• Pregleda: 5216

Mladunče dvogrbe kamile prinova u Zoo vrtu "Palić"

Zoo vrt na Paliću od petka je bogatiji za još jednu kamilu. U pitanju je mladunče centralnoazijske vrste dvogrbih kamila. Mladunče je na svet došlo nakon dugogodišnjeg druženja njenih roditelja Vilme i Iksilona.
Mladunče dvogrbe kamile prinova u Zoo vrtu "Palić"

Dvogrbe kamile su centralnoazijska vrsta koja naseljava stepe i pustinje. Izdržljivije su od svojih jednogrbih rođaka. Mogu da izdrže ne samo visoke već i veoma niske temperature koje se kreću od +40 do -40 stepeni celzijusa.

Mladunče je ženskog pola, zdravo, sivkaste boje i sa obe grbe na leđima.

Kamile Vilma i Ixilon su nakon nekoliko godina zajedničkog života po prvi put postali roditelji. Obe kamile su na Palić došle iz Mađarskih Zoo vrtova, ženka Vilma iz Njiređhaze, dok je mužjak došao iz Budimpešte.

Ova vrsta danas je veoma ugrožena i u najvećem broju slučajeva živi kao pripitomljena. Otežavajuća okolnost za dalje razmnožavanje ove vrste je što u veštačkim uslovima vrlo retko dolazi do začeća, pa uzimajući u obzir tu činjenicu ovo mladunče je pravi (Uskršnji) poklon za palićki Zoo vrt.

Izvor: Zoološki vrt Palić

povezane teme

3
Nostradamus Odgovori
Femkala se par godina i onda prekinula apstinaciju i zalegla. Čestitam srećnim roditeljima! :)
Ivan Odgovori
Siroma, rodilo se u Subotici ccc
balfasz Odgovori
Bili, videli.... jako nam je lep vrt... jos samo da zavrse sa prekopavanjem, ali i to je za dobrobit vrta...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.