• Pregleda: 2588

Manifestacija "Dani Nikole Tesle u Subotici" 5. i 13. jula

Povodom 163. godišnjice rođenja Nikole Tesle, Udruženje Ličana "Lika" organizuje po šesti put manifestaciju "Dani Nikole Tesle u Subotici" koja će se održati 5. i 13. jula, a obeležiće je naučna tribina u Velikoj većnici Gradske kuće, te celodnevni kulturni, sportski i zabavni program na Vodicama.
Manifestacija "Dani Nikole Tesle u Subotici" 5. i 13. jula

Manifestaciju će u petak, 5. jula, otvoriti tribina arhitekte Dragane Škopelje Mijatović iz Subotice, koja će u Velikoj većnici predstaviti svoj naučno-istraživački rad na temu "Geometrija kruga Nikole Tesle (sa devet brojeva) je 'ključ' za razumevanje Svete geometrije i zlatnog preseka drevnih egipatskih crteža i civilizacije", koji je nedavno zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu.

- Tesla je govorio da ko spozna važnost brojeva 3, 6 i 9, ima ključ univerzuma u svojim rukama. Kada linijama spojimo ova tri broja, dobijamo jedan trougao, a kada preostale brojeve udvostručujemo ili umanjujemo, dobijamo jedan niz brojeva pod kojim se vrši deoba ćelija u prirodi. Međutim, ja sam se bavila geometrijom tog kruga i došla sam do potpuno istog gerometrijskog šablona koji sam dobila na jedan drugi način na egipatskim crtežima. U pitanju je četvorougao koji u sredini sadrži pravougaonik sa proporcijama zlatnog preseka, ima dijagonale od 52 stepena, a to je ugao pod kojim su izgrađene i piramide. To je jako važan ugao u prirodi i mnogi ga nazivaju još i božanskim uglom - rekla je Škopelja Mijatović.

Naredne subote, 13. jula, manifestacija se nastavlja na Vodicama, kod kapele Uspenja Presvete Bogorodice, kad će posetioci biti u prilici da uživaju u celodnevnom programu, ispunjenom nastupom pevačkih grupa i kulturno-umetničkih društava, predstavljanjem inovatora, te sportskim igrama za decu i odrasle.

- Posetioci će imati mogućnosti da vide inovacije udruženja iz Bečeja, Novog Sada i Čelareva, a učešće u manifestaciji uzele su i brojne škole, poput Politehničke škole, Tehničke škole "Ivan Sarić", Visoke tehničke škole. Takođe, moći će da učestvuju u tradicionalnim ličkim igrama, kao što su bacanje kamena s ramena, vučenje kuke, pretezanje štapa i drugim - najavio je Miloš Borjan, predsednik Udruženja Ličana "Lika".

Kao i prethodnih godina, za posetoce manifestacije obezbeđen je besplatan autobuski prevoz na relaciji Lifka-Tehnička škola "Ivan Sarić"-Autobuska stanica-Pionir, sa odlaskom u 10, 13 i 16 časova, i povratkom u 12, 15 i 20:30 časova.

Program manifestacije "Dani Nikole Tesle u Subotici"

Petak, 5. jul, Velika većnica Gradske kuće

  • 19:00 - 21:00 Tribina "Geometrija kruga Nikole Tesle (sa devet brojeva) je 'ključ' za razumevanje Svete geometrije i zlatnog preseka drevnih egipatskih crteža i civilizacije", Dragana Škopelja Mijatović.

Subota, 13. jul, kapela Uspenja Presvete Bogorodice na Vodici (Aleksandrovi salaši 124)

  • 10:00 Početak manifestacije - boćanje za decu i odrasle (informacije i prijava učešća na 064/2447045).
  • 12:00 Muzički program - pevačka grupa "Boemi" iz Novog Sada; izložba inovatora; izložba ličkih rukotvorina i domaće radinosti slobodnih stvaralaca.
  • 13:00 Ručak - vojnički pasulj.
  • 14:00 Ličke tradicionalne igre - skok s mesta, vučenje kuke, pretezanje štapa i bacanje kamena s ramena (informacije i prijava učešća na 064/8190969); slikarska kolonija Politehničke škole.
  • 15:00 Rekreativne aktivnosti za decu - skakanje u vreći i nošenje jajeta u kašici (informacije i prijava učešća na 064/1689256 ili 064/8190969).
  • 17:00 Večernje bogosluženje; predstavljanje inovatora; proglašenje najboljeg rada učenika osnovnih škola na temu o Nikoli Tesli; kulturno-umetnički program KUD "Nikola Tesla" iz Beograda, "Likosi" iz Novog Sada, pevačka etno grupa Muzičke škole "Zlatovez" iz Subotice, KUD "Marko Orešković" iz Bačkog Gračaca, pevačka grupa Udruženja "Triglav", Milan Vašalić, sekcija Udruženja i drugi.
  • 20:00 Završetak manifestacije.
Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
AKOTEPITAJU Odgovori
Lepo ali nidje veze Tesla sa Suboticom.
NIkola
Divno za manifestaciju, a u tvojoj glavi niđe veze :) Ozdravljaj prijatelju
DeusEx
Ne, nego niđe veze Tesla i religija.
B
@Deusex
Jesi siguran? Citaj malo o Tesli, a mozes i o npr Ajnstajnu. Sve samo ne ateisti.
B
Hehehe lakse je lupati minuse nego malo citati i shvatiti da su neki od najvecih umova sveta bili religiozni.
024 Odgovori
Podržavam manifestaciju i neka traje još dugo. Dovoljno je reći Nikola Tesla.
Buffalo soldier Odgovori
Neka poštovana gospoja i ostali zainteresovani prelistaju udžbenik elektrotehnike za srednjoškolce i pročitaju šta je gustina magnetnog fluksa i šta je obrtno magnetno polje. Tesla je bio naučnik i nije se bavio mambo-džambo glupostima i misticizmom. Neverovatno je kakavi sve šarlatani daju sebi za pravo da govore o velikom naučniku.
Istina... Odgovori
Da je Tesla ostao među precima ovih danas na vlasti oni bi se sprdali sa njim, ismevali ga, vređali, ponižavali, proganjali, hapsili i tamničili dok ne bi jadan umro. isto kao što njihovi potomci danas rade sa Tesli sličnima. Ovi "velikani" ni Tesli ni novim genijalcima nisu ni do nožnih malih prstiju, a o člancima ili kolenima mogu samo da sanjaju. Stotine hiljada poltrončina sa "diplomama" koji SPREČAVAJU razvoj jer UKLANJANJU svakog sa bilo kakvom NOVOM IDEJOM. To je sistem Bezvrednjakovića koji žive u njihovom paralelnom svetu u kom jedni druge hvale, podržavaju i drže na pozicijama. Za njih je Duško Radović pre skoro četiri decenije rekao da su to ljudi koji niti imaju šta da kažu niti mogu šta da urade. I to je, nažalost, tačno.

Da Tesla može da vidi ove njegove "poštovaoce" ko su, šta su, šta rade i za šta koriste njegovo ime, ugled, znanje i dostignuća verovatno bi na mestu ostao mrtav. Nakon što sam jedva preživeo proceduru "poštovanja" od strane Antisistema otišao iz njega.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.