Komentara: 10
Pregleda: 5706

Geometrija kruga Nikole Tesle i egipatska civilizacija

08.07.2019. u 15:07h
Izvor: TV Subotica
U okviru edukativnog dela manifestacija "Dani Nikole Tesle", u Velikoj većnici Gradske kuće održana je tribina na temu "Geometrija kruga Nikole Tesle (sa devet brojeva) je 'ključ' za razumevanje Svete geometrije i zlatnog preseka drevnih egipatskih crteža i civilizacije", koju je prisutnima predstavila arhitekta Dragana Škopelja Mijatović.
Geometrija kruga Nikole Tesle i egipatska civilizacija

Nikola Tesla je rekao da onaj ko poznaje tajnu brojeva 3, 6 i 9, taj će naći ključ univerzuma. Putem spoznaje o beskonačnom prostranstvu koje nas okružuje, pre devet godina krenula je arhitekta Dragana Škopelja Mijatović, analizirajući drevne egipatske crteže i civilizaciju. Nije ni slutila da će doći do kruga sa devet brojeva čuvenog naučnika Tesle, o kojem se vrlo malo zna u Srbiji, a koji sadrži matematičke konstante brojeva Pi, Fi i logaritam E, kao i piramide na platou u Gizi u Egiptu. Njen naučno-istraživački rad, koji je nedavno zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu, govori o proporciji sklada koju imamo u prirodi, odnosno proporciji takozvanog "zlatnog preseka".

- Suština je u tome da su i jedni i drugi želeli da nam putem geometrije, kao univerzalnog jezika i nekih geometrijskih mustri, saopšte apsolutne istine i da mi te mustre, koje postoje u prirodi, možemo kasnije da koristimo prilikom najrazličitijih proseca otkrivanja - objasnila je Škopelja Mijatović.

Geometrija kruga Nikole Tesle i egipatska civilizacija

Otkrića do kojih je došla naša sugrađanka, povezuju tri oblasti - arhitekturu, matematiku i ideje Nikole Tesle, te ovaj rad ima višestruki značaj, jer nam upravo nudi "ključ" za razumevanje nečega što nam je do sada bilo nedokučivo.

- Mislim da je Dragana uspela da poveže dve civilizacije, našu sa egipatskom koja je stara preko 4.500 godina, tako da nam da neke univerzalne ključeve i rešenja da prepoznamo pojave i nešto što do sada nismo mogli da dokučimo. Zaista mislim da je naučni domet ovog rada izuzetno visok i verujem da će prevazići granice ne samo lokalnog, regionalnog, nego i svetskog karaktera - dr Biljana Vrbaški, pomoćnica direktora JP "Urbanizam" Zavod za urbanizam Novi Sad.

Geometrija kruga Nikole Tesle i egipatska civilizacija

Manifestacija "Dani Nikole Tesle", u organizaciji Udruženja Ličana "Lika", nastaviće se u subotu, 13. jula, na Aleksandrovim salašima, gde će sugrađani moći da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom i sportskom programu, kao i brojnim inovacijama u čast 163. godišnjice rođenja svetskog pronalazača.

Geometrija kruga Nikole Tesle i egipatska civilizacija

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 5706

Povezana vest

Povezano dešavanje

Povezane teme

istraživanje

dani nikole tesle

nikola tesla

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.