Komentara: 0
Pregleda: 1151

Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom

03.12.2021. u 09:45h
Širom sveta danas se obeležava Dan osoba sa invaliditetom i različitim aktivnostima ukazuje se na položaj i prava ljudi sa telesnim i psihičkim oštećenjima.
Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom

Međutim, kao što je dan žena svaki dan a ne samo 8.mart i kao što ljudima oko nas treba da želimo dobro svaki dan a ne samo za njihov rođendan, tako ni osobama sa invaliditetom ne treba da pružamo pažnju samo danas. Svako koliko može, svakog dana, treba da pomognemo da se osobe sa invaliditetom zaista osete kao deo našeg društva.

Grad Subotica kontinuirano izdvaja za potrebe više od deset udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom, a uprkos teškoj situaciji u kojoj se nalazimo, davanja nisu smanjivana. Da li su ona dovoljna, to je pitanje za svako udruženje ponaosob.

- Svake godine Grad Subotica putem Javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata iz oblasti društvenog i humanitarnog rada pruža podršku udruženjima i organizacijama čiji su članovi osobe sa invaliditetom. Ove godine opredeljeno je ukupno 9.4 miliona dinara a udruženjima osoba sa invaliditetom opredeljeno je 4.3 mil.dinara što čini 46% ukupnih sredstava sa ovog Javnog konkursa – kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite. - Ovde moram da napomenem da opredeljena sredstva u budžetu grada za ovu namenu nisu smanjena u odnosu na prošlu godinu, a uvek naglašavam da ukupna sredstva u budžetu za socijalnu i dečju zaštitu takođe nisu smanjivana u odnosu na prethodnu godinu s obzirom na celukopnu pandemijsku situaciju koja je uticala na celokupnu privredu grada i prihode u samom budžetu.

PROBLEMI I SVAKODNEVNI IZAZOVI - Subotička udruženja osoba sa invaliditetom "Centar za pravi život" i "Amputirani i rođeni sa malformacijama" organizovali su u oktobru tribinu za svoje članove, na kojoj je lokalni ombudsman, Erika Tot Salai, predstavio Vodič kroz prava i subvencije za socijalno ugrožene, osobe sa invaliditetom i podršku porodici, a zatim i saslušao brojne probleme i izazove s kojima se svakodnevno susreću osobe sa invaliditetom. Više o ovome u povezanoj vesti.

Pored ovog konkursa iz, udruženja i organizacije osoba sa invaliditetom apliciraju i na Javne konkurse sa finansiranje i sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa u oblasti omladinskog sektora i takođe na Javne konkurse u oblasti kulture. U omladinskom sektoru i oblasti kulture posebno se ističu udruženje za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „Zajedno“, Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom i  Udruženje slepih i slabovidih iz našeg grada.

- Udruženja se obraćaju sa predlogom različitih aktivnosti  koje realizuju tokom čitave godine, od tribina i radionica za osobe sa invaliditetom u uslovima pandemije, osnaživanje porodica osoba sa invaliditeom u uslovima pandemije, organizovanje rehabilitacionih radionica, organizovanje kulturnih dešavanja, finansiranje rada udruženja – dodaje Đukanović.

Grad pomaže i funkcionicanje Doma za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Kolevka“, kao i njen deo Dnevni boravak u Banijskoj ulici. Takođe, na podršku Grada mogu da računaju i OISŠ „Svetomir Bojanin“ i Školski centar sa domom učenika „Dositej Obradović“.

Nedavno je kancelarija ombudsmana obavestila javnost da je slepom detetu zabranjen ulaz u ugostiteljski objekat u pratnji psa vodiča, što je otvorilo pitanje pristupačnosti objekata osobama sa invaliditetom.

- Važno je da svakom sugrađaninu sa invaliditetom omogućimo pristup svim javnim institucijama, ustanovama, preduzećima ali i pristup kulturnim i sportskim objektima kao i rekreativnim parkovima, javnim površinama ali i tržnim centrima, ugostiteljskim objektima, buticima... U našem gradu postoji potreba da se svake godine uradi više na polju pristupačnosti i ovo jeste zadatak celog društva kako bi se osobama sa invaliditeom omogućilo nesmetano uključivanje u sve sfere društvenog života – poručuje Đukanović.

Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1151
Povezana vest
Povezane teme
zapošljavanje osoba sa invaliditetom osobe sa invaliditetom osobe sa autizmom osobe sa oštećenim sluhom gluve osobe nagluve osobe osobe sa specijalnim potrebama pomoć osobama sa invaliditetom deca sa invaliditetom pomoć za osobe sa invaliditetom ilija đukanović dan osoba sa invaliditetom podrška osobama sa invaliditetom osobe sa smetnjama u razvoju
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.