• Pregleda: 4122

Ministarka Jadranka Joksimović obišla Gerontološki centar

Gerontološki klub „Centar 1“, koji je trenutno u fazi obnove, obišla je danas Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.
Ministarka Jadranka Joksimović obišla Gerontološki centar

Obnova gerontološkog kluba u ulici Petra Drapšina odvija se u sklopu projekta „Razvoj usluga socijalne zaštite u okviru regionalne gerontološke mreže“, koji zajedno realizuju četiri ustanove socijalne zaštite iz Srbije (Subotica i Apatin) i Hrvatske (Osijek i Đakovo). Projekat je podržan sa ukupno oko 560 hiljada evra, od čega obnova objekta u Subotici iznosi oko 267 hiljada evra.

- To što Vlada Srbije obeležava godišnjicu u Subotici govori o tome koliko nam je važno da se ravnomerno razvijaju sva mesta da na svaki način učestvuju u razvoju Srbije. Subotica je jedan od gradova koji je do sada uz pomoć projekata koristio sredstva iz pretpristupnih fondova i prekogranične saradnje, koji su dobar način da nešto učinite za svoj grad i zajednicu iako za to nema novca u republičkom ili gradskom budžetu – naglasila je ministarka Jadranka Joksimović. - Obnova ovog gerontološkog kluba finansirana je upravo sredstvima prekogranične saradnje koje Srbija i Hrvatska imaju sa Evropskom unijom. Jako je važno da kada god imamo dobre projekte i ideje, u saradnji sa kancelarijom za evrointegraciju, što više koristimo ta dostupna sredstva.

U obnovljenom gerontološkom klubu biće osnovana prva Regionalna akademija za negovatelje

- Dobro je da podržimo socijalnu odgovornost prema našim najstarijim sugrađanima i da ćemo imati novi objekat i opremu, da će obrazovanje negovatelja dati neku novu dimenziju brige o najstarijima – dodala je ministarka. - ovo je pokazatelj koliko je dobro što je Srbija u procesu evropskih integracija, što možemo da koristimo ta sredstva, da dok ne postanemo članica Evropske unije razvijamo kapacitete i na lokalu i na republičkom nivou da bi za sedam, osam godina kada to postanemo mogli da koristimo veće fondove. Imamo 16 regionalnih razvojnih agencija koje su tu da pomognu u izradi projekata.

Po rečima Nenada Ivaniševića, direktora Gerontološkog centra, ovo je samo jedan od brojnih međunarodnih, prekograničnih projekata, koje je ustanova realizovala, a u planu su i drugi, takođe veoma važni za razvoj socijalne zaštite.

- Evropske integracije ovde imaju jasan pokazatelj. Planiramo da zajedno sa kolegama iz Hrvatske, iz Đakova i Slavonskog broda, otvorimo Centar za prevenciju demencije, prvu u regionu – najavio je Ivanišević.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Овца за шишање Odgovori
Отварање поглавља ради уласка у ЕУ је као отварање вежбанке пре писменог. Када ће затварање вежбанке, пардон поглавља, после успешно изведених реформи? Вероватно, никада, оцена је недовољан!
Pedja Odgovori
Džeja za Novelovu nagradu...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.