• Pregleda: 4624

Meriće se i hemijski parametri jezerske vode

Kvalitet vode u jezeru Palić će se od sada meriti pomoću novog multiparametarskog portabl aparata. Pored uobičajenih parametara meri će se pH vrednost i kiseonik u vodi pomoću kombinovanog pH i oksimetra aparata.Za ovu investici grad je izdvojio 300.000 dinara, a stručnjaci Zavoda za javno zdravlje su dali instrukcije kako da se meri kvalitet vode.
Meriće se i hemijski parametri jezerske vode

Novi aparat će se koristiti za svakodnevni monitoring stanja vode u jezerima Palić i Ludaš. Pored temperature, bistroće, mirisa meriće se i ph vrednost, kao i rastvoreni kiseonik u vodi.

Budući da je u pitanju uređaj istih performansi, kakav za merenje koriste i u Zavodu za javno zdravlje iz Subotice, stručnjaci pomenute kuće, su dali instrukcije za prvo merenje, koje je obavljeno na obali jezera Palić, iza Jedriličarskog kluba.

Do sada uginuća ribe nije bilo, ali to ne znači da ih neće biti kažu u preduzeću Palić Ludaš. Zbog toga je bitno da se svakodnevno meri kvalitet jezerske vode kako bi se znalo u kom je stanju ekosistem u jezeru.

Ideja je da se u toku dana više puta meri kvalitet jezerske vode, a rezultati proslede nadležnima u preduzeću “Park Palić” i Zavodu za javno zdravlje u Subotici. Ukoliko potraju ovako visoke temperature i dođe do kritičnog stanja primeniće se sve urgentne mere za osvežavanje jezera vodom iz kanala Dunav-Tisa -Dunav.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

6
naIvan Odgovori
A da li to onda znaci da ce se voda u Palickom jezeru sama ocistiti ako se koristi ovakav skup instrument za merenje kvaliteta vode ????
300.000 dinara nije malo para za ovakva merenja, pa makar ona bila i neka komplikovana.
Imam osecaj da ovi nasi strucnjaci sve zivo rade, idu na expertske simpozijume na Bodensko Jezero, mere kvalitet vode za astronomske cifre, izmuljuju masinama, jednom recju izmisljaju sve i svasta, vuku vreme, a nista se ne desava u pravcu popravke kvaliteta vode. A ono sto treba da rade, odnosno da ociste jezero, izgleda da nikom ne pada na pamet ni u snu.
Valjda se boje toga da u momentu kada bi ocistili jezero za koju godinu, bi prestala potreba za njima i njihovo radno mesto bi postalo suvisno. A mi ovako sa tim strucnjacima necemo uskoro docekati da se kupamo u cistoj jezerskoj vodi.
bos_ko_buha Odgovori
e smesniju stvar nisam cuo od poodavno... kupiti uredjaj koji vec postoji za PAZI 300.000 dinara. ahahahah garant preko *** cenzurisano *** ili tako neke "nezavisne" i "tener ne namestene " akcije... prvo cak ni obrazovanje vam ne treba da vidite da je voda neispravna cak i za fekalije koje plutaju a kamo li za zive stvorove... Golim okom se to vidi.. a da utvrdite DVA puta da je voda prljava je prosto frapantno. Logicnije bi bilo da ste kupili za te pare jedno milion algara i pustili ih da pasu te alge po palicu, u nadi da ce da ga ociste ko akvarijum... dokle bre sa javaslukom i ovakvim ponizavanjem ljudi i zdravog razuma....
Posmatrac Odgovori
Samo pazite na instrumente!!
Bivsi Odgovori
Kome vi solite pamet ??? Ajd izmislite jos neto , mozda ce voda sama da se ocisti !!!
Simke Odgovori
"Pored temperature, bistroće, mirisa meriće se i ph vrednost, kao i rastvoreni kiseonik u vodi."
Laik sam sto se tice hemije. Mogu zamisliti da instrument izmeri temperaturu vode, ph vrednost, bistrocu i rastvoreni kiseonik u vodi. Al bas bih voleo znati kako izmeri miris vode i sta ispise ako je voda jako zagadjena. Da li na displeju ispise da voda mirise na g***o ????
snekica Odgovori
Auuuu kakav aparat. Lepo lepo..Monitoring,3oo.ooo dinara,urgentno merenje nema sta ..A kako se zove firma koja je uzela pare za merenje, mislim taj fercerator...Tu nesto vonja u stilu one masine sto je postavljena na jezero i pise Dunav. Golim okom se vidi da je potrebna hitna akcija jer pored jezera smrdi na septicku jamu.Tj. na mnogo vise septickih jama..Stvarno, a sta je sa tim skupim precistacima, pitam se nesto..Ono skupo da skuplje ne moze biti ..Jel to radi ili kobajagi a para nema..Boze oprosti im ne znaju sta rade..Ustvari znaju oni dobro.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.