Komentara: 2
Pregleda: 4879
Foto

Maturanti spremni za maturu i dalje školovanje

04.06.2019. u 01:54h
Izvor: TV Subotica
Maturanti Ekonomske škole "Bosa Milićević" imali su poslednji čos na kome su sumirali utiske o proteklim godinama. Oko dve stotine učenika trogodišnjeg i četvorogodišnjeg obrazovanja spremno je za maturu, većina i za dalje školovanje, a tek je tridesetak u procesu odluke potražilo pomoć stručne službe, poručuju iz ove škole.
Maturanti spremni za maturu i dalje školovanje

Maturanti su dugo čekali ovaj dan, međutim, sada, kada je došlo vreme rastanka kažu da je prebrzo i da im je školovanje proletelo za tren. Zadovoljni su kvalitetom znanja koje su stekli, spremni su za maturu i za nastavak školovanja. Dok je nekima u toj odluci pomogla profesionalna orijentacija, drugi su već znali koji fakultet žele da upišu.

- Zapravo ja sam oduvek znala, još od osnovne škole, da želim da studiram ekonomiju tako da će to biti dalje moj put. Spremala sam se kroz takmičenja na koja sam išla, učila sam prethodnih nekoliko meseci tako da mi je to bila priprema za prijemni ispit - rekla je  Dunja Tomić, maturantkinja Ekonomske škole.

- Želim da upišem Građevinski fakultet iako nema veze sa Ekonomskom školom. To sam odlučio, novi je izazov, pa ću videti da li ću se snaći i koliko će mi se svideti - kazao je Veljko Stojanović, maturan Ekonomske škole.

- Planiram da upišem biohemiju u Novom Sadu, znam da je dosta drugačije, ali sam se preorijentisala u trećem razredu, jer sam shvatila da ekonomija stvarno nije za mene - zaključila je Kristina Bukvić, maturantkinja Ekonomske škole.

Maturanti spremni za maturu i dalje školovanje

Prema rečima Nevenke Žeželj, pedagoga Ekonomske škole, tridesetak učenika je prošlo kroz proces profesionalne orijentacije. Većina onih koji upišu ovu školu nastave u smeru ekonomije i nije im neophodno profesionalno savetovanje, ali se u svakoj generaciji desi da neko od učenika izabere studije kao što su istorija i književnost, a na to osim afiniteta đaka, utiču i profesori.

- Iz nekih obrazovnih profila kao što je turistički tehničar, đaci su šire opredeljeni i oni najčešće upisuju različite fakultete, poput ekonomije, turizma, prava, geografiji ili neki od nastavničkih fakulteta. Kada dođe kraj školovanju, njima se čini da ih ekonomija uopšte više ne zanima, jer dođe do zasićenja od škole i učenja, ali kada sve to prođe, oni se stabilizuju i razmisle šta žele - objasnila je Žeželj.

Maturanti spremni za maturu i dalje školovanje

Matura učenike očekuje od 5. do 14. juna, nakon čega će oni koji žele da upišu fakultet polagati prijemne ispite.

Izvor: TV Subotica
Maturanti Ekonomske škole Maturanti Ekonomske škole Maturanti Ekonomske škole Maturanti Ekonomske škole Maturanti Ekonomske škole Maturanti Ekonomske škole Maturanti Ekonomske škole Maturanti Ekonomske škole
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4879
Povezane teme

ekonomska škola Subotica

ekonomska srednja škola

maturanti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.