• Pregleda: 3329

Geometrija kruga Nikole Tesle i egipatska civilizacija

U okviru edukativnog dela manifestacija "Dani Nikole Tesle", u Velikoj većnici Gradske kuće održana je tribina na temu "Geometrija kruga Nikole Tesle (sa devet brojeva) je 'ključ' za razumevanje Svete geometrije i zlatnog preseka drevnih egipatskih crteža i civilizacije", koju je prisutnima predstavila arhitekta Dragana Škopelja Mijatović.
Geometrija kruga Nikole Tesle i egipatska civilizacija

Nikola Tesla je rekao da onaj ko poznaje tajnu brojeva 3, 6 i 9, taj će naći ključ univerzuma. Putem spoznaje o beskonačnom prostranstvu koje nas okružuje, pre devet godina krenula je arhitekta Dragana Škopelja Mijatović, analizirajući drevne egipatske crteže i civilizaciju. Nije ni slutila da će doći do kruga sa devet brojeva čuvenog naučnika Tesle, o kojem se vrlo malo zna u Srbiji, a koji sadrži matematičke konstante brojeva Pi, Fi i logaritam E, kao i piramide na platou u Gizi u Egiptu. Njen naučno-istraživački rad, koji je nedavno zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu, govori o proporciji sklada koju imamo u prirodi, odnosno proporciji takozvanog "zlatnog preseka".

- Suština je u tome da su i jedni i drugi želeli da nam putem geometrije, kao univerzalnog jezika i nekih geometrijskih mustri, saopšte apsolutne istine i da mi te mustre, koje postoje u prirodi, možemo kasnije da koristimo prilikom najrazličitijih proseca otkrivanja - objasnila je Škopelja Mijatović.

Otkrića do kojih je došla naša sugrađanka, povezuju tri oblasti - arhitekturu, matematiku i ideje Nikole Tesle, te ovaj rad ima višestruki značaj, jer nam upravo nudi "ključ" za razumevanje nečega što nam je do sada bilo nedokučivo.

- Mislim da je Dragana uspela da poveže dve civilizacije, našu sa egipatskom koja je stara preko 4.500 godina, tako da nam da neke univerzalne ključeve i rešenja da prepoznamo pojave i nešto što do sada nismo mogli da dokučimo. Zaista mislim da je naučni domet ovog rada izuzetno visok i verujem da će prevazići granice ne samo lokalnog, regionalnog, nego i svetskog karaktera - dr Biljana Vrbaški, pomoćnica direktora JP "Urbanizam" Zavod za urbanizam Novi Sad.

Manifestacija "Dani Nikole Tesle", u organizaciji Udruženja Ličana "Lika", nastaviće se u subotu, 13. jula, na Aleksandrovim salašima, gde će sugrađani moći da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom i sportskom programu, kao i brojnim inovacijama u čast 163. godišnjice rođenja svetskog pronalazača.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

10
PHANTOM DER NACHT Odgovori
Ovo je na nivou casopisa Trece oko, Zona sumraka, Arka i naravno, nezaobilazne slike "cudotvorca" Alana Cumaka. Kad te nesto boli stavis sliku na to mesto pa te prodje.
Gradjanin
Ti kao da si pao sa neba ili ispao iz trećeg poka!!! Da si bio na predavanju znao bi o čemu je reč. Svaka čast na ovom radu, trebalo je tu godina i godina da se sve ovo uradi...
Markovic
Hoces da kazes da nije istina da je Tesla vodio racuna o brojevima 3,6,9... ? Jel bi i njemu licno ti objasnio koliko je glup i koliko je u zabludi bio?
marko
de si se setio alana cumaka :--))))) umro sam :--)))
Ivan Odgovori
Da li ste vi ljudi normalni?!
panonski čamac Odgovori
OVO vi dozvoljavate u Gradskoj Kući? Pa ajde još da vratimo i Čumaka i Kleopatru pa da upotpunimo doživljaj devedesetih. Prsli smo.
Prirodne nauke Odgovori
Da pojasnimo onima koji zbog nerazumevanja materije izvlače iz konteksta pogrešne pojmove. Reč je bila o geometriji kao univerzalnom jeziku proporcijama zlatnog preseka na egipatskim crtežima, sličnosti drevne egipatske civilizacije sa stavovima Nikole Tesle, skladnoj povezanosti umetnosti i nauke u traženju geometrijskih mustri koje već postoje u prirodi, a koje nam kasnije služe za najrazličitije procese otkrivanja.O važnosti matematičkih konstanti Pi, fi i logaritma e, uglu od približno 52 stepena koje sadrže poput piramida i drevni egipatski crteži. Dakle, reč je o matematici koja povezuje.
panonski čamac
Ne, reč je o kvazinauci i propagiranu gluposti. Gradska Kuća ne bi smela nikome dozvoliti da se prezentuju ovakve sprdnje dok nemate publikovana istraživanja sa referencama. Sutra ću ja doći da sat vremena lupam gluposti o konekciji Pupina sa brojem Pi i poziciji Bifea Majo, imaće istu težinu.
Petar
@Panonski čamac-vidi... Kakvi sede u toj Gradskoj kući, ovo je super i bezazleno.
Gradjanin Odgovori
Ovo je stvarno cista sramota! Sta sve navlacimo na nas grad.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.