Komentara: 13
Pregleda: 3688

Maturant OŠ "Ivan Goran Kovačić", Marko Popović, dobitnik Svetosavske nagrade

29.01.2024. u 14:19h
Izvor: Subotica.com
Među 32 ovogodišnja dobitnika Svetosavske nagrade, koju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodeljuje za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, za znanja veštine i kreativnost, ove godine našao se i mladi Subotičanin, Marko Popović.
Maturant OŠ "Ivan Goran Kovačić", Marko Popović, dobitnik Svetosavske nagrade

Marko Popović je učenik osmog razreda OŠ "Ivan Goran Kovačić", kome je Svetosavska nagrada došla kao potvrda za sve uspehe ostvarene u završnoj godini osnovnog školovanja, ali i za sav prethodni trud i rad. A samo u ovoj godini bilo je pregršt - plasman na Srpsku informatičku olimpijada, nagrada na Republičkom takmičenju iz informatike, kao i iz srpskog jezika i jezičke kulture, plasman na Republičko takmičenje iz fizike, osvojene nagrade na okružnim takmičenjima iz matematike i geografije, nagrada na Opštinskom takmičenju iz biologije...

- Nagradu sam dobio na osnovu učešća na različitim takmičenjima i rezultatima koje sam tamo ostvario. Osim svih nagrada koje sam osvojio, sa drugom, Matejom Srejićem napravio sam sajt "Edu kompas" koji pomaže osmacima u Subotici da odaberu srednju školu u skladu sa svojim interesima. Sama nagrada mi dosta znači, to je na neki način potvrda za mene i moje uspehe, da je neko primetio moj rad i kao podsticaj da u istom smeru nastavim da se razvijam i takmičim - kaže Marko. 

Maturant OŠ "Ivan Goran Kovačić", Marko Popović, dobitnik Svetosavske nagrade

Marko osvaja nagrade na takmičenjima iz različitih oblasti, ali kaže da je našao svoj način da sve to iskombinuje, a u moru prirodnih nauka, našla se i nagrada iz - srpskog jezika. 

 - Srpski jezik mi nije predstavljao problem. Sama gramatika je jako slična prirodnim naukama. Književnost je više kao društvene nauke, ali gramatika je više kao matematika, a ne kao književnost, ili umetnost. Zato mi je laka. To je biranje reči prema skupu pravila, nema tu neke razlike, tako je kako je, nema dvoumljenja i mesta za lično mišljenje - dodaje naš sagovornik.

Svečana ceremonija dodele nagrada održana je u Beogradu, odakle Marko nosi samo lepe uspomene. 

 - Bilo je baš lepo u Beogradu. Dodela je bila u nešto intimnijoj atmosferi u Vladi Republike Srbje, a nakon toga, uveče, bila je Svetosavska akademija koju je organizovalo Ministarstvo prosvete. I tamo je bilo jako lepo.

Maturant OŠ "Ivan Goran Kovačić", Marko Popović, dobitnik Svetosavske nagradeIma dva mlađa brata, oni su više orjentisani ka sportu, popularnom fudbalu, a kako veli ako zatreba neko znanje iz oblasti njemu bliskoj - rad je za pomoći kad god se ukaže potreba.

Markova želja je da u nastavku obrazovanja upiše subotičku gimnaziju, IT smer, a šta će dalje za četiri godine kaže da mu je još rano da razmišlja o tome. Otkrio je neka usmerenja, dokazao se da ima ozbiljan potencijal, a kuda će ga to sve odvesti kaže rano je da predviđa.

Do tada, lep podsticaj za dalje je ova eminentna nagrada.

Maturant OŠ "Ivan Goran Kovačić", Marko Popović, dobitnik Svetosavske nagrade

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 4 nedelje
Komentara: 13
Pregleda: 3688
Povezane teme

svetosavska nagrada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.