Komentara: 5
Pregleda: 4874

Mlade Subotičanke uspešne na takmičenju za najbolju tehničku inovaciju

21.11.2023. u 14:37h
Izvor: Subotica.com
Potvrda da naši mladi nisu lenji, već naprotiv, izuzetni i vredni, samo ako im se da prilika, stiže nam iz Gimnazije. Na nedavno završenom takmičenju "Najbolje tehničke inovacije" u kategoriji srednjoškolaca, tim "MuziKoderke" je sa svojim projektom "AlgoRythm" zauzeo 3. mesto u državi. Ovaj tim čine tri gimnazijalke iz Subotice - Maja Milović, Iva Marković i Maša Mihajlović.
Mlade Subotičanke uspešne na takmičenju za najbolju tehničku inovaciju

Tehnička inovacija koja im je donela visok plasman u samom finalu zove se "AlgoRythm" a predstavlja softver koji neograničeno dugo komponuje klavirske melodije koje se ne ponavljaju. 

 - Naša ciljna grupa su pre svega profesori muzike, teorije i solfeđa, koji žele da svojim učenicima prikažu na koji način funkcioniše komponovanje muzike, s tim da to radi softver, zatim učenici i studenti koji vole da uče uz muziku, a da se melodija ne ponavlja. Svako ko voli muziku, može da uživa u njoj, čak i da skine deo koji mu se dopadne - objašnjava Maša Mihajlović, dok se Maja Milović nadovezuje - Neograničeno duge klavirske kompozije dostupne su u dva žanra, klasični pop i lofi, a pripremili smo dve verzije aplikacije - standardnu, gde kompozije mogu da se slušaju neograničeno dugo, i premijum, gde svaki korisnik može i sam da menja parametre, da vidi kako to funkcioniše, da menja tonalitet, tempo, progresiju akorda, može se igrati, aktivno učestvovati u kreiranju muzike. 

Mlade Subotičanke uspešne na takmičenju za najbolju tehničku inovaciju

Da je ovaj projekat izuzetno perspektivan, potvrdili su im i na takmičenju, gde su sem osvojene medalje pobrale i brojne simpatije žirija i drugih stručnjaka, koji su im pronozirali svetlu budućnost kada je u pitanju javno emitovanje.

 - Ono što je izuzetno korisno, jeste da muzika koju program generiše ne podleže autorskim pravima, i zato može bilo ko da je koristi, za bilo koji vid pozadinske muzike - kafići, restorani, banke, čekaonice, zatim kancelarije, u videu, igricama, brojne su mogućnosti - kaže Iva Marković, dok Maja dodatno pojašnjava - Veliki broj ljudi na takmičenju nam je rekao da naš projekat ima ogroman potencijal, da projekat realizovan na ovaj način još uvek ne postoji. Očekujemo poziv na Međunarodnu smotru radova, jer iako nismo osvojile baš prvo mesto, ostavile smo jako dobar utisak kao tim. 

ŠKOLA KAO OGROMNA PODRŠKA I VETAR U LEĐA - Iako škola nije imala direktne veze sa takmičenjem, ovo je i za školu veliki uspeh, škola je sve vreme stajala iza nas, svi profesori su nam pružali prodršku, na čelu sa razrednim. Imale smo i zadatak u kome je trebalo da nas i školu predstave profesori, svi su bili voljni da učestvuju, a posebno je tu bila za nas profesorka Borjana, koja nam predaje srpski jezik - ističu sagovornice.

Iskustvo rada na ovom projektu ostaće im u najlepšem sećanju, jer su stekle znanja iz različitih oblasti, ali i naučile da tim mora da funkcioniše kao jedno. 

 - Iako smo mlade, morale smo da razmišljamo kao odrasle. Rad na projektu bio nam je zanimljiv i stalno nas je podsticao da radimo dalje, učile smo o velikim, ozbiljim stvarima kao što su tržište, prodaja, biznis plan - kaže Maja a Iva se nadovezuje - Mnogo smo naučile o poslovnim modelima, finansijama i svemu što je bilo potrebno da realizujemo ovaj projekat. Drago nam je da smo imale tu priliku, jer nema mnogo naših vršnjaka koji se ovim temama bave na ovaj način. - Ono što je najbitnije i najlepše, nas tri odlično funkcionišemo kao tim, dopunjujemo se, ovaj tim je iz svake od nas izvukao ono najbolje - dodaje Maša.

Mlade Subotičanke uspešne na takmičenju za najbolju tehničku inovacijuSam proces takmičenja bio je dragoceno iskustvo, posebno cermonija finala, kada su imale priliku da u Rektoratu Univerziteta u Beogradu predstave svoj projekat. 

 - Imale smo priliku da upoznamo ostale učesnike, koji su nam bili konkurencija, kao i studentske projekte, jer se održavalo i studentsko takmičenje. Veliki broj intelektualaca na jednom mestu, sala u kojoj se brane doktorati - za nas je bila ogromna čast i samo da učestvujemo a tek da osvojimo nešto... - iskrena je Iva. - Sem petominutne prezentacije, svi timovi su morali da pripreme i ,,zlatni minut”, gde je bilo potrebno da za 60 sekundi jedan član tima najbolje predstavi svoj inovativni proizvod. Naša Maša je napisala pesmu i šarmirala i publiku, a i žiri, kojem nije bilo lako da donese odluku - dodaje Maja. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 meseci i 1 nedelju
Komentara: 5
Pregleda: 4874
Povezane teme

gimnazija subotica

maša mihajlović

maja milović

iva marković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.