Komentara: 0
Pregleda: 2014

Medeni doručak za učenike OŠ "Sečenji Ištvan"

17.11.2018. u 14:00h
Izvor: TV Subotica
Povodom Evropskog dana medenog doručka, koji se obeležava 17. novembra, u izdvojenom objektu OŠ "Sečenji Ištvan" juče je održana priredba posvećena pčelama i medu, a učenici nižih razreda bili su posluženi medenim doručkom koji su za njih pripremili pčelari iz Udruženja "Pčela".
Medeni doručak za učenike OŠ "Sečenji Ištvan"

U čast najvažnijeg insekta na svetu — pčele, mališani su pripremili prigodan program, nakon kog su se sladili medenim zalogajima. Uživali su u slatkom doručku i pohvalili se da često jedu med, jer ga vole.

- Jedem ga da bih bila zdrava i zato što je jako ukusan i fin - rekla je učenica Lena Đorđević.

- Ponekad pojedem med i baš je fino i zdravo da se jede - dodao je njen vršnjak Luka Jovanović.

- Obožavam med i čini mi se da je medeni doručak jako ukusan - kazala je učenica Anđela Jovanović.

Direktorka škole Vesna Vajs istakla je da pčele postoje više od milion godina, a da učenici o njihovom značaju za planetu i potrebi da ih negujemo, osim kroz predmet prirode i društva, uče kroz akciju "Medeni doručak" koji se u toj školi organizuje već nekoliko godina.

- Vrlo je bitno da deca nauče kako ta porodica funkcioniše, jer se kod pčela tačno zna ko treba šta da radi, pa da i sami preuzmemo neke principe od njih. Takođe, značajno je i da znamo kako da sačuvamo zemlju i pazimo da ne poremetimo ekosistem, zbog čega je bitno da i pčelari povremeno dođu u školu i drže predavanja deci. To je mnogo zanimljivije, a deca dobijaju informaciju iz prve ruke - objasnila je direktorka škole.

Članica Gradskog veća zadužena za oblas obrazovanja Nataša Aleksić, naglasila je da je ovo prilika da učenici nauče da razlikuju pravi prirodni med od lažnog meda.

- Lokalna samouprava podržava ovakve manifestacije i škole uvek mogu da računaju na našu podršku kada je u pitanju edukacija dece, ne samo unutar škole, već i van nje - istakla je Aleksić.

Cilj "Medenog doručka" je edukacija dece o zdravoj ishrani kao i usvajanje pozitivnog primera organizacije društva pčela koje važe za vredne i čiji bi primer u radu trebalo da slede i đaci.

Mi dobijamo poruku od naših pčela, one iz prirode ubiru i daju nama, a onda i mi nekome moramo to da damo - poručio je Ratko Lazarević, sekretar Udruženja pčelara "Pčela".

Tokom tri godine, koliko realizuju akciju, pčerali su posetili tridesetak škola u našem gradu i pripremili mnogo zdravih i medenih zalogaja za oko 6.000 učenika. Akcija će biti nastavljena i u narednom periodu.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2014
Povezane teme

med

OŠ Sečenji Ištvan

nataša aleksić

osnovna škola sečenji ištvan

medeni doručak

vesna vajs

Udruženja pčelara "Pčela"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.