Komentara: 20
Pregleda: 11765

MMR vakcina jedina zaštita od malih boginja

17.03.2017. u 15:48h
Izvor: TV Subotica
Epidemija malih boginja većih razmera, poput ove u susednoj Rumuniji gde je obolelo 3.500 ljudi, u našoj zemlji ne može da se dogodi, smatraju stručnjaci, budući da je većina stanovništva – preko 90 odsto – vakcinisana protiv ove zarazne bolesti.
MMR vakcina jedina zaštita od malih boginja

Male boginje ili morbile jedna su od najzaraznijih bolesti koja uglavnom pogađa decu. Oko 30 odsto onih koji obole od ove bolesti imaće komplikacije poput upale pluća, zapaljenja srednjeg uha, i proliva, a najteža komplikacija je smrt – 0,2 odsto onih koji obole, umire. Bolest je naročito teška za mlađe od pet godina i starije od dvadeset. Jedina preventiva je MMR vakcina, jer lek za ovu bolest – ne postoji.

Ukoliko je neko preboleo male boginje, on više nikada ne može da dobije ovu bolest.  Ukoliko je neko primio jednu dozu ove vakcine smatra se da je zaštićen u nekih 95 odsto, što jeste zadovoljavajuće, ali ipak, nekih 5 odsto osoba koje su primile vakcinu može da oboli. Iz ovog razloga je uvedena i revakcinacija u 12, sada se radi u 7. godini života. Ukoliko je neko primio jednu dozu, a potom i revakcinu, on je zaštićen u 99 odsto slučajeva,“ kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

MMR vakcina jedina zaštita od malih boginja

Ono što je najvažnije, jeste da je stanovništvo vakcinisano MMR vakcinom – idealno je 95 odsto, što se smatra visokim kolektivnim imunitetom. Iako je u poslednjih nekoliko godina došlo do pada broja vakcinisane dece, najnoviji podaci kažu da je sadašnji obuhvat i dalje veoma visok – u Vojvodini je između 90 i 95, a u Severnobačkom okrugu preko 94 odsto, što je dosta dobro, jer je za Srbiju u celini 85 odsto. Stoga, nema mesta panici, jer sa ovim obuhvatom epidemija većih razmera nije moguća, smatraju lekari.

Nažalost, zbog pada u vakcinalnom obuhvatu postoji mogućnost nastanka epidemije, ali svakako neka veća epidemija nije moguća. Poslednja epidemija u Srbiji bila je u zimu 2014, odnosno proleće 2015. godine, kada je zvanično obolelo oko 350 lica. Znači u tim uslovima, imali smo sličan vakcinalni obuhvat, koji je bio nešto ispod 95 odsto, ali svakako jedan relativno mali broj od 350 može da unese smirenost u opštu populaciju, da neka epidemija većeg stepena ne može da se dogodi. Ovo govorim samo uz preduslov, da i dalje ostane visok vakcinalni obuhvat vakcinom MMR,“ objašnjava naš sagovornik.

Oko 100 miliona dece u svetu svake godine primi MMR vakcinu, i isto toliko revakcinu. Nakon više od 50 godina, koliko je vakcina u upotrebi i nakon više milijardi datih doza, pouzdano se zna da je MMR vakcina odlična, visoko-bezbedna i jedina zaštita od tri zarazne bolesti – malih boginja, zaušaka i rubeole, zaključuje dr Bohucki.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 4 nedelje
Komentara: 20
Pregleda: 11765
Povezane teme

vakcinisanje

vakcinacija

mmr vakcina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.