Komentara: 59
Pregleda: 8678

Meštani Palića i ove godine nemoćni u borbi protiv buke

25.07.2018. u 16:40h
Izvor: Subotica.com
Letnji meseci na Paliću ispunjeni su brojnim manifestacijama, kulturnim i muzičkim programima, koji ponudu ovog turističkog mesta na severu Bačke čine bogatom i raznovrsnom. Međutim, ono što gotovo svake godine obeleži njihov početak i kraj, jeste buka na koju se žale meštani Palića, navodeći da ponekad traje i do četiri časa iz ponoći.
Meštani Palića i ove godine nemoćni u borbi protiv buke

Buka koja je, prema rečima našeg sagovornika D. V. koji živi u naseljenom delu Palića, kontinuirano trajala desetak dana, remetila je svakodnevni život građana, koji su noć većinom provodili budni. Kaže da su problemi započeli u vreme početka Festivala evropskog filma Palić, te da su nastavljeni kroz Summer3p festival.

- Nakon završetka projekcije filma na Letnjoj pozornici, svakog dana oko 22 časa ili 22 i 30 počinjali su koncerti u Jahting klubu, koji su trajali do 2 ili pola 3 ujutro. Potom je usledio Summer3p festival, gde su najveći problem predstavljali basevi, koji su bili izuzetno pojačani. Ležim u sobi i pokušavam da spavam, ali ne mogu, jednostavno do 4 ujutro traje, a sutra moram da ustanem i radim. Treba da budem odmoran, a umesto toga se budim sa glavoboljom, umoran i nervozan. Ovo nije slučaj samo ove godine, već i prethodnih, te mi nije jasno kako neko može da odobri buku do kasno u noć u naseljenom delu Palića, na prostoru koji je otvoren sa mnogo vode, koja zvuk mnogo lakše i brže prenosi - pita se naš sagovornik. 

Prema njegovim rečima, problem nije u tome što se manifestacije i koncerti održavaju na Paliću, već u tome što nadležni organi ne reaguju i ne kontrolišu nivo buke, u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini. Prema ovom Zakonu, organizatori javnih skupova, zabavnih i sportskih priredbi i drugih aktivnosti na otvorenom prostoru, dužni su da u prijavi za održavanje javnog skupa dostave podatke o merama zaštite od buke, ukoliko upotreba zvučnih i drugih uređaja može prekoračiti propisane granične vrednosti. Mere zaštite od buke određuje lokalna samouprava, na zahtev organizatora javnog skupa.

- Najpre sam pozvao palićku policiju, koja mi je rekla da oni mogu da izađu i opomenu organizatora skupa, ali da verovatno neće reagovati, jer je Grad Subotica odobrio održavanje javnog skupa. Posle toga sam pozvao subotičku policiju, koja mi je rekla da se s ovim problemom obratim komunalnoj policiji. Nazvao sam njihovu centralu, a oni su me potom uputili na ekološkog inspektora. Kada sam uspeo da dobijem ekološkog inspektora, on mi je rekao da zovem komunalnu policiju i predam prijavu. Ponovo sam pozvao komunalnu policiju, koja me je ponovo uputila na ekološkog inspektora i onda sam ih upitao zbog čega se igramo tenisa i ko je zapravo zadužen za primanje prijave - ističe D.V. dodajući da je nakon toga uspeo da podnese prijavu komunalnoj policiji, ali da to nije imalo željenog efekta. - Ne znam šta su dalje uradili sa prijavom i da li je neko izašao na teren, ali znam da se ništa nije promenilo u pogledu nivoa buke. Čini mi se da je suština bila da se sačeka da sve prođe, što je naravno prošlo i ovaj put, festivali su završeni, a već sad vidim najave da će početkom avgusta biti koncerti u Abaziji i opet se pitam da li ću imati mir u svom domu u večernjim časovima.

Meštani Palića i ove godine nemoćni u borbi protiv buke

Prema gradskoj Odluci o merama zaštite od buke u životnoj sredini, naseljena mesta na teritoriji Grada Subotice podeljena su na šest zona, u skladu sa urbanističkim planovima. Deo Palića na kojem se održava Festival evropskog filma Palić, kao i Summer3p festival, pripada zoni 2, odnosno turističkom području na kojem je dozvoljeni nivo visine buke za dan 50 dB, a za noć 45 dB. U istoj Odluci stoji da se merenje buke sprovodi prema ukazanoj potrebi na osnovu procene inspektora za zaštitu životne sredine, kao i na osnovu pismenog zahteva građana, a po nalogu inspektora ako postoji osnovana sumnja da buka prelazi dozvoljene vrednosti.

Iz Sekretarija za inspekcijsko-nadzorne poslove Grada Subotice, čiji inspektori reaguju po prijavi komunalne policije i izlaze na teren, navode da su u subotu, 21. jula. merili nivo buke, te da će se po dobijanju izveštaja preduzeti zakonom predviđene mere.

- Inspektor za zaštitu životne sredine nije dobio ni jednu pritužbu u vezi buke tokom trajanja Filmskog festivala na Paliću ove godine. Saznanje smo dobili od komunalne policije i reagovali smo merenjem buke 21. jula. Kontrola održavanja Festivala Summer3p je urađena pre početka Festivala, a kontrolno merenje visine nivoa buke je urađeno noću 21. jula i nakon dobijanja izveštaja o merenju buke, preduzeće se zakonom predviđene mere - stoji u pisanom odgovoru Sekreterijata za inspekcijsko-nadzorne poslove.

Naš sagovornik s početka priče, kaže da će, ukoliko nadležni ni ovoga puta ne odreaguju, pokrenuti peticiju i prikupiti potpise iz barem 100 domaćinstava, kako bi se narednih godina manifestacije održale u dozvoljenim i zakonskim okvirima.

- Još jednom ponavljam da ni ja, kao ni drugi građani nismo protiv održavanja ovih manifestacija, ali neka to bude u onom okviru koji neće remetiti život i zdravlje ljudi koji žive u ovom delu grada - poručuje D.V.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 59
Pregleda: 8678
Povezane teme

festival evropskog filma palić

summer3p

buka

glasna muzika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.