Komentara: 0
Pregleda: 3191

Međunarodni dan fizičke aktivnosti biće obeležen akcijom "Kretanjem do zdravlja"

09.05.2017. u 15:33h
Izvor: Subotica.com
Nedostatak fizičke aktivnosti četvrti je faktor rizika globalne smrtnosti, upozoravaju lekari uoči Međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Za dobro zdravlje odraslima se savetuje da odvoje bar 30 minuta dnevno za fizičku aktivnost, dok je deci potrebno duplo više.
Međunarodni dan fizičke aktivnosti biće obeležen akcijom "Kretanjem do zdravlja"

Prema rezultatima Istraživanja zdravstvenog stanja stanovništva preporučenih 30 minuta hodanja svaki dan u našoj zemlji ima 55 odsto odraslih muškaraca i 46 odsto žena, dok se sportom u slobodno vreme nedeljno bavi tek 16 odsto pripadnika jačeg pola i tek 5 odsto žena.

- Naši stanovnici u proseku sede 5 časova svaki dan, a  više sede oni u gradovima, visoko obrazovani i mladi do 24 godine starosti - kaže dr Zorica Dragaš iz Zavoda za javno zdravlje, dodajući da fizička neaktivnost donosi niz negativnih posledica po zdravlje - U dečjem uzrastu nastaje loše držanje i nepravilan razvoj tela, lošija koordinacija i kontrola pokreta, deformiteti kostiju i skeleta, kao i problemi sa viškom kilograma te ta deca imaju niže samopouzdanje. Ove tvrdnje potvrđuju podaci sa redovnih sistematskih pregleda, jer je u toku prošle godine svako treće dete školskog uzrasta imalo loše držanje, a zabrinjava što su deformiteti kičme poput skolioze sve zastupljeniji. Takođe, deformitete stopala ima svaki peti osnovac i četvrti srednjoškolac. Redovna, umerena i prilagođena fizička aktivnost kod odraslih prevenira rizik od povišenog krvnog pritiska, koronarne srčane bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2, raka dojke, debelog creva i prostate, ali i depresije i padova.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti sutra će osmi put po redu biti obeležen akcijom „Kretanjem do zdravlja“ u organizaciji Zavoda za javno zdravlje, Politehničke škole Kancelarije za mlade, Udruženja „AKA“ i OŠ „Jovan Mikić“, koja će biti domaćin. Sportske aktivnosti će biti organizovane od 11 do 13 časova.

- Prošle godine prvi put smo bili partneri i imamo izuzetno pozitivne utiske. Sami učenici i njihovi nastavnici su izrazili želju da ponovo učestvuju u ovom projektu. Želimo da fizičku aktivnost i sport  upražnjavamo u svim prilikama, jer sport ne samo da utiče na pravilan razvoj zdrave ličnosti, već je i odlična prevencija nasilju, što je bitno u školskom uzrastu - kaže direktorka OŠ „Jovan Mikić“, Marija Milodanović.

- Pored „AKA fight fitnesa“ koji ćemo sutra da vežbamo svi zajedno uz muziku, koji će voditi osnivač Bane Matejin sa svojom instruktorkom Doris, imaćemo i stanice na kojima ćemo u manjim grupama raditi na koordinaciji, balansu i razvoju drugih motoričkih sposobnosti. Biće tu i džak i rukavice pa ko bude prošao našu obuku moći će da isproba najbolji antistres program - poručuje dr Dragana Lukajić, instruktor AKA fitnesa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3191
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

kretanjem do zdravlja

rekreacija

dr zorica dragaš

međunarodni dan fizičke aktivnosti

sportske aktivnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.