvadratu, a garsonjera u starogradnji trenutno nema u ponudi. Tako da za te pare u ovom momentu ne možete pazariti stan - zaključuje sagovornik.

Rusi kupuju stanove u Subotici

 

Pogledajte aktuelnu ponudu nekretnina u Subotici ili postavite oglas za prodaju ili iznajmljivanje. Posetite naš odeljak "Nekretnine".

Najtraženiji stanovi u novogradnji, kvadrat košta 1.200 evra

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 13 časova
Komentara: 34
Pregleda: 5298
Povezane teme

nekretnine

tržište nekretnina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.