• Pregleda: 3416

Međuinstitucionalna saradnja u rešavanju problema izbegličke krize

U Plavoj sali Gradske kuće održan je okrugli sto na  temu „Međuinstitucionalna saradnja  u rešavanju problema izbegličke krize“. Okruli sto je deo projekta Pokaži, ukaži, osnaži“, koji uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo, realizuje Centar za promociju ljudskih i manjinskih prava „Human district“.
Međuinstitucionalna saradnja u rešavanju problema izbegličke krize

Među učesnicima okruglog stola bili su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Centra za promociju ljudskih i manjinskih prava „Human district“ i organizacije „Waha international“ kako bi kroz podsticanje međuinstitucionalne saradnje uticali na senzibilizaciju društva o izbegličkoj krizi. Prema rečima Aleksandre Kovačević iz  Centra za promociju ljudskih i manjinskih prava „Human district“ taj zadatak da je u velikoj meri i ostvaren  zahvaljujući odličnoj saradnji sa resornim ministarstvom.

- Moram da pohvalim saradnju sa Ministarstvom za rad. Mi senzibilišemo društvo po pitanju migrantske krize a u tome su nam puno pomogle tačne i pravovremene informacije koje smo sa terena  dobijali od Ministarstva za rad. Brojne su situacije u kojima smo uspešno sarađivali - kaže Aleksandra Kovačević.

Da je saradnja vladinog i nevladinog sektora na izuzetno visokom nivou, potvđeno je  još na rešavanju problema poplava koje su pogodile Srbiju, a ta saradnja je samo učvršćena  u migrantskoj krizi. Uz podršku nevladinih organizacija, Srbija je uspela da na odličan način odgovori na izazove koje je ova kriza donela.

- Moram da pohvalim ponašanje građana Srbije, jer smo sa njima u timu uspeli da se prikažemo kao najhumanija i najspremnija država na celoj ruti.  Tome su doprineli građani koji su u beogradskim parkovima ili ovde na ciglani donosili pomoć za migrante. Naravno u tome je Srbija veliku pomoć imala od nevladinog sektora, pri tome mislim na najširi spektar organizacija koje su pružale podršku u krizi-kaže državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević.

Ivanišević je dodao da sa dolaskom toplijeg vremena povećao broj migranata koji u okviru tranzitne rute  do zemalja Evropske unije prolaze kroz Suboticu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
luka Odgovori
Na prvu sliku se uzburkaju zeludacni sokovi. Doslo vreme da pametan zacuti...........
@ luka Odgovori
Na žalost pametni ćute već 20 godina, a glupi nas vode u ambis.
Safet Odgovori
Luka@ Mislis prevrce ti se stomak kad ih vidis?
Kakvo resavanje bre provblema hapsi to i salji nazad. Bolje nego da nam se nasele ovde i da uzimaju nasu socijalu i da im seda smestaj. A neki nasi sugradjani nemaju smestaj i gladni su. (sada pricam kao pacenik suboticanin koji mrzi sve)
[*...*]
rale Odgovori
brigo moja predji na drugoga
rade Odgovori
"Moram da pohvalim ponašanje građana Srbije, jer smo sa njima u timu uspeli da se prikažemo kao najhumanija i najspremnija država na celoj ruti". To je izjava...
Poštovani, koji ste o ovoj temi pričali, da li znate da svakog dana pored autobuske stanice u dosta velikom broju se okupljaju migranti, koji tu spavaju na neuređenom parkingu pored stanice. Na svim mestima i u kapijama kuća u susedstvu stanice vrše nuždu i stanovnici (uglavnom stari ljudi) moraju da čiste svakog dana-ako se očistiti može. Sve zaudara na mokraću a desi se da i veliku nuždu obave ispred nečije kuće. Tako dovode te stare ljude do očajanja!!!
Pre pola godine na tom neuređenom parkingu stajali su i toaleti. To je odnešeno, i sada kada sve veći broj migranata opet se tu skuplja, ti toaleti NISU POSTAVLJENI. Ko će odgovarati ako dođe do širenja zaraznih bolesti-leto i toplija vremena dolaze... A pitam nadležne čemu služi IZGRAĐEN PRIHVATNI CENTAR, ako migranti dolaze na stanicu i tu se zadržavaju i čekaju dalje putovanje???
Naš HUMANI GRAD koji se humano odnosi prema migrantima (humanost uvek podržavam, ali ljudi, pa nehumani su uslovi i prema tim ljudima u okolini stanice!!! ) NEHUMANO SE ODNOSI PREMA STANOVNICIMA NAŠEG GRADA KOJI SU U BLIZINI AUTOB. STANICE. Da li neki naši sugrađani, koji skoro ceo životni vek stanuju u blizini, sada treba da se odsele iz svojih kuća, tj. da oni postanu neka vrsta migranata zbog tzv. humanog odnosa prema migrantskoj krizi?
Ponovo pitam i gospodina Ivaniševića, ŠTA JE SA PRIHVATNIM CENTROM? ČEMU SLUŽI? ZAŠTO PREVOZNICI NE ODU DO TOG CENTRA, PA ODATLE DA PREVOZE DALJE MIGRANTE? Ovako dovode se stariji sugrađani do očajanja, stanica nam izgleda kao deponija i okolina stanice prljava, da prljavija ne može biti, a sve to može biti izvor zaraze.
zdovc Odgovori
Prosipanje suplje price od strane Nese i Mede. Necemo migrante u nasem gradu, vodite ih u svoj zavicaj!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.