Komentara: 14
Pregleda: 5080

Mladi Subotičani provode leto radeći

07.08.2019. u 15:38h
Izvor: Subotica.com
Letnji raspust i pauzu između dva ispitna roka, sve više mladih odlučuje da provede radno, ne bi li na taj način obezbedili dodatni džeparac. Za razliku od prethodnih godina, kada je ponuda poslova bila veća od potražnje, u omladinskim zadrugama kažu da se ove godine situacija promenila, te da ima mnogo više zainteresovanih nego posla.
Mladi Subotičani provode leto radeći

U omladinskoj zadruzi "Građevinac" kažu da je interesovanje za obavljanje privremenih poslova preko leta veliko, toliko da nema dovoljno posla za sve, međutim, takva situacija je delimično uslovljena i ovim periodom godine, kada su srednjoškolci slobodni, a studenti završili sve ispitne obaveze.

- Poslodavci većinom traže punoletne studente, tu su malo srednjoškolci oštećeni, a takođe više posla ima za momke, nego za devojke. Uglavnom su u pitanju pomoćni poslovi u proizvodnji, podela flajera, lepljenje deklaracija, sortiranje robe, pomoćni poslovi na građevini, utovar i istovar - kaže Zorana Avdić, administrativni radnik u omladinskoj zadruzi "Građevinac", dodajući da se cena rada kreće od 180 do 300 dinara na sat, u zavisnosti od težine posla i perioda angažovanja. - Ako je u pitanju kraći vremenski period, onda je satnica veća, a ako je duži, onda je satnica manja. Radi se od četiri do dvanaest sati u zavisnosti od potrebe, tako se na građevini radi po dvanaest sati, u proizvodnji osam, a kod lakših poslova po četiri sata dnevno.

Mladi Subotičani provode leto radeći

Prema njenim rečima, mladi su u ovom periodu godine najaktivniji, te se rado odlučuju da letnji raspust iskoriste kako bi zaradili dodatni džeparac. 

- Uglavnom ne biraju poslove i nemaju nikakve dodatne zahteve. Ima dece koja naprosto zbog zdravstvenog stanja traže da ne obavljaju poslove u prašini, ali osim toga ne traže ništa posebno. Svaka generacija se razlikuje od prethodne, pratim ih i radim sa njima već 25 godina i mogu reći da je današnja omladina mnogo samosvesnija - dodaje naša sagovornica.

Iz zadruge poručuju da se visina članarine nije menjala godinama, kao i da se ona naplaćuje tek nakon pronalaska posla.

Članarina iznosi 500 dinara i odbija se od prve zarade, a važi do kraja kalendarske godine. Kod nas mogu da se učlane učenici i studenti do 26 godina, kao i nezaposleni do 30 godina - poručuje Avdić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 5080
Povezane teme

omladinska zadruga građevinac

sezonski poslovi

omladinska zadruga

privremeni poslovi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.