• Pregleda: 10189

MMR vakcina jedina zaštita od malih boginja

Epidemija malih boginja većih razmera, poput ove u susednoj Rumuniji gde je obolelo 3.500 ljudi, u našoj zemlji ne može da se dogodi, smatraju stručnjaci, budući da je većina stanovništva – preko 90 odsto – vakcinisana protiv ove zarazne bolesti.
MMR vakcina jedina zaštita od malih boginja

Male boginje ili morbile jedna su od najzaraznijih bolesti koja uglavnom pogađa decu. Oko 30 odsto onih koji obole od ove bolesti imaće komplikacije poput upale pluća, zapaljenja srednjeg uha, i proliva, a najteža komplikacija je smrt – 0,2 odsto onih koji obole, umire. Bolest je naročito teška za mlađe od pet godina i starije od dvadeset. Jedina preventiva je MMR vakcina, jer lek za ovu bolest – ne postoji.

Ukoliko je neko preboleo male boginje, on više nikada ne može da dobije ovu bolest.  Ukoliko je neko primio jednu dozu ove vakcine smatra se da je zaštićen u nekih 95 odsto, što jeste zadovoljavajuće, ali ipak, nekih 5 odsto osoba koje su primile vakcinu može da oboli. Iz ovog razloga je uvedena i revakcinacija u 12, sada se radi u 7. godini života. Ukoliko je neko primio jednu dozu, a potom i revakcinu, on je zaštićen u 99 odsto slučajeva,“ kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Ono što je najvažnije, jeste da je stanovništvo vakcinisano MMR vakcinom – idealno je 95 odsto, što se smatra visokim kolektivnim imunitetom. Iako je u poslednjih nekoliko godina došlo do pada broja vakcinisane dece, najnoviji podaci kažu da je sadašnji obuhvat i dalje veoma visok – u Vojvodini je između 90 i 95, a u Severnobačkom okrugu preko 94 odsto, što je dosta dobro, jer je za Srbiju u celini 85 odsto. Stoga, nema mesta panici, jer sa ovim obuhvatom epidemija većih razmera nije moguća, smatraju lekari.

Nažalost, zbog pada u vakcinalnom obuhvatu postoji mogućnost nastanka epidemije, ali svakako neka veća epidemija nije moguća. Poslednja epidemija u Srbiji bila je u zimu 2014, odnosno proleće 2015. godine, kada je zvanično obolelo oko 350 lica. Znači u tim uslovima, imali smo sličan vakcinalni obuhvat, koji je bio nešto ispod 95 odsto, ali svakako jedan relativno mali broj od 350 može da unese smirenost u opštu populaciju, da neka epidemija većeg stepena ne može da se dogodi. Ovo govorim samo uz preduslov, da i dalje ostane visok vakcinalni obuhvat vakcinom MMR,“ objašnjava naš sagovornik.

Oko 100 miliona dece u svetu svake godine primi MMR vakcinu, i isto toliko revakcinu. Nakon više od 50 godina, koliko je vakcina u upotrebi i nakon više milijardi datih doza, pouzdano se zna da je MMR vakcina odlična, visoko-bezbedna i jedina zaštita od tri zarazne bolesti – malih boginja, zaušaka i rubeole, zaključuje dr Bohucki.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

20
Nenad Odgovori
Pitanje za Dr. Bohuckog. Koliko imamo slucajeva komplikacija i autizma u Subotici za koje se sumnja da su uzrokovani MMR vakcinama? Ja licno znam dva, cije majke tvrde da su te vakcine uzrokovale problem.
Steve
Da li su te majke provele 4 i više godina na medicinskom fakultetu? Ne moraš odgovoriti, znam da nisu! Provele su par sati na Internetu i sada misle da znaju sve. Korelacija nije uzročnost! Što pre to shvatite, tim bolje.

