Komentara: 30
Pregleda: 12065

Manji broj nezaposlenih u Subotici

14.06.2016. u 15:18h
Izvor: RTV
Broj nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici iz meseca u mesec, već više od godinu dana, se smanjuje.
Manji broj nezaposlenih u Subotici

Subotičani pronalaze posao u Privrednoj zoni u Malom Bajmoku, gde ih već sada radi preko 5.000, ali i preko granice, u zemljama Evropske unije, zahvaljujući pasošima Hrvatske i Mađarske. Sociolozi upozoravaju da ovim naša zemlja ostaje bez mnogo mladih i školovanih, što će imati svoje negativne posledice.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici na kraju maja registrovano je za 15 odsto manje nezaposlenih nego u istom periodu prošle godine. Za to vreme, preko ove službe, zaposleno je skoro 2.000 ljudi, odnosno 10 odsto više nego prošle godine.

"Trenutni broj nezaposlenih lica u Severnobačkom okrugu, u subotičkoj filijali je najmanji u poslednjih nekoliko godina. On iznosi 13.087 lica, dok u Subotici taj broj iznosi 8.352" – kaže Elvira Seči Erdman, portparol filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici.

Brojni Subotičani, odnosno stanovnici ostalih mesta sa severa Vojvodine zahvaljujući dvojnom državljanstvu, odnosno pasošima Mađarske i Hrvatske, zaposlenje pronalaze i u zemljama Evropske unije. Međutim, zvanična statistika ne beleži broj iseljenih iz ovog dela Srbije.

Magistar sociologije Branislav Filipović ističe da nisu bitne brojke onih koji su se zahvaljujući dvojnom državljanstvu iselili iz zemlje, koliko posledice tog društvenog procesa migracija, prvenstveno mladih stručnjaka.

"Gradovi poput Subotice, Sombora i još nekoliko gradova severa Vojvodine, pa i Vojvodina sama ostaje bez ključnog potencijala za privredu, ekonomiju i na kraju krajeva politiku, a to su mladi, stručni, obrazovani ljudi koji imaju potencijal da menjaju društveni sistem, da menjaju društvenu strukturu, da menjaju, na kraju krajeva, društvenu stvarnost" – naglašava Branislav Filipović.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti u Severnobačkom okrugu iznosi 11,4 odsto. To je najniža stopa među svim posmatranim regionima u Srbiji.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 12065
Povezane teme

nezaposlenost

nezaposleni

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.