Komentara: 3
Pregleda: 5747

Međunarodna izložba izuma istraživača i pronalazača od 14. do 16. maja u OŠ "Majšanski put"

14.05.2015. u 10:40h
Izvor: Subotica.com
Osnovna škola "Majšanski put" (Majšanski put 87) od 14. do 16. maja organizuje Međunarodnu izložbu izuma istraživača i pronalazača. Ulaz na izložbu je besplatan.
Međunarodna izložba izuma istraživača i pronalazača od 14. do 16. maja u OŠ "Majšanski put"

Međunarodna izložba biće svečano otvorena danas u 11 časova, a tokom naredna dva dana biće održano nekoliko predavanja posvećenih životu i radu Nikole Tesle, jednog od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio - signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima. Nikola Tesla je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112

Predavanja o Teslinom profesionalnom delovanju i pronalascima koji su obeležili 20. vek nastaviće se i u petak (9-15,30 časova) paralelno sa izložbom pronalazaka i drugih inovativnih rešenja koja pretenduju da unaprede i učine ekonomičnijim određene procese. Neke od tema na predavanjima će biti "Prezentacija o životu Nikole Tesle" i "Ušteda energije u poljoprivrednim domaćinstvima primenom novih tehnologija".

Trodnevno dešavanje biće završeno u subotu dodelom diploma izlagačima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 5747
Povezane teme

osnovna škola majšanski put

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.