Komentara: 8
Pregleda: 4189

Manifestacija "Dani Nikole Tesle u Subotici" 5. i 13. jula

02.07.2019. u 14:39h
Izvor: Subotica.com
Povodom 163. godišnjice rođenja Nikole Tesle, Udruženje Ličana "Lika" organizuje po šesti put manifestaciju "Dani Nikole Tesle u Subotici" koja će se održati 5. i 13. jula, a obeležiće je naučna tribina u Velikoj većnici Gradske kuće, te celodnevni kulturni, sportski i zabavni program na Vodicama.
Manifestacija "Dani Nikole Tesle u Subotici" 5. i 13. jula

Manifestaciju će u petak, 5. jula, otvoriti tribina arhitekte Dragane Škopelje Mijatović iz Subotice, koja će u Velikoj većnici predstaviti svoj naučno-istraživački rad na temu "Geometrija kruga Nikole Tesle (sa devet brojeva) je 'ključ' za razumevanje Svete geometrije i zlatnog preseka drevnih egipatskih crteža i civilizacije", koji je nedavno zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu.

- Tesla je govorio da ko spozna važnost brojeva 3, 6 i 9, ima ključ univerzuma u svojim rukama. Kada linijama spojimo ova tri broja, dobijamo jedan trougao, a kada preostale brojeve udvostručujemo ili umanjujemo, dobijamo jedan niz brojeva pod kojim se vrši deoba ćelija u prirodi. Međutim, ja sam se bavila geometrijom tog kruga i došla sam do potpuno istog gerometrijskog šablona koji sam dobila na jedan drugi način na egipatskim crtežima. U pitanju je četvorougao koji u sredini sadrži pravougaonik sa proporcijama zlatnog preseka, ima dijagonale od 52 stepena, a to je ugao pod kojim su izgrađene i piramide. To je jako važan ugao u prirodi i mnogi ga nazivaju još i božanskim uglom - rekla je Škopelja Mijatović.

Manifestacija "Dani Nikole Tesle u Subotici" 5. i 13. jula

Naredne subote, 13. jula, manifestacija se nastavlja na Vodicama, kod kapele Uspenja Presvete Bogorodice, kad će posetioci biti u prilici da uživaju u celodnevnom programu, ispunjenom nastupom pevačkih grupa i kulturno-umetničkih društava, predstavljanjem inovatora, te sportskim igrama za decu i odrasle.

- Posetioci će imati mogućnosti da vide inovacije udruženja iz Bečeja, Novog Sada i Čelareva, a učešće u manifestaciji uzele su i brojne škole, poput Politehničke škole, Tehničke škole "Ivan Sarić", Visoke tehničke škole. Takođe, moći će da učestvuju u tradicionalnim ličkim igrama, kao što su bacanje kamena s ramena, vučenje kuke, pretezanje štapa i drugim - najavio je Miloš Borjan, predsednik Udruženja Ličana "Lika".

Kao i prethodnih godina, za posetoce manifestacije obezbeđen je besplatan autobuski prevoz na relaciji Lifka-Tehnička škola "Ivan Sarić"-Autobuska stanica-Pionir, sa odlaskom u 10, 13 i 16 časova, i povratkom u 12, 15 i 20:30 časova.

Program manifestacije "Dani Nikole Tesle u Subotici"

Petak, 5. jul, Velika većnica Gradske kuće

  • 19:00 - 21:00 Tribina "Geometrija kruga Nikole Tesle (sa devet brojeva) je 'ključ' za razumevanje Svete geometrije i zlatnog preseka drevnih egipatskih crteža i civilizacije", Dragana Škopelja Mijatović.

Subota, 13. jul, kapela Uspenja Presvete Bogorodice na Vodici (Aleksandrovi salaši 124)

  • 10:00 Početak manifestacije - boćanje za decu i odrasle (informacije i prijava učešća na 064/2447045).
  • 12:00 Muzički program - pevačka grupa "Boemi" iz Novog Sada; izložba inovatora; izložba ličkih rukotvorina i domaće radinosti slobodnih stvaralaca.
  • 13:00 Ručak - vojnički pasulj.
  • 14:00 Ličke tradicionalne igre - skok s mesta, vučenje kuke, pretezanje štapa i bacanje kamena s ramena (informacije i prijava učešća na 064/8190969); slikarska kolonija Politehničke škole.
  • 15:00 Rekreativne aktivnosti za decu - skakanje u vreći i nošenje jajeta u kašici (informacije i prijava učešća na 064/1689256 ili 064/8190969).
  • 17:00 Večernje bogosluženje; predstavljanje inovatora; proglašenje najboljeg rada učenika osnovnih škola na temu o Nikoli Tesli; kulturno-umetnički program KUD "Nikola Tesla" iz Beograda, "Likosi" iz Novog Sada, pevačka etno grupa Muzičke škole "Zlatovez" iz Subotice, KUD "Marko Orešković" iz Bačkog Gračaca, pevačka grupa Udruženja "Triglav", Milan Vašalić, sekcija Udruženja i drugi.
  • 20:00 Završetak manifestacije.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4189

Povezane vesti

Povezane teme

udruženje ličana lika

dani nikole tesle

nikola tesla

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.