Komentara: 35
Pregleda: 6630

Meštani Hajdukova: Migranata je manje, taksisti nam prave probleme

04.08.2023. u 13:48h
Izvor: Subotica.com
U Hajdukovu je sinoć održan drugi sastanak gradonačelnika Stevana Bakića i načelnika subotičke Policijske uprave Igora Velimirovića sa meštanima ovog prigradskog naselja.
Meštani Hajdukova: Migranata je manje, taksisti nam prave probleme

Gradonačelnik se osvrnuo na opsežnu policijsku akciju koja je pre nekoliko dana sprovedena na teritoriji našeg grada, te istakao da će akcije policije biti učestale sve dok migrantska kriza bude pogađala stanovnike Subotice.

To je jedna od najvećih akcija sprovedenih na ovom delu teritorije. Država će vam svakodnevno dokazivati da vodi brigu o vama i o vašoj bezbednosti. Problem postoji, za to nisu krivi ni grad ni država, ali ćemo iz ove situacije zajedno izaći kao pobednici - rekao je gradonačelnik Bakić u uvodnom obraćanju građanima - Dalo mi je snagu to što su u utorak komandanti svih elitnih jedinica bili u šumi, na čelu svojih jedinica sa pancirima, šlemovima i oružjem, a bio je i ministar MUP-a. Time nam je svima stavio do znanja da mu je veoma stalo da se ovo reši i da tu zavlada mir.

Meštani Hajdukova: Migranata je manje, taksisti nam prave problemeNačelnik Policijske uprave u Subotici Igor Velimirović upoznao je meštane ovog dela grada sa konkretnim rezultatima ovonedeljne akcije.

- U opsežnoj akciji, koja je realizovana u utorak i koja je panirana i pre našeg prvog susreta, učestvovale su gotovo sve linije rada MUP-a (uprava policije, uniformisana policija, žandarmerija, posebne jedinice, SAJ), odnosno oko 820 policijskih službenika. Tom prilikom otkriveno je oko 300 iregularnih migranata. Njih 240 je dislocirano u prihvatne centre. Pronašli smo 13 komada oružja (9 automatskih pušaka, 1 karabin sa optikom i 3 pištolja), 13 lica je uhapšeno i oni se nalaze u pritvoru. Prekršajno je procesurisano 27 osoba, a od toga su za 4 izrečene kazne zatvore, dok su ostali dobili novčane kazne i izrečene su im mere otkaza boravka. Za 40 lica lica je doneto rešenje o smeštaju u prihvatilište za strance i oni su transportovani u Padinsku skelu i Plandište - precizirao je Velimirović.

Meštani Hajdukova: Migranata je manje, taksisti nam prave problemeVeliku akciju policije pozdravili su meštani Hajdukova, ali su još jednom podvukli da taksisti svakodnevno dovoze migrante do šume, što predstavlja veliki problem.

Svi smo videli akciju, bila je zaista velika i to moramo pohvaliti. Ljudi su zaista bili ugroženi, ali se nadam da sada ide na bolje - počeo je Rudolf Ševenj, stanovnik Hajdukova i gradski odbornik - Ipak, moram da kažem da su se migranti već toga dana u velikom broju vratili, a moram da kažem i da ispada da nam najveći problem stvaraju taksisti. Jednostavno, došli smo u situaciju da dnevno i po 40 taksi vozila dođe ovde, uglavnom somborskih registracija. Moramo im stati na put inače ćemo za određeno vreme imati situacije koje nikome ne bih poželeo. Znam da ovo nije u nadžežnosti Grada, ali bi Grad trebalo da moli državni vrh da reši ovaj problem.

Meštani Hajdukova: Migranata je manje, taksisti nam prave problemeDa taksisti svakodnevno dovoze migrante potvrđuje i Atila Tot iz Hajdukova.

Evidentno je da posle policijske akcije migranata ima manje, ali treba da se reši problem sa taksistima. Nekako ih treba zaustaviti, jer oni dovoze migrante tu, u naše šume. Njima bi trebalo oduzeti dozvolu ili vozilo ili im zakonski onemogućiti da ih prevoze i onda ne bi mogli migranti sa lakoćom da dođu do šume - podvukao je Tot i dodao da se još uvek ne oseća potpuno bezbedno - Radim blizu groblja, tamo imam zanatsku radnju i svakodnevno viđam na desetine taksi vozila kako ih dovoze.

