Komentara: 34
Pregleda: 6153
Foto

Održani "Dani Nikole Tesle"

15.07.2019. u 15:51h
Izvor: Subotica.com
Tradicionalna manifestacija "Dani Nikole Tesle", koja se održala po šesti put na Vodicama kod kapele Uspenja Presvete Bogorodice, okupila je veliki broj sugrađana, inovatora i poštovalaca lika i dela najvećeg uma sa ovih prostora.
Održani "Dani Nikole Tesle"

Ovogodišnji inovatori bili su vrlo kreativni, te su posetioci manifestacije bili u prilici da vide izume iz oblasti poljoprivrede, kao što su mašine za preradu voća i povrća, iz ekologije, odnosno uređaj za preradu vode, te inovacije iz oblasti medicine, koje su predstavili članovi Udruženja pronalazača i inovatora iz Bačke Palanke.

- U pitanju su inovacije koje se odnose na rehabilitaciju i negu bolesnika, poput uređaja za bezbedno kupanje teško pokretnih i nepokretnih osoba, jastuk koji je pogodan za bolnice, kreme i sprejevi za negu tela za odbranu od insekata i slično - kazao je Đorđe Štangl, predsednik Udruženja.

Održani "Dani Nikole Tesle"

Zabava za najmlađe - mađioničar

Kao i svake godine, manifestaciju su upotpunili bogat zabavan, kulturno-umetnički i sportski program, u kojem su najmlađi mogli da se nadmeću u nošenju jajeta u kašici i skakanju u vreći, dok su se odrasli rado takmičili u ličkim tradicionalnim igrama, kao što su skok s mesta, vučenje kuke, pretezanje štapa, bacanje kamena s ramena i boćanje.

- Prvi put sam uzeo učešće u boćanju i jako mi se dopada, to je jedan od sportova koji treba da se neguje - rekao je naš sugrađanin Jovan Damjanović, koji smatra da se važnost ove manifestacije ogleda u tome da se sačuva sećanje na velikana kakav je Nikola Tesla. - Drago mi je da se nešto ovako organizuje i pozvao bih i druge da se u narednim godinama odazovu i učestvuju, jer je stvarno lep doživljaj biti ovde.

Održani "Dani Nikole Tesle"

Održani "Dani Nikole Tesle"

Udruženje Ličana "Lika" iz Subotice već šestu godinu zaredom organizuje "Dane Nikole Tesle", kojima se ujedno obeležava i godišnjica Udruženja. Prema rečima Miloša Borjana, predsednika Udruženja, cilj manifestacije je da se ne zaboravi lik i delo naučnika čija su otkića čovečanstvu dala potpuno novi tok razvoja, te da se Teslin rođendan obeleži uz prigodan program.

- Ove godine imali smo čast da nam gosti budu Vojska Srbije, Crveni krst koji je predstavio svoje aktivnosti, grupa "Boemi iz Sombora", brojna kulturno-umetnička društva, među kojima je "Nikola Tesla" iz Beograda kao jedino Udruženje koje je još za života Nikole Tesle dobilo ovlašćenje da nosi njegovo ime. Imali smo prilike da vidimo inovatore kako iz naše zemlje, tako i iz inostranstva, razne rukotvorine i domaće proizvode naših vrednih domaćica, a ujedno smo organzovali i sportske igre, tako da je manifestacija bila uspešna - poručio je Borjan.

Izvor: Subotica.com
Dani Nikole Tesle Dani Nikole Tesle Dani Nikole Tesle Dani Nikole Tesle Dani Nikole Tesle Dani Nikole Tesle Dani Nikole Tesle Dani Nikole Tesle
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 34
Pregleda: 6153

Povezana vest

Povezane teme

udruženje ličana lika

nikola tesla

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.