Komentara: 0
Pregleda: 2632

Mlade hemičarke u pohodu na Grand Pri

25.10.2017. u 15:38h
Izvor: Subotica.com
Nakon što su na republičkom takmičenju iz hemije osvojile prvo i drugo mesto, Marija Kovač i Iva Toković, učenice IV-9 odeljenja Hemijsko-tehnološke škole, kvalifikovale su se za Grand Prix Chimique, međunarodno takmičenje iz hemije koje se održalo u Naučno-istraživačkoj stanici Petnici kraj Valjeva, od 9. do 14. oktobra.
Mlade hemičarke u pohodu na Grand Pri

U jakoj konkurenciji, koju su činila po dva predstavnika iz ukupno deset zemalja, Marija Kovač je zauzela četvrto, a Iva Toković šesto mesto, i time ostvarile veliki uspeh za sebe, školu i svoju zemlju.

- Takmičilo se ukupno 20 mladih hemičara iz Italije, Švajcarske, Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Takmičenje je podrazumevalo samo praktični rad, koji se sastojao iz dva dela, preparativnog i analitičkog. Preparativni je podrazumevao sintezu organskih jedinjenja, a analitički zadatke koji su bili u vezi sa analitičkom hemijom i analizom uzoraka – objasnile su Marija i Iva kako je izgledalo takmičenje.

Koliko je zadatak bio zahtevan, svedoči činjenica da su takmičari za svaki deo imali osam sati za po dve vežbe.

- Bilo je teško i naporno! Analitički deo je bio jednostavniji, ali kod preparativnog je bilo mnogo posla – složile su se naše sagovornice.

Mlade hemičarke u pohodu na Grand Pri

Mlade hemičarke u pohodu na Grand Pri

Pohvale za veliki uspeh, osim učenicama, idu i profesoru Svetozaru Tokoviću, koji ih je pripremao za takmičenje.

- Mi smo prezadovoljne rezultatom! Naravno, uvek nas kopka to da li smo mogle i malo više, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da su razlike između trećeplasiranog i nas iznosile svega nekoliko bodova. Marija je imala 216, Iva 211, a trećeplasirani je imao 219 bodova, što je jako mala razlika. U pitanju su nijase. To je pogrešno sipanje nečega. Zato ostaje ono "mogle smo", ali možda je ovako i bolje, jer ne letiš u nebo, već razmišljaš gde si pogrešio i kako to da popraviš. U svakom slučaju, ovo je izuzetan uspeh – zaključile su naše sagovornice.

Mlade hemičarke u pohodu na Grand Pri

Zanimljivo je da su, osim zvaničnog takmičarskog dela, Marija i Iva učestvovale i u prezentaciji naše države, grada i škole, pripremivši prezentaciju na engleskom jeziku. Jezik nije bio barijera ni kada je druženje u pitanju, pa su stekle nove prijatelje iz drugih zemalja sa kojima će ostati u kontaktu.

Koliko su se brzo i sa kakvom lakoćom vratile starim obavezama, svedoči i podatak da su, došavši na dogovoreni razgovor svega nekoliko dana nakon takmičenja, na času neposredno pre intervjua, zabeležile čak po dve petice iz stranog jezika, jedna iz engleskog, a druga iz nemačkog. Devojke, čestitamo!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2632

Povezana vest

Povezane teme

hemijska škola

hemijsko tehnološka škola

hemija

takmičenje iz hemije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.