• Pregleda: 6567

Minimalno invazivna operacija raka debelog creva u Opštoj bolnici

Pre dve nedelje u subotičkoj Opštoj bolnici, prvi put u našoj zemlji, urađena je laparaskopska operacija završetka debelog creva.
Minimalno invazivna operacija raka debelog creva u Opštoj bolnici

Reč je o minimalno invazivnoj proceduri, koja pacijentu omogućava brz oporavak. Iako je početkom 90-tih Opšta bolnica Subotica bila među prvima, koji su u našu zemlju uveli laparaskopiju kao metodu, dolazi do perioda zastoja u razvoju, koji potom preuzimaju klinike.

Povratak laparaskopije na Odeljenje za abdominalnu hirurgiju desio se pre dve godine, kada su četiri pacijenta upravo zbog raka debelog creva, operisana na ovaj način. Operacija koju su pre dve nedelje izveli subotički hirurzi na čelu sa dr Edgarom Ormaiem, je zbog lokalizacije tumora bila veoma zahtevna, te je do sada niko nije radio laparaskopski u našoj zemlji.

Karcinom debelog creva je veoma čest u našoj populaciji, a poslednjih godina nažalost, pokazuje i tendenciju porasta. Najčešći simptomi raka debelog creva su bolovi u stomaku i krv u stolici, upozoravaju lekari.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Ivana Radinović

povezane teme

2
Nikola Odgovori
Podrzavam napore nasih hirurga za unapredjenje medicine.
ned Odgovori
Kakvi su bolovi posle operacije,koliko se ostaje na odeljenju bolnice vadjenje savova ?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.