Komentara: 2
Pregleda: 3485

Međunarodna konferencija "Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad"

10.04.2013. u 15:57h
Izvor: RTV City
Subotica je domaćin Međunarodne konferencije „Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad“ u organizaciji Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo iz Beograda. Ovaj skup okupiće stručnjake iz regiona i drugih evropskih zemalja a osnovni cilj je razmena iskustava, tehnologija i saznanja u oblastima koje se dopunjuju.
Međunarodna konferencija "Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad"

200 učesnika konferencije obuhvata najeminentnije stručnjake iz naše zemlje i bivših republika, predstavnike nadležnih ministarstava kao i predstavnike firmi iz Francuske, Nemačke, Italije, Austrije, Češke i Mađarske.

Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo ima 53 godine dugu tradiciju u ovoj oblasti i bavi se svim problemima u vodoprivredi. Ova konferencija, jedna od tri najvažnije u godini, održava se 43. put a treći put u poslednjih sedam godina u Subotici, što je priznanje gradu kao jednom od vodećih u Srbiji u tretmanu ovih problema.

Predrag Bogdanović, Udr. za tehn. vode i sanit. inženjerstvo: „Udruženje drži i niz specijalističkih kurseva i radi na profesionalizaciji u ovoj oblasti. Kao politički i ekonomski nezavisno, trudi se da radi na principima tehnike i time pomaže i državi i uopšte u ovoj oblasti.“

Cilj je da učešće uzmu sve stručne institucije i da prikažu što više primera iz prakse. Kod nas je izražena svest o potrebi recikliranja i tu postoji dosta pozitivnih primera. Znanja, tvrde organizatori konferencije, imamo dovoljno ali nedostaje finansijskih sredstava za rešavanje problema. Međutim, izbora nemamo.

Anđa Marjanović, preds. Org. odbora Udruženja: „Mi imamo jako puno problema, prvenstveno u oblasti prečišćavanja otpadnih voda. Tu smo uradili samo 7% postrojenja za komunalne otpadne vode. Industrijskih voda je još manje jer industrija nije radila a opasan otpad sada dolazi do izražaja i ti problemi se rešavaju.“

dr Zagorka Tamaš, preds. Redakcionog odbora: „Ukupno je za našu konferenciju pristiglo 49 radova, svi su prihvaćeni i recenzirani. Iz otpadnih voda bilo je samo 15 radova , iz komunalnog otpada i posebnih tokova otpada 18 a iz opasnog otpada 16 radova. Mi bi voleli da ova konferencija bude regionalna jer svi imamo iste probleme a oni se na isti način rešavaju.“

Subotica prednjači u rešavanju dela ovih problema na nivou Srbije a uređaj za prečišćavanje koji tretira otpadne vode i mulj zadovoljava sve standarde EU. Kolege iz Mađarske mogle bi igrati značajnu ulogu u razmeni iskustava jer će dr Ileš prikazati kako se ova zemlja izborila sa ovim problemima u tranziciji ka EU.

Mr Gordana Gavrilović, preds. Org. odbora u Subotici: „Obezbedili smo odlazak u Kečkemet u Mađarskoj gde će učesnici imati prilike da na licu mesta vide uređaj za prečišćavanje, njihovo postrojenje, sanitarnu deponiju i proizvodnju biogasa iz te deponije.“

Izvor: RTV City
Međunarodna konferencija "Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad" Međunarodna konferencija "Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad" Međunarodna konferencija "Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad" Međunarodna konferencija "Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad" Međunarodna konferencija "Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad" Međunarodna konferencija "Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad" Međunarodna konferencija "Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad" Međunarodna konferencija "Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 1 nedelju
Komentara: 2
Pregleda: 3485
Povezane teme

otpadne vode

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.