Komentara: 0
Pregleda: 3669

Mesečni izveštaj Službe hitne medicinske pomoći (oktobar 2015)

04.11.2015. u 15:14h
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj redovnoj konferenciji za medije PR Doma zdravlja Subotica dr Mihaela Budimski upoznala je javnost sa aktivnostima ove zdravstvene ustanove koje su sprovođene tokom oktobra, a iznete su i egzaktne cifre koje govore o obimu lekarskih intervencija kako u zdravstvenim ustanovama na teritoriji grada tako i na terenu.
Mesečni izveštaj Službe hitne medicinske pomoći (oktobar 2015)

Tokom meseca oktobra Služba hitne medicinske pomoći imala je 940 lekarskih intervencija u gradu i vangradskim punktovima Bajmok i Čantavir. U ambulanti SHMP je pregledano preko 1500 pacijenata.

Transportne ekipe su imale ~ 1700 intervencija (transport na specijalistički pregled, u druge centre i davanje terapije u kućnim uslovima). Ukupno 3995 intervencija je ostvareno na mesečnom nivou. Primećeno je da se veliki broj više puta tokom meseca obraća hitnoj pomoći (mimoilazeći javljanja izabranom lekaru).

Zbog akutnog infarkta srca tokom oktobra na Institut za KVBV je preveženo 5 pacijenata.

- "Jednogodišnjim praćenjem podataka, vezanih za postupke reanimacije u SHMP, uočeno je da je za godinu dana bilo 92 reanimacije. Od ukupnog broja reanimiranih pacijenata, preživelo je 12 bez ikakvih ili minimalnih posledica, što je više od 10% i ovaj rezultat je u skladu sa rezultatima razvijenih Evropskih zemalja. Međutim, u našoj opštini ni jedna reanimacija nije započeta od strane laika, očevidca niti od strane rodbine kada se kolaps desio u kućnim uslovima. Akcijom “pokrenimo srce” zaposleni u SHMP žele da podignu svest građana o važnosti započinjanja postupaka reanimacija do dolaska stručne pomoći." - izjavila je dr Budimski

Mesečni izveštaj Službe hitne medicinske pomoći (oktobar 2015)

Tokom akcije koja je održana 17. oktobra na Gradskom trgu, kroz edukaciju je prošlo preko 300 naših sugrađana. U navećem broju su bili zainteresovani mladi dok stariji sugrađani nisu pokazali veliku zainteresovanost za životno spašavajuće aktivnosti. 

Subotica je u oktobru učestvovala u projektu EuReCa 2015 te je započeto novo jednogodišnje praćenje reanimacija. Prema za sada nezvaničnim rezultatima, od ukupnog broja reanimiranih pacijenata (u oktobru) u dva slučaja je započeta reanimacija od strane nestručnih osoba. Po rečima PR-a Doma zdravlja ne može se sa sigurnošću reći da li je akcija "pokrenimo srce" zaslužna za pomak u saradnji sa sugrađanima u kritičnim trenucima, u kućnim uslovima, ali i bez obzira na tu nepoznanicu apeluje se na saradnju i mogućnost vođenja telefonski asistirane reanimacije do dolaska stručne pomoći.

Mesečni izveštaj Službe hitne medicinske pomoći (oktobar 2015)

Međutim, ekipe SHMP su se suočavale problemima kada su reanimacije rešavane  na javnim mestima. Rad su otežavale prekobrojni komentari, sugestije, dobacivanja nestručnih lica koji nisu svesni da u tim momentima mora postojati potpuna saradnja i komunikacija među članovima tima i da se svaki vid ometanja ekipa remeti njihov rad i nastojanje da se srčana aktivnost pacijenta ponovo uspostavi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3669
Povezane teme

hitna pomoć

prva pomoć

dom zdravlja subotica

reanimacija

infarkt

mesečni izveštaj

hitna medicinska pomoć

mihaela budimski

srčani zastoj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.