Komentara: 8
Pregleda: 3532

Modest Dulić: Moramo prevazići palanačko u nama!

04.09.2013. u 15:17h
Izvor: SuMedija
Svečana sednica Skupštine Grada Subotica je ove godine ostavila gorak ukus u ustima građanskoj Subotici. Esejista i književnik, jedno od najbitnijih imena moderne srpkse književnosti, Radomir Konstantinović, drugi put je ostao bez nagrade.
Modest Dulić: Moramo prevazići palanačko u nama!

Kako ste Vi doživeli ovaj problem?

- Serijom manifestacija prvog septembra proslavljamo i svečano potvrđujemo naš status grada. Subotica se ponosi građanskim imidžom i tradicijom na kojoj joj mogu pozavideti mnogi, danas veći gradovi u regiji. Građanska Subotica često odbacuje tvrdnje da je gradom prevladao palanački mentalitet, koji je možda na najbolji način opisan u kapitalnom delu Radomira Konstantinovića „Filosofija palanke“. Moram sa žaljenjem konstatovati da je u Subotici palanačko nadvladalo građansko, upravo na “slučaju” Radomira Konstantivnovića. Prvi put, kada je predložen za zvanje „Počasni građanin“ 2005. godine, a ono što je posebno žalosno, drugi put kada mu je zvanje trebalo biti dodeljeno posthumno – kaže u razgovoru za sumediju gradonačelnik, Modest Dulić.

Prvi put, na svečanoj sednici Skupštine Grada ove godine nisu dodeljena zvanja „Počasni gradjanin“. Nesumnjivo je reč o političkoj odluci. Da li te slažete sa konstatacijom da Konstantinović to nije zaslužio?

- Konstantinović je kao žrtva procedure za dodelu gradskih zvanja ostao u senci skupštinske rasprave, koja je i ove, ali i svih prethodniih godina podrazumevala zajedničko izglasavanje za dodelu gradskih priznanja. Stoga ću pokrenuti proceduru za izmenu odluke o gradskim priznanjima, kako bi se o svakom kandidatu ubuduće odlučivalo pojedinačno. Radomir Konstantinović, jedan od najvećih srpskih stvaralaca dvadesetog veka, svoj je radni i životni vek posvetio upravo građanskim vrednostima. Kao jedan od osnivača Beogradskog kruga i jedan od najpoznatijih srednjoveropskih modernih mislilaca, zaslužuje da mu počast, makar i posthumnim zvanjem, dodeli rodni grad. Neshvatljivo je da odluku o dodeli zvanja „Počasni građanin“ nisu podržali predstavnici manjinskih stranaka, posebno najveće stranke koja predstavlja jednu manjinsku nacionalnu zajednicu, pošto se Konstantinović, kao osnivač Beogradskog kruga i praktično tvorac druge Srbije, svojim društvenim angažmanom i delom zalagao za poštovanje ljudskih prava, u čiji okvir ulaze pre svega prava manjinskih nacionalnih zajednica. Ovo što se desilo, ne jednom, nego dva puta, Konstantinović svakako nije zaslužio. Događaji koji su obeležili raspravu o dodeli zvanja „Počasni građanin“, ne idu na čast ni Subotici ni Subotičanima, te se nadam kako će dvostruka nepravda učinjena Konstantinoviću biti ispravljena za godinu dana.

Da li to znači da grad i Vi kao gradonačelnik nemate nameru da odustanete od priznanja Radomiru Konstantinoviću?

- Podsetiću Vas i da je nedavno osnovan Savet za negovanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića, koji je okupio najznačajnija imena građanske Srbije. Na čelu Saveta je Latinka Perović. Iskreno se nadam da ćemo istrajati u ambiciji da Radomir Konstantinović bar u rodnom gradu bude priznat. Za početak, bilo bi dobro obeležiti njegovu rodnu kuću bareljefom ili na neki drugi primeren način i konačno mu dodeliti nagradu. Do tada proučavanjem Konstantinovićeve „Filosofije palanke“ možda i nadvladamo palanački duh u nama.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3532
Povezane teme

Modest Dulić

počasni građanin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.