• Pregleda: 5414

Migranti kampuju na Prozivci

Migranti kampuju na Prozivci

Grupa azilanata iz Avganistana i Iraka već nekoliko dana boravi u naselju Prozivka sa namerom da pređu u Mađarsku. U Policijskoj upravi u Subotici kažu da sve migrante koje uhvate bez dokumenata upute u Prihvatni centar u banji Koviljači i Pazinsku skelu. Migranti koji su u Subotici imaju rešenje o otkaznom roku boravka u gradu. Po proceduri trebalo bi da se jave u svoje ambasade i vrate kući. Problem je što većina migranata ne ode da se javi u ambasadu, nego pokušava da pređe granicu.

Azilanti u poslednje vreme u prepodnevnim i popodnevnim časovima mogu da se vide u Parku Prozivka. Dele u dve grupe od po desetak migranata i sede na travi. Stanovnici Prozivke kažu da nisu imali problema sa migrantima.

U Policijskoj upravi u Subotici ističu da je 90% predmeta procesuirano i da su migranti već odgovarali za pokušaj ilegalnog prelaska granice, da im je dat otkaz boravka i da uglavnom iz Subotice idu u Sombor, Kikindu i druge pogranične gradove. PU Subotice u Saradnji sa Regionalnim centrom Granične policije radi na sprečavaju ilegalnih prelaza granice. Reč je uglavnom o migrantima iz Severne Afrike koji u Srbiju dolaze preko Grčke ili Makedonije.

Prema statističkim podacima 2009.godine sprečeno je 259 ilegalnih prelazaka granice, 67 je prešlo i mađarska policija ih je vratila i podnete su tri krivične prijave. 2010.godine sprečeno je 450 migranata u ilegalnom prelasku granice, 273 lica je vraćeno iz Mađarske i podneto 6 krivičnih prijava. Ove godine sprečeno je 242 lica i ilegalnom prelaski granice, a 299 je vraćeno. Problem sa migrantima je izražen u svim zemljama u regionu, kao i Evropske unije.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

6
Grinder Odgovori
Sasa Odgovori
Kad bi samo malo razumeli nas jezik mogli bi da vide koliko ima kod nas nezaposlenosti, korupcije, nepotizma, nestrucnosti, lopovluka da bi odmah pozelila da idu, sreca pa ne razumeju.
Sting Odgovori
@ Grinder. Odličan video !!!
Siroti ljudi, baš strašno !!!
Always Ultra Odgovori
Kako komuniciraju medjusobno? Arapski i pastu jezik nemaju veze! Nije valjda na English?
Sting Odgovori
@Sasa. Pa oni i nemaju nameru da se zadrzavaju ovde ... tu su samo u tranzitu na putu ka EU
mile Odgovori
zao mi je tih ljudi kakav jadan zivot i jos jadnija buducnost jer sada i od nas jos vecih jadnika zavise svaki dan ,da su bar dosli pre 20 30 godina imali bih ih cime pocastiti uzasna sudbina
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.