Komentara: 14
Pregleda: 5281

Meštanima MZ "Novi grad" smeta kotao iz Toplane

05.11.2015. u 15:27h
Izvor: Subotica.com
Više od 80 stanovnika mesne zajednice „Novi grad“ potpisalo je peticiju u kojoj negoduju zbog iritirajućeg zvuka koji proizvodi najmanji dimnjak „Subotičke toplane“.
Meštanima MZ "Novi grad" smeta kotao iz Toplane

Peticiju su potpisali stanovnici ulica Koste Abrašević, Svetozara Markovića, Bolmanske, Rade Končara i Ivana Meštrovića, koji tvrde da u večernjim satima kotao i limeni dimnjak proizvodi „monoton, permanentan, iritirajući ton“, zbog koga ne mogu da spavaju.

- Moja porodica živi u ulici Svetozara Markovića već decenijama i nikada se do prošle godine taj nesnosni zvuk nije čuo. Probudi nas u sred noći, stvori neku napetu atmosferu i više nema spavanja. Da bar traje po pola sata, sat, pa da razumemo, ali on traje ceo dan – priča Ljudevit Vujković Lamić, na čiju inicijativu je i pokrenuta peticija. - Obratili smo se inspektorki Suzani Dulić, izvršeno je merenje buke, ali još se ništa nije promenilo. Treba da odemo kod Marije Šolje, možda nam ona nekako pomogne.

Meštanima MZ "Novi grad" smeta kotao iz Toplane

Građani su se za pomoć obratili i MZ „Novi grad“, koja se nalazi odmah pored „Toplane“.

- Problem je počeo još na proleće, krajem prošle grejne sezone, obratili smo se gradonačelniku, koji je razgovarao sa upravom „Toplane“ i rečeno nam je da će problem biti rešen početkom naredne sezone. Ona je međutim počela pre dve nedelje, a problem je i dalje tu – kaže Siniša Vesić, predsednik Skupštine MZ. - Dolazili su da mere buku, ali buke nema, taj zvuk nije visokih decibela, već je niskofrenkventan. Kotao je okružen kućama, ljudi od tog zvuka ne mogu normalno da funkcionišu.

U JKP „Subotička toplana“ kažu da znaju za problem građana i da su na njihov i zahtev inspekcije za zaštitu životne sredine 22. oktobra izvršili merenje buke u večernjim satima. Rezultati merenja se još čekaju i građanima će biti prezentovani čim stignu.

Meštanima MZ "Novi grad" smeta kotao iz Toplane

- Merenje smo izvršili čim je počela grejna sezona. Angažovali smo institut iz Novog Sada da se izvrši merenje i uskoro ćemo imati rezultate, koje ćemo dostaviti svima – objašnjava Božidar Krstić, tehnički direktor „Toplane“. - Građanima najviše smeta taj najmanji kotao, koji ima limeni dimnjak i koji se koristi kada nije jako hladno i kada su temperature iznad nule, uglavnom u oktobru i krajem marta i početkom aprila. Tražili su od nas da koristimo veliki kotao, koji im ne smeta, ali on radi automatski na bazi temperature koja dolazi spolja, što znači da ga nema osnova da ga palimo i trošimo energente ukoliko nisu niže temperature. Naš najmlađi kotao je star četvrt veka, nismo ugradili nijednu novu jedinicu da bi ona stvarala problem.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 5281

Povezana vest

Povezana pištaljka

Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

gradska toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.