Komentara: 21
Pregleda: 4172
Foto

Mini Jugoslavija dobija biste vojvode Mišića i kralja Aleksandra

05.04.2018. u 17:33h
Izvor: Subotica.com
Pored biste Josipa Broza Tita, Mini Jugoslavija će uskoro dobiti i skulpture kralja Aleksandra Karađorđevića i vojvode Živojina Mišića, dar vajara Franje Mačkovića. Svečano postavljanje najavljeno je za 2. maja, kada se na prostoru četvrte Mini Jugoslavije tradicionalno obeležava Međunarodni praznik rada.
Mini Jugoslavija dobija biste vojvode Mišića i kralja Aleksandra

Povod za postavljanje bisti je vek od preimenovanja Kraljevine SHS u Kraljevinu Jugoslaviju, koja je, podsetimo osnovana 1. decembra 1918. godine.

- Očekujemo više od pet hiljada posetilaca, a poziv smo poslali i predsedniku Aleksandru Vučiću, članovima porodice Karađorđević i gradonačelniku Subotice. Pozvali smo i Nacionalni savez Bunjevaca da nam se prodruži i pomogne u organizaciji, ali smo dobili odgovor da će oni veliki jubilej obeležiti u okviru državne ceremonije – kaže Blaško Gabrić, osnivač Mini Jugoslavije.

Mini Jugoslavija dobija biste vojvode Mišića i kralja Aleksandra

Pored postavljanja spomenika, koje je autor uradio besplatno, povodom jubileja tokom godine će biti organizovano niz tribina i drugih programa.

- Naš cilj je razvoj ideje života u zajedništvu a Jugoslavija je simbol toga. Na jednom mestu naći će se svi oni koji su bili deo nje i zaslužni za njen razvoj – dodaje Mikloš Olajoš Nađ.

Izvor: Subotica.com
Konferencija povodom postavljanja spomenika Kralju Aleksandru I Karađorđeviću i Vojvodi Živojinu Mišiću u parku Mini Jugoslavije Konferencija povodom postavljanja spomenika Kralju Aleksandru I Karađorđeviću i Vojvodi Živojinu Mišiću u parku Mini Jugoslavije Konferencija povodom postavljanja spomenika Kralju Aleksandru I Karađorđeviću i Vojvodi Živojinu Mišiću u parku Mini Jugoslavije Konferencija povodom postavljanja spomenika Kralju Aleksandru I Karađorđeviću i Vojvodi Živojinu Mišiću u parku Mini Jugoslavije Konferencija povodom postavljanja spomenika Kralju Aleksandru I Karađorđeviću i Vojvodi Živojinu Mišiću u parku Mini Jugoslavije Konferencija povodom postavljanja spomenika Kralju Aleksandru I Karađorđeviću i Vojvodi Živojinu Mišiću u parku Mini Jugoslavije Konferencija povodom postavljanja spomenika Kralju Aleksandru I Karađorđeviću i Vojvodi Živojinu Mišiću u parku Mini Jugoslavije Konferencija povodom postavljanja spomenika Kralju Aleksandru I Karađorđeviću i Vojvodi Živojinu Mišiću u parku Mini Jugoslavije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 nedelje
Komentara: 21
Pregleda: 4172
Povezane teme

mini jugoslavija

Blaško Gabrić

mikloš nađ olajoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.