Komentara: 5
Pregleda: 3371
Foto

Mladi i stari slavili filantropiju

08.03.2019. u 09:30h
Izvor: TV Subotica
U Gerontološkom klubu "Bajnat" juče je održana tribina pod nazivom „Slavimo filantropiju“, na kojoj su učestvovali učenici Politehničke škole kao i članovi gradskih klubova Gerontološkog centra.
Mladi i stari slavili filantropiju

Učenici Politehničke škole proteklih nedelja imali su zadatak da se upoznaju i analiziraju probleme sa kojima se susreću stari, kako i na koje načine im mogu pružiti pomoć i olakšati treće životno doba, a sve u cilju dobročiniteljstva, tačnije filantropije koja je i bila tema održane tribine u Gerontološkom klubu.

- Za mene finaltropija znači pomagati drugima, širiti ljubav - kaže učenica Politehničke škole, na šta se nadovezala njena vršnjakinja - uvek učestvujem u ovim dobrim delima, volim da pomognem jer je zanimljivo a i nešto se nauči. Njihov drugar iz škole je bio malo konkretniji - Za mene finlatrop znači biti pomoćnik ljudima koji zaista nemaju pomoć sa strane. Lako je pomoći nekome koga znaš i voliš, ali pomoći nekome ko je tako na ulici sam i nekome ko nema roditelje, to je za mene neko veće delo.

Mladi i stari slavili filantropiju

Maturanti su podsećali prisutne o životima i delima slavnih filantropa iz prošlosti Subotice, poput braće Goldner, Miše Anastasijevića i Marije Trandafilović. Mogle su se čuti i životne priče korisnika Gerontološkog centra, kao i onih koji su svojim nesebičnim delima doprineli promociji ljudske dobrobiti. Tribina je nastala kao deo projektnih aktivnosti pod imenom „Od zlata jabuka“, koje su inicirali Udruženje „Olovka piše srcem“ i partneri Gerontološkog centra Subotica, pod pokroviteljstvom Fondacije Ana i Vlade Divac.

 - Kao što je slavni filozof Seneka rekao, da su mnogi slavni pre nas započeli ovaj posao čovekoljublja, ljubavi prema bližnjem i dobroinstva, ali nisu završili. To je pojam koji se nikada ne završava, a mi žželimo da učestvujemo u nastavku te akcije, da čovek treba da pomogne čoveku, bilo materijalno, emaptijom i an svaki drugi način - kaže Stela Šarović, profesor književnosti i koordinator projekta

Mladi i stari slavili filantropiju

Krajem prošle godine potpisan je ugovor o saradnji između Politehničke škole i Gerontološkog centra, prvenstveno da bi se unapredila međugeneracijska saradnja, te je tako ova diskusija bila prava prilika za zajedničko druženje i razmenu iskustava.

- Politehnička škola i Gerontološki centar su partneri ne samo u ovom projektu. Zahvaljujem se nevladinoj organizaciji "Olovka piše srcem", fondaciji "Ana i Vlade Divac", ali i Politehničkoj školi koja nam omogućava da razvijemo diskusiju o onome šta smo danas i šta hoćemo da budemo sutra. - rekao je Nenad Ivanišević, direktor Gerontooškog centra Subotica - Mislim da danas nedostaje upravo tog čovekoljublja koje je karakterisalo ove prostore, odnosno narod koji živi na ovim prostorima. Želimo da čujemo kako mladi danas vide čovekoljublje, da stariji građani kažu šta je to bilo čovekoljublje u njihovo vreme i da zajedno dođemo do zaključka kako čovekoljublje treba da izgleda u budućnosti.

Mladi i stari slavili filantropiju

Kao pravi altruisti, đaci Politehničke škole potrudili su se da damama iz Gerontološkog centra ulepšaju predstojeći praznik – Dan žena, uručivši im mali znak pažnje u vidu ručno izrađene čestitke.

Izvor: TV Subotica
Tribina "Slavimo filantropiju" Tribina "Slavimo filantropiju" Tribina "Slavimo filantropiju" Tribina "Slavimo filantropiju" Tribina "Slavimo filantropiju" Tribina "Slavimo filantropiju" Tribina "Slavimo filantropiju" Tribina "Slavimo filantropiju"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 3371

Povezana vest

Povezane teme

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

politehnička srednja škola

gerontološki klub bajnat

filantropija

dobročinstvo

čovekoljublje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.