Meštani Hajdukova: Migranata je manje, taksisti nam prave problemeNa ovu konstataciju meštana, gradonačelnik Bakić je poručio da je policija upoznata sa problematikom, dok je načelnik PU Velimirović precizirao da taksi prevoz nije u potpunosti u nadležnosti policije.

Nažalost ne možemo da pokrijemo sve, jer oni rade u sadejstvu, idu preko njiva i van puta, tako nam ulaze na teritoriju. Mi postavljamo punktove, a onih ih zaobilaze, kao da imaju informaciju gde su. Međutim, nema predaje, borićemo se i sa tim - izjavio je Bakić na čije obraćanje se nadovezao i Velimirović - U Srbiji nijedan propis ne obavezuje nekoga ko se bavi prevozom da proverava identitet ili legitimiše lice koje prevozi. Mi puno energije trošimo da bismo dokazali takvo krivično delo.  Javni tužilac je taj koji je isključivo nadležan da se izjasni da li se u radnjama bilo kog pojedinca stiču osnovi sumnje da je izvršio bilo koje krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, pa tako i krijumčarenje ljudi. Sinoć smo zaustavili 15 taksi vozila iz Sombora i svi migranti koje su prevozili su dislocirani. Zaustavljamo i kontrolišemo taksiste.

Meštani Hajdukova: Migranata je manje, taksisti nam prave problemeNačelnik subotičke policije je govorio i o rezultatima aktivnosti koje su realizovane tokom prethodnog meseca kada je dislocirano ukupno 1689 iregularnih migranata.

- Izvršen je nadzor tri objekta u koja smo sumnjali da se smeštaju iregularni migranti i jedan objekat je privremeno zatvoren zbog nepravilnosti u radu. Prekršajno je procesuirano 17 iregularnih migranata, od čega je izrečeno 9 zatvorskih kazni i 8 novčanih. Za 86 lica je doneto rešenje o vraćanju sa rokom za dobrovoljni povratak, a 10 lica je dobilo zabranu ulaska u Srbiju. Izvršili smo pretrese nekoliko stambenih objekata kada je pronađen određen broj iregularnih migranata, a jedno lice iz Prištine je iznajmilo stan i tu smeštalo migrante. Ta osoba je uhapšena, baš kao i jedna ženska osoba zbog postojanja osnova sumnje da je u jedan objekat smeštala iregularne migrante - kazao je Velimirović koji je na pitanje građana kada će ovome doći kraj odgovorio - Na to pitanje ja ne mogu da dam odgovor, jer je ovo globalni problem. Međutim, dokle god traje migrantska kriza mi ćemo sprovoditi akcije i boriti se protiv tog problema. Neki dan smo pretabanali 6.800 hektara i opet ćemo da ih pretabanamo sve dok imamo saznanja da se migranti nalaze tu i da pričinjavaju bilo kakvu štetu građanima.

Meštani Hajdukova: Migranata je manje, taksisti nam prave problemeMeđu građanima koji su zatražili reč našao se i jedan stariji meštanin Palića, koji se bavi medarskim zanatom, a koji se požalio da poslednje tri godine konstantno trpi štetu na svom imanju, da li su to prozori, da li je to ograda, razvaljena vrata. Kaže da sticajem okolnosti većinu stvari zna sam da popravi ali ipak ostaje mu materijalna šteta tokom dugog perioda koliko ga ova nevolja prati.

Izvor: Subotica.com
Zbor građana u MZ Hajdukovo povodom (bezbednosne) situacije sa migrantima Zbor građana u MZ Hajdukovo povodom (bezbednosne) situacije sa migrantima Zbor građana u MZ Hajdukovo povodom (bezbednosne) situacije sa migrantima Zbor građana u MZ Hajdukovo povodom (bezbednosne) situacije sa migrantima Zbor građana u MZ Hajdukovo povodom (bezbednosne) situacije sa migrantima Zbor građana u MZ Hajdukovo povodom (bezbednosne) situacije sa migrantima Zbor građana u MZ Hajdukovo povodom (bezbednosne) situacije sa migrantima Zbor građana u MZ Hajdukovo povodom (bezbednosne) situacije sa migrantima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 meseci i 5 dana
Komentara: 35
Pregleda: 6630
Povezane teme

Policijska uprava Subotica

gradonačelnik Subotice

migranti u subotici

hajdukovo

ilegalni migranti

stevan bakić

igor velimirović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.