Dokone domaćice koje nemaju pametnija posla nego da gledaju gluposti po YouTube nisu nikakav autoritet. Dakle, te vaše prijateljice nisu ni najmanje merodavne da pričaju o vakcinama kada ne znaju ništa o njima. Dr Bohucki je zajedno sa svojom koleginicom dr Puleva (oprostite mi ako sam pogrešno napisao) razbucao šarlatana Slađanu Velkov kada je gostovala na K23. Smatram da dr Bohucki nema više potrebe da se spušta na nivo raznoraznih prevaranata i da raspravlja s njima kako bi neukom narodu nešto dokazao.

Manite se raznih mama koje misle da znaju sve. Da li možda kod njih idete kada se razbolite? Da li vas one operišu? Zbog čega onda uzimate njihove zdravstvene savete kao nešto merodavno? Opametite se, samo se sramotite.
Mara
Autizam sa vakcinom nema veze sa vezom...Nije dokazano niti ce ikad biti koliko god se trudili da dovedu u vezu autizam sa MMR vakcinom,iz prostog razloga jer je autizam genetski nasledna bolest i ne zna se jos uvek koji je gen odgovoran za mutaciju gde dolazi do oboljenja.Inace dokazano je da se autizam razvija u 4 mesecu trudnoce,ali nazalost ne postoji skrining koji bi bio dostupan obicnoj populaciji...Itd itd..Prema tome vakcinisite svoju decu ako ih volite.
panonski čamac
Šta, dobili su vakcinu i ubrzo zatim su dobili autizam? Izmišljate gluposti.
Da vakcinacija prestane, imali bi isti broj dece sa autizmom, i još bi lokalne pogrebne agencije imale puno posla sa dečijim kovčezima.

Čak i da je tako kao što pričate, radije ću imati 0.01% šansu da dobijem autizam nego višeprocentnu šansu da UMREM od preventivne bolesti ili da budem osakaćen ili paralizovan.
sofi
E moj Nenade, ja zaista ne znam šta reći na ovaj komentar, sem da zdravstvena neprosvećenost i ljudska sebičnost nemaju granice.
Marko O
Autizam se vezuje za genetsko nasleđe ili za fenotip
(pušili u trudnoći, lekove uzimali, druge okolnosti u razvoju),
tako da za svoju genetsku lutriju ne krivite druge.

Kao što je neko rekao , ako se nešto desi istovremeno, to ne dokazuje uzročno-posledični odnos!
Navođenje primera sa pogrešnim zaključcima ili zaključivanje po primerima je nenaučni metod i samim tim pogrešne zaključke donosi!
Vakcinišite i revakcinišite se, ne verujte rekla-kazala.
Ljude koji šire nenaučna naklapanja treba optužiti za podsticanje širenja zaraznih bolesti.
merhaba Odgovori
@Nenad

A koliko imaš koje su zvanično potvrđene? Može svako da sumnja u štagod hoće, da li će to biti tačno je već potpuno druga priča. Uostalom, čak i ako bi dobila autizam, jel bolja opcija da umru od bolesti koje se mogu sprečiti tom vakcinom?

Najgore je što osobe koje ne žele da daju vakcine deci iz svojih sebičnih razloga ili zbog uverenja u razne teorije zavera ugrožavaju "imunitet stada" i osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisane zbog tuđe neozbiljnosti mogu dobiti bolesti.
Mmmm Odgovori
Dete vakcinisano, posle manje od dva meseca je dobilo morbile. Da ga nisam vakcinisala jos bi i kaznu platila!
Steve
Naravno da biste platili kaznu, dobro je što je tako. No, vaš komentar dovoljno govori koliko razumete vakcine. Samo vas molim, da ako želite da se obrazujete, to uradite kod vašeg doktora. Postavite pitanje, dobićete odgovor. Ne tražite odgovore po Internetu, ništa dobro vam to neće doneti.
confused?
Isti slucaj, zanima me kako su dosli do podatka da svega 5% populacije nakon prvog vakcinisanja moze da oboli. Mislim da je obrnuto, 5% da nece dete oboleti, a 95% da hoce, jer u suprotnom ne razumem kako je 90% dece u kolektivu dobilo morbile...
Ja Odgovori
Vakcina pomaže da lakše prebolite bolest za koju je namenjena, da ublaži simptome, tek mali deo populacije ne oboli. Bolje da prebolimo ove bolesti kao deca, jer su komplikacije u starosti moguće i teže. Vakcinisanima neće biti ništa, a oni koji odbijaju vakcinacije treba da razmisle ko će biti na gubitku u slučaju težih bolesti, i da im se obavezno da da potpišu kad šalju decu u škole i vrtiće da ustanove ne snose odgovornost za tuđe gluposti. Ne treba ih goniti i terati da plaćaju kazne, najveća i najgora kazna može da ih snađe u slučaju epidemija. Nevakcinisani su sami sebi najveća pretnja. O tome da vakcina uzrokuje autizam- mislim da za sve postoji okidač u organizmu, tj. da je oboleli već imao taj gen i sklonost da oboli, a sad- igrati lutriju i pogađati hoće li mi se dete razboleti ili neće...Više je dokazano da je doprinos vakcine bolji , nego da uzrokuje autizam.
bandy
zlokica Odgovori
za boginje jaka stvar prelezis i to je to, a vakcine neprave problem vec prezervativi u vakcinama. One su namenjene za osobe za otprilike 80kg mase tela. Virusi su paketi koje su vezuju za RNK i tako "okidaju" DNK
Maja Odgovori
Au koliko pametnih ima, i za i protiv. Srecom, dete mi veliko, nema unucica jos, jer lepo ne znam sta bih mislila! Inace protiv sam, pogotovo pentaxima jer u bebence ubacuju 5 ( pet) uzrocnika odjedanput. Bolesno. Da li Bohucki kako tvrdi da je vakcina svemocna, da li tvdi i potpisuje da je dete koje dobije nece oboleti barem sto se tice mmr-a? Naravno da nece. Moze jos dva tri odgovora da da kao komentator, ali mu NE VERUJEM!
Steve
Da li tražite isto kada kupujete lekove? Da li uopšte pogledate nuspojave raznih lekova koje kupujete? Naravno da ne. Vaše je pravo da nekome ne verujete, ali budite barem sveobuhvatni, a ne da birate ono što vama odgovara u datom trenutku, ispadate licemerni (pored činjenice da ste neuki).

Nema ništa gore od dokonih mamica sa balkanskog poluostrva. Drago mi je samo što još uvek nisam primetio spominjanje urinoterapije, klistiranje kafom, ispijanje MMS-a i slične nebuloze na subotica.com - kapiram da taj deo populacije još uvek nije računarski pismen.
bandy Odgovori
Steve
Stigla ekipa koja misli da jedan video od devedesetak minuta menja nešto. Još i ime YT kanala, hahaha. Vaše paranoidne iluzije ne zanimaju nikoga osim vas i vaših drugara iz ekipe "prosvećenih" s koeficijentom inteligencije koji je daleko ispod proseka.

Razumem da se osećate posebno kada "otkrivate" razne zavere i dok se trudite da neukim ovčicama objasnite jedinu pravu istinu, ali shvatite da ste ispod proseka po svemu, i da je to zapravo ono što vas čini posebnim.
Marko O
Vas koji sirite anti-vakcinasku propagandu i ubijate ljude koji se ne vakcinisu,
trebalo bi prijaviti tuziocu i poslati u zatvor.
SVI zdravstveni radnici su primili vakcine!
"Autizam" je ili NASLEDNA ili stečena u razvoju ploda, za svoju genetsku i ličnu dramu ne možete kriviti faktore koji na to nisu uticali. Nenauka je opasna.
zlokica Odgovori
vakcine su samo los igovor za deo "medicine" koji je ziveo DR. Mengele
Gandor
Prva vakcina napravljena u 18. veku, dr Mengele malčice kasnije. Ne znam ni zašto odgovaram osobi koja ne ume da napiše "dr" kako treba.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.