Komentara: 0
Pregleda: 1992

Medusa Dani filma 2012: Igor Lazin

13.12.2012. u 12:18h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
U utorak, 11. decembra 2012. godine, u okviru MEDUSA DANA FILMA, u „Skladištu” je predstavljen reditelj Igor Lazin - projekcijom njegovih animiranih i kratkometražnih filmova i razgovorom sa autorom, koji je vodio Stephen Bozhen.
Medusa Dani filma 2012: Igor Lazin

ANDREA PALAŠTI: STRABIZAM (FEAT. JELENA VLADUŠIĆ) I BALKAN DISCO i TREĆA LICA

Igor Lazin je rođen u Novom Kneževcu, a 1992. godine se seli u Mađarsku, početkom ratnih dešavanja na našim prostorima. Završio je studije na Fakultetu likovnih umetnosti, smer Enterijer, pre odlaska radio je i kao kostimograf na novosadskoj televiziji. Zaposlenje na televiziji koje je usledilo nedugo nakon diplomiranja omogućilo mu je lagodan život. Period bezbrižnog života nije dugo potrajao, zbog nemira i ratnih dešavanja kojima smo svi bili svedoci na ovim prostorima.

Za njega je ideja ratovanja i besmislenog ubijanja bila neshvatljiva i nije mogao da se pomiri sa činjenicom da će, ako ostane u svojoj domovini, biti prinuđen da ubija ljude koji bi mu u drugim okolnostima mogli biti prijatelji, komšije, ljudi koji su isti kao on. Jedini izlazak iz nastale situacije je bilo bežanje u prestonicu susedne države Mađarske. Na pitanje - da li napustiti porodicu ili prijatelje ? – odgovor je bio jasan: „Ništa me nije zanimalo. Nisam želeo umreti.” Snalaženje u novoj okolini, u Budimpešti nije bilo jednostavno, ali nije bilo ni nemoguće. Uspostavio je kontakt sa društvom pod nazivom “Tilos az Á” ( Zabranjeno je Á ) , koje se okupljalo po underground klubovima. Zahvaljujući ovom društvu upoznao je mnogo zanimljivih ličnosti koje su se u tom periodu zanimale pronalaženjem odgovora na ista pitanja i životne dileme.

Bez obzira na jezičku barijeru Igor je morao da se snalazi i zaposli da bi omogućio sebi izvor prihoda za egzistencijalne potrebe. Prijateljstva koje je stekao pružila su mu mogućnost da stupi u kontakt sa studijom Varga Čabe, poznatog reditelja i dobitnika internacionalnih nagrada. Dobio je šansu da pokaže svoja dela i ona su mu otvorila mogućnost da se zaposli kod istog , tako da je prvi zajednički film snimao kao saradnik.

Medusa Dani filma 2012: Igor Lazin

Nakon nekoliko godina zajedničkog rada snimio je svoj prvi samostalni film, zatim je sa dvojicom kolega osnovao sopstvenu firmu pod nazivom “My-Film”. Nakon realizacije mnogobrojnih, uspešnih projekata, u pamćenje javnosti je svoje ime urezao putem kratkog filma o životu malog teleta. Njegova produkcijska kuća je snimila kratak film, nakon čega je osnovana grupa “Kistehén Tánczenekar”, kao i reklamni materijal za poznati Siget festival u Mađarskoj. Ideja za kratak film o životu malog teleta je osvanula kad je njegov kolega, i jedan od vlasnika firme, pokazao Igoru muzičku verziju na pomenutu temu, a on inspirisan istom nacrtao glavnog lika. Kratak film je preko noći postao izuzetno popularan na internetu. Ovo delo je poslužilo kao preporuka za dalje angažmane i tako su došli do snimanja reklamnog materijala za Siget festival. 

Igor Lazin, osim po snimanju kratkih filmova, poznat je i kao likovni umetnik i stvaralac raznih umetničkih instalacija. Godine 1993. u Skorndorfu animirani film pod nazivom „Bestiák” (Zveri) u zajedničkoj saradnji sa Varga Čabom, našao se na listi 40 najznačajnijih filmova na svetu. U Kanu 1994. godine se našao se na listi 20 najboljih video spotova godine.

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1992

Povezana vest

Povezane teme

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.