• Pregleda: 2653

Mladima nedostaju kreativni sadržaji i aktivnosti

Mladima u Subotici nedostaju sadržaji i aktivnosti kojima bi na kreativan način ispunili slobodno vreme, rekao je Njegoš Đukanović, koordinator Kancelarije za mlade, povodom Međunarodnog dana mladih, koji je u nedelju obeležen sportskim, umetničkim i zdravstvenim akcijama u parku na Prozivci.
Mladima nedostaju kreativni sadržaji i aktivnosti

Prozivka je juče bila u znaku mladih, koji su imali priliku da posmatraju, ali i da se priključe i aktivno učestvuju u nekom od sportsko-rekreativnih programa, poput zumbe, aerobik karatea i vežbanja na otvorenom, a ove godine, učešće u manifestaciji je po prvi put uzeo i Klub američkog fudbala "Gorillas Subotica", koji je mališanima na zanimljiv način predstavio pravila ovog neobičnog sporta.

Za one najmlađe, članovi Književnog kluba Fondacije "Danilo Kiš" čitali su neke od najpoznatijih bajki i organizovali radionicu kreativnog pisanja, a svi koji su želeli da provere svoje zdravstveno stanje, mogli su to da urade na štandu Zavoda za javno zdravlje, čiji lekari su delili savete za unapređenje i očuvanje zdravlja. U sklopu aktivnosti na Prozivci, volonteri Crvenog krsta još jednom su predstavili svim zainteresovanima vežbe za pružanje prve pomoći.

- Kroz ove različite programe, želeli smo da motivišemo mlade ljude da se aktivno uključe u donošenje bitnih odluka u društvenoj zajednici kojoj i sami pripadaju, kao i da poboljšamo kvalitet njihovog života - rekao je Njegoš Đukanović, koordinator Kancelarije za mlade grada Subotice.

Kancelarija za mlade već deset godina zaredom organizuje aktivnosti i programe u čast obeležavanja Međunarodnog praznika mladih, s ciljem da se skrene pažnja na njihov položaj i probleme, te pravna i kulturna pitanja. Prema rečima Đukanovića, najveći problem mladih u Subotici je nedostatak sadržaja i aktivnosti kojima bi na kreativan način ispunili slobodno vreme.

- Mladi su zainteresovani za aktivnosti, u zavisnosti od toga šta im ponudite. Kancelarija je ove godine uspešno realizovala nekoliko projekata, od kojih bih izdvojio Maturantski ples i Festival "Omladina" kao najveći poduhvat, na kojem su mladi ljudi bili u ulozi domaćina, obavljali su brojne logističke poslove, a ono što je najvažnije, družili se sa mladim ljudima iz drugih gradova, koji su učestvovali u takmičarkom i revijalnom delu programa. Ono što ih očekuje do kraja godine, jeste veliki broj tribina, radionica i predavanja na različite teme, koje će se održavati u Gradskom omladinskom centru i ovom prilikom pozivam sve mlade koji svoje slobodno vreme žele da provedu na kreativan način da nam se pridruže - poručio je Đukanović.

Međunarodni dan mladih ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2000. godine, dok je obeležavanje u Srbiji počelo nakon formiranja Ministarstva omladine i sporta, 2007. godine, a u Subotici dve godine kasnije.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

15
Beata Odgovori
Bravo puna podrška!
Mute Odgovori
Ima da nam Grad procveta sa mladim naprednjackim kadrovima
Овца за шишање
И ЊЕГОША имају!
DRAPO
Na čelu sa njegošem...
Jang Odgovori
Mladima je dosadno preko raspusta, a nisu svi u mogućnosti da odu na letovanje. Treba ih animirati, načina postoji.
Magnum
možda nešto i da rade jer je Subotica prepuna mladih neradnika koji pare tu i tamo uzmu na klađenju pa imaju za pivo i travu...
šerpa Odgovori
Paaa ako je lik koordinator Kancelarije za mlade, nije li mu posao da te sadržaje obezbedi a ne da se žali jer ih nema? Mislim, šta je inače svrha kancelarije za mlade??
Mirjana
Juce je.moj sin sa grupom dece zeleo da igra turnir u basketu ali je dobio informaciju da je to otkazano !! Iako su disli sa Teslinog jer je bilo najavljeno - znaci strasno ! Da se nisu udistojili da jave da je otkazano ? Pa sta je bilo ? Sramota
Realan
https://www.subotica.com/vesti/obelezavanje-dana-mladih-u-nedelju-na-prozivci-id35726.html

U planu programa ne piše nikakav turnir u basketu! Tako da nemojte da izmišljate samo da bi imali što više plusića na su.com :)
NASMEJANI Odgovori
Puno puno prazne price a realizacije nigde....nekada je Subotica bila grad mladih i grad sporta jer je za pocetak bilo tih mladih a vecina sportskih aktivnosti im se nudila besplatno,bilo je mnogo vise odrzavanih sportskih terena,kulturno-umetnickih desavanja ali i uredjenih javnih mesta za druzenje u prirodi....nas grad bi opet sve to mogao da bude,i jos mnogo mnogo vise od toga ali nema ni cipele a kamoli celog politicara,da ne kazem coveka,koji je voljan i oran da zakoraci u jedan takav divan poduhvat i projekat koji bi doneo samo dobro nasoj omladini,nasem gradu ali i celokupnom nasem drustvu i nasoj otadzbini..
milanka Odgovori
potpuno promasena uloga fondacije i kancelarije... samo primaju plate... a ideja i misija zbog kojih su osnovani i otvoreni uopste se ne sledi...
napredno samo!
Petar l Petrović Odgovori
"Ko na brdu ak i malo stoji više vidi no onaj pod brdom".Iz ove izjave velikog srpskog pjesnika svašta se može naučiti. Očigledno je da su ove nove generacije izgubile one osobine prethodnika u svakom smislu,ali ih ipak kao novoformiranu naciju forsiraju u društvenom životu.Novi DNK očigledno nije "voćka čudnovata" pa su zato ovakve žalopojke bez rešenja uz čvrsto ne zasluženo držanje za stolicu.
Vanja Odgovori
Bilo je tamo još učeanika i mladih koji su se potrudili da zabave publiku, ali njih niko ne pominje. Pitam se zašto...
PHANTOM DER NACHT Odgovori
Podrska americkom fudbalu i klubu Gorillas Subotica. Bolje je da deca igraju americki fudbal nego Kazacok.
Sneža Odgovori
Pozdravljam sve aktivnosti koje su usmerene na animiranje mladih i predlažem pomenutoj Kancelariji iz teksta da usmere svoju dobru volju i napore u ulaganje izgradnje sportskih tarena i igrališta u perifernim naseljima kao što je MZ Zorka. Konkretno mislim na Srpski šor gde osim malog igrališta u sklopu vrtića u Sutjeskoj ulici nema nikakvog sadržaja za decu. Isto važi i za ostala periferna naselja, koja ne treba zanemariti. Dajte mladima mesta gde mogu da se bezbedno okupljaju i aktiviraju.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.