Komentara: 6
Pregleda: 5918

Migranti kampuju na Prozivci

21.06.2011. u 17:04h
Izvor: RTV Yueco
Migranti kampuju na Prozivci

Grupa azilanata iz Avganistana i Iraka već nekoliko dana boravi u naselju Prozivka sa namerom da pređu u Mađarsku. U Policijskoj upravi u Subotici kažu da sve migrante koje uhvate bez dokumenata upute u Prihvatni centar u banji Koviljači i Pazinsku skelu. Migranti koji su u Subotici imaju rešenje o otkaznom roku boravka u gradu. Po proceduri trebalo bi da se jave u svoje ambasade i vrate kući. Problem je što većina migranata ne ode da se javi u ambasadu, nego pokušava da pređe granicu.

Azilanti u poslednje vreme u prepodnevnim i popodnevnim časovima mogu da se vide u Parku Prozivka. Dele u dve grupe od po desetak migranata i sede na travi. Stanovnici Prozivke kažu da nisu imali problema sa migrantima.

U Policijskoj upravi u Subotici ističu da je 90% predmeta procesuirano i da su migranti već odgovarali za pokušaj ilegalnog prelaska granice, da im je dat otkaz boravka i da uglavnom iz Subotice idu u Sombor, Kikindu i druge pogranične gradove. PU Subotice u Saradnji sa Regionalnim centrom Granične policije radi na sprečavaju ilegalnih prelaza granice. Reč je uglavnom o migrantima iz Severne Afrike koji u Srbiju dolaze preko Grčke ili Makedonije.

Prema statističkim podacima 2009.godine sprečeno je 259 ilegalnih prelazaka granice, 67 je prešlo i mađarska policija ih je vratila i podnete su tri krivične prijave. 2010.godine sprečeno je 450 migranata u ilegalnom prelasku granice, 273 lica je vraćeno iz Mađarske i podneto 6 krivičnih prijava. Ove godine sprečeno je 242 lica i ilegalnom prelaski granice, a 299 je vraćeno. Problem sa migrantima je izražen u svim zemljama u regionu, kao i Evropske unije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 5918

Povezana vest

Povezane teme

prozivka

migranti

migranti u subotici

azilanti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.