Komentara: 1
Pregleda: 2411
Foto

Matične knjige - svojevrsni uvid u prošlost

23.09.2019. u 11:57h
Izvor: TV Subotica
Međunarodni arhivistički skup, 12. po redu, u organizaciji Istorijskog arhiva Subotice, okupio je brojne goste iz zemlje i inostranstva. Na skupu se moglo čuti o značaju matičnih knjiga kao arhivske građe, što je i bila ovogodišnja tema, na koju je 14 učesnika podnelo i referate.
Matične knjige - svojevrsni uvid u prošlost

Jedan od izlagača, istoričar Boris Stojkovski, istražio je srednjovekovne matične knjige evropskih univerziteta, na osnovu kojih je došao do podataka o mladima sa prostora današnje Vojvodine, a tadašnje Južne Ugarske, koji su na njima studirali. Otkrio je i da su mnogi od njih imali zavidne akademske karijere.

- Tu se može pronaći mnogo interesantnih podataka, jer biografije, takozvanih običnih ljudi u srednjem veku, nije moguće rekonstruisati. Dakle, to je period za koji imamo srazmerno vrlo malo izvora, a ovi podaci daju zanimljive informacije. Mnogi od njih su nastavili svoje studije u Italiji, Beču, Pragu, Krakovu. Imamo jednog, nekadašnjeg futoškog i planačkog župnika Hampela, koji u 19. veku upisuje fakultet u Beču i to se vidi iz matičnih knjiga i doktorirao je na temu crkvene istorije Srema u srednjem veku, ali i srednjovekovne Bosne - objasnio je Stojkovski.

Matične knjige - svojevrsni uvid u prošlost

Teritorija Vojvodine specifična je po tome što su na njoj istovremeno postojale crkvene i državne matične knjige, opštine su čuvale izvornike, odnosno prve primerke, dok Arhiv Vojvodine čuva njihov drugi primerak. U toku je i njihova digitalizacija.

- Matične knjige koje su mlađe od 100 godina digitalizovane u registar matičnih knjiga koji se vodi u elektronskom obliku, a one koje su starije od 100 godina su u Arhivu. To je vrlo dugotrajan proces i zavisi od toga koliko arhivi imaju adekvatnu opremu da bi mogli da pristupe procesu digitalizacije, a pre samog procesa, neophodna ih je srediti i odbraditi - rekla je Milena Popović Subić, pomoćnica direktora Arhiva Vojvodine.

Matične knjige - svojevrsni uvid u prošlost

U vreme Zakona o zaštiti ličnih podataka, podaci iz matičnih knjiga koje se nalaze u arhivima predstavljaju značajan izvor informacija o minulom vremenu i ljudima, a oni ujedno nisu zaštićeni ovim zakonom, već su istorijski izvor. Upravo zato su matične knjige, crkvene i državne, tema ovogodišnjeg skupa arhivatora.

Prvo, zato što je kod nas, u poslednjih desetak godina, to najfrekventnija građa, odnosno istraživači i stranke imaju potrebe da dobiju podatke iz te građe. Kao drugo, možda zato što je u planu proces vraćanja tih crkvenih matičnih knjiga njihovim pravim vlasnicima, odnosno crkvenim opštinama i treće, zato što je njihov proces digitalizacije započet i kod nas i kod drugih arhiva - poručio je Stevan Mačković, direktor Istorijskog arhiva Subotice.

Najstarije matične knjige koje su pohranjene u subotičkom Istorijskom arhivu datiraju s kraja 17. veka.

Izvor: TV Subotica
Otvaranje XII Arhivskih dana Otvaranje XII Arhivskih dana Otvaranje XII Arhivskih dana Otvaranje XII Arhivskih dana Otvaranje XII Arhivskih dana Otvaranje XII Arhivskih dana Otvaranje XII Arhivskih dana Otvaranje XII Arhivskih dana
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2411
Povezane teme

istorijski arhiv

stevan mačković

arhivski dan

međunarodni arhivistički skup

